Změna v legislativě. Uchazeči o práci budou mít právo znát výši mzdy
Směrnice o transparentním odměňování má potenciál ovlivnit auru tajemství, kterou je odměňování nejen v Česku zahaleno. foto: Shutterstock.com

Změna v legislativě. Uchazeči o práci budou mít právo znát výši mzdy

4. bře 2023 Redakce 1 min

Odpovídající finanční ohodnocení. Atraktivní bonusový systém. Fixní mzda a výkonová motivační odměna. Podobné nicneříkající fráze často najdete v pracovním inzerátu. V místě, kde byste nejspíš hledali, kolik si na dané pozici vyděláte. Změnit to má směrnice o transparentnosti odměňování, která mimo jiné zajistí právo uchazečů na informaci o výši mzdy či platu před pracovním pohovorem.

Mluvit otevřeně o penězích je do jisté míry stále tabu. Výši mzdy často nepřiznáváme ani přátelům a i během pracovních pohovorů na toto téma často přijde řeč až na závěr schůzky. Uchazeč často až do druhého kola nebo podepsání smlouvy neví, zda se mzdové představy na jeho straně setkávají s těmi na straně zaměstnavatele. Tajemný závoj, který otázku příjmů obklopuje, podpořený například doložkami o mlčenlivosti v pracovních smlouvách, má celou řadu negativních dopadů.

Více o chystaných změnách si přečtěte zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články