Zanedbaný Strahovský stadion projde rozsáhlou rekonstrukcí a promění se na centrum pro startupy. Zapojí se i Prusa Research
Velký strahovský stadion projde rekonstrukcí. foto: ČVUT

Zanedbaný Strahovský stadion projde rozsáhlou rekonstrukcí a promění se na centrum pro startupy. Zapojí se i Prusa Research

22. zář 2022 Jakub Dvořák 1 min

V útrobách stadionu bude pro prostor nejnadějnější podnikatele. Zakládající memorandum projektu ve středu 21. 9. 2022 podepsali zástupci pražského magistrátu, Českého vysokého učení technického v Praze, Studentské unie ČVUT a partneři – výrobce 3D tiskáren Prusa Research spolu s venture studiem a investičním fondem DLTG.

„Plánujeme projekt postupně rozvíjet s partnery. Od menšího prostoru ve východní tribuně až po následnou opravu větších prostor. Chceme k tomu zvát zástupce významných firem. Jsme už v počátečních jednáních a následovat budou další,“ uvedla prorektorka ČVUT Veronika Kramaříková.

Na Strahově mají vznikat národní i evropské inovační projekty. Zároveň dojde k úzkému propojení podnikatelského a akademického prostředí, deset tisíc studentů v blízkém sousedství stadionu bude mít dokonalou příležitost propojení s inovativními firmami.

„Cílem je vytvoření inovačního světa pod hlavičkou ČVUT ve spolupráci se studentskou unií ČVUT. V první fázi získá ČVUT do zápůjčky prostory komentátorů ve východní tribuně stadionu, kde se začnou usazovat první startupy. Ve spolupráci s firmou Prusa Research vznikne zkušební laboratoř. Do budoucna jsou plány mnohem větší a doufám, že se podaří zrealizovat rekonstrukci nejprve celé východní tribuny a pak i dalších částí stadionu,“ řekl pražský radní pro majetek Jan Chabr.

Zároveň před pár dny oznámil fotbalový klub AC Sparta Praha, že v minulých měsících dojednal se zástupci hlavního města Prahy novou smlouvu o dlouhodobém pronájmu plochy Velkého strahovského stadionu, kde provozuje jedno z nejmodernějších tréninkových center v Česku. Nově má klub pronájem zajištěný minimálně do roku 2040.

Jakub Dvořák

Redaktor a editor SJ News. Téměř deset let strávil psaním o fotbale v redakci deníku Sport. Má slabost pro španělský fotbal, formuli 1 a severskou krimi.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články