ZAKA VC spouští svůj první fond. Podpoří startupy v Evropě a USA
Tým ZAKA VC. Zakladatelé Peter Zálešák a Ján Kasper (zleva) sedí v dolní řadě. (Foto: ZAKA VC)

ZAKA VC spouští svůj první fond. Podpoří startupy v Evropě a USA

21. čvc 2024 Ondřej Černý 3 min

Fond rizikového kapitálu ZAKA VC rozšiřuje svou působnost. Nový fond o objemu 15 milionů eur má podpořit začínající startupy v Evropě a USA. Cílí především na průřezové uplatnění umělé inteligence v B2B, biotechnologiích a ve zdravotnictví.

Fond má za cíl investovat do 40 až 50 začínajících startupů v celé Evropě, s preferencí společností ze střední Evropy, Pobaltí, Velké Británie a německy mluvících zemí. Ambicí jsou i investice do startupů v USA. Velikost jednotlivé investice má dosahovat 250 až 300 tisíc eur.

Startupový ekosystém USA zůstává oblastí našeho zájmu a plánujeme posílit naši přítomnost v něm. Produkuje vysoce kompetentní a motivované zakladatele a nabízí obrovský trh k dobytí. To je důvod, proč jsou výnosy tamních investic extrémně přesvědčivé, a to i přes vyšší zhodnocení ve srovnání s regionem střední a východní Evropy,“ říká Ján Kasper, spoluzakladatel a managing partner ZAKA VC.

Ján Kasper vlastní nebo spoluvlastní a řídí 50 společností napříč devíti sektory a pěti státy. Celkový obrat těchto společností přesahuje 730 mil. eur. (Foto: ZAKA VC)

ZAKA VC Fund I je určen pro kvalifikované investory. Minimální investice do fondu, který v červenci 2024 disponuje částkou 10,5 mil. eur, je 130 tisíc eur. Jeho vznik si vynutila poptávka ze strany investorů, kteří chtěli investovat společně se zakladateli ZAKA VC.

Důvodem, proč jsme se rozhodli v příštích letech zdvojnásobit investice do startupů v rané fázi je, že celosvětově existuje velká nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou financování firem v této fázi životního cyklu. Patrné je to především ve srovnání s vrcholem v roce 2021. Kapitálu je málo, počet nový společností stále roste,“ konstatuje Andrej Petrus, vedoucí investičního výboru ZAKA VC.

Ještě důležitějším a více zásadním faktorem podle něj je nové technologické paradigma. „Pokroky v AI otevírají nové, dříve neživotaschopné obchodní možnosti napříč všemi sektory. Věříme, že podobně jako to bylo v mobilní a cloudové éře i teď dochází ke vzniku nové kategorie definující budoucí decacorny v oblasti umělé inteligence,“ dodává Petrus.

Šéf investiční komise ZAKA VC Andrej Petrus. (Foto: ZAKA VC)

Fond ZAKA VC v roce 2020 společně založili podnikatelé Peter Zálešák a Ján Kasper. Původně šlo o family office investující do startupů v pre-seed a seed fázi. Aktuálně portfolio čítá více než 55 zainvestovaných společností po celém světě, kdy hodnota investic přesáhla 11 milionů eur. V začátcích se ZAKA VC primárně soustředila na trh střední a východní Evropy, ale postupem času rozšířila svou přítomnost do Velké Británie a USA. Na rozdíl od většiny fondů v CEE regionu se ZAKA VC zaměřuje na financování evropské startupové komunity v USA, týmů se sídlem v USA nebo týmů ze střední a východní Evropy s ambicí expandovat do USA.

Spouštěčem k vytvoření ZAKA VC byla moje dcera Valentina, která mě seznámila s nově vznikajícím startupovým ekosystémem. Viděl jsem tuto možnost jako vzrušující způsob, jak investovat kapitál, který jsme vytvořili. Navrhl jsem tento nápad svému příteli a byznysovému kolegovi Peterovi Zálešákovi, který byl vždy nadšencem do technologií a inovací,“ připomíná vznik ZAKA VC Kasper.

Ještě před založením ZAKA VC jsem investoval do startupů a pomáhal jim, ale uvědomil jsem si, investovat do nich je podnikání na plný úvazek. Proto jsme se s Jánem rozhodli dělat to profesionálně - najmout správný tým a nastavit pravidla a procesy pro výběr, hodnocení, schvalování a řízení těch nejlepších firem, které kolem nás vznikají,“ doplnil Peter Zálešák svou motivaci pro vznik VC fondu.

Peter Zálešák nejdříve spoluzaložil a řídil skupinu NAY, jejíž součástí je i Electro World, aby se později pustil do investování do startupů. (Foto: ZAKA VC)

Aktuálně ZAKA VC patří mezi nejaktivnější family offices v Evropě. Díky své široké síti investorů a VC partnerů spoluinvestuje s předními fondy jako jsou First Round Capital, Y Combinator, General Catalyst nebo Apollo Fund zakladatele OpenAI Sama Altmana.

PŘEČTĚTE SI: Startup Webel získal víc než 2 miliony eur na expanzi své aplikace, podpořil ho i fond ZAKA VC

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články