Zakladatelé Googlu se vrací zpátky do práce. Může za to chatbot od OpenAI
Google plánuje propustit dvanáct tisíc lidí. foto: Shutterstock

Zakladatelé Googlu se vrací zpátky do práce. Může za to chatbot od OpenAI

23. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Úspěch ChatGPT, chatbota společnosti OpenAI, má dopady i na dění v Googlu. Jeho zakladatelé Larry Page a Sergey Brin se poprvé od roku 2019, kdy opustili každodenní operativu ve firmě, znovu vrátili do ústředí firmy v San Francisku. Působit mají v roli konzultantů.

Deník The New York Times upozornil na to, že ChatGPT je první výraznou hrozbou pro vyhledávací byznys Googlu. Že jde o obrovský trh dokazuje i 149 miliard dolarů, které firmě přinesl za posledních deset let.

Page a Brin se v prosinci 2022 setkali s vedením společnosti, aby probrali možnosti související s firemní strategií v oblasti umělé inteligence. Dle informací amerického deníku přišli s nápady, jak do vyhledávače Google vložit více funkcí chatbotů. Nabídli také případné konzultace vedoucím oddělení, kteří postavili AI do popředí svých plánů.

Jde o další ze strategických kroků, na které se chce Google zaměřit. Generální ředitel společnosti Sundar Pichai v pátek 20. ledna 2023 uvedl, že firma plánuje propustit dvanáct tisíc lidí. Po výrazné expanzi během pandemie se tak stane další z technologických firem, jež omezí počet pracovních míst.

Microsoft plánuje propustit téměř deset tisíc zaměstnanců. Amazon začátkem roku oznámil zrušení osmnácti tisíc pracovních míst. Softwarová společnost Salesforce plánuje propustit deset procent svých zaměstnanců.

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence bude mít společenské důsledky. Mladí lidé ve formativním věku zpohodlní, varuje vizionář Neff

PŘEČTĚTE SI: Google spustí nový program pro startupy v Evropě. Zaměří se na kybernetickou bezpečnost

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články