Startup Webel získal víc než 2 miliony eur na expanzi své aplikace, podpořil ho i fond ZAKA VC
Zakladatelé španělského startupu Webel Javier Ginés Sánchez, Nacho Tejero, Guillermo Mateo a Carlos Estévez Rincón (zleva). (Foto: Webel)

Startup Webel získal víc než 2 miliony eur na expanzi své aplikace, podpořil ho i fond ZAKA VC

18. říj 2023 Ondřej Černý 3 min

Vyhledávat a rezervovat si téměř jakoukoli službu v pohodlí domova. Právě to umožňuje španělská aplikace Webel, která nově na svou další expanzi získala 2,1 milionu eur. Seedového investičního kola, které bylo vedené estonským fondem rizikového kapitálu Trind Ventures, se zúčastnil také česko-slovenský fond ZAKA VC.

Madridskou společnost Webel založil Nacho Tejero v roce 2019 se svými společníky Carlosem Estévezem Rincónem, Guillermem Mateem a Javierem Ginés Sánchezem už během studia na univerzitě. Vyšli z toho, že věci typu jídla, nábytku, spotřebního zboží k nám putují až domů, ale oblast služeb se ve velké míře po stejné cestě zatím nevydala. Dali si proto za úkol vytvořit aplikaci, která by uživatelům umožnila snadno vyhledávat, rezervovat a využívat téměř jakoukoli službu z a v pohodlí domova.

Poslední dva roky po sobě Webel roste vždy do desetinásobku čísel předchozího roku. Výzvou tak bylo vytvořit model, který by byl ziskový a škálovatelný a zároveň udržel klienty, aby aplikaci při opakovaném objednávání služeb neobcházeli. Že se to daří dokazuje, že v současnosti Webel poskytuje více než 100 tisíc služeb ročně.

Pokud chceme, aby lidé prostřednictvím naší platformy zadávali opakované objednávky a platili provizi, musí hodnota, která tím vzniká pro obě strany - například snadnost, rychlost a pohodlí - převýšit ekonomickou hodnotu, kterou z transakce získáváme. Pokud tomu tak není, lidé se logicky rozhodnou pro alternativy mimo platformu,“ popsal přístup generální ředitel společnosti Webel Nacho Tejero.

Díky tomuto nastavení se jeho týmu podařilo vytvořit aplikaci, ve které si klienti mohou rezervovat služby na pouhých pět kliknutí. Webel se ale zaměřil také na vytváření hodnoty pro nabídku služeb. Vyvinul proto nástroje SaaS (např. kalendář, oznámení, automatické faktury), které pomáhají poskytovatelům snadno spravovat jejich služby rezervované prostřednictvím aplikace.

Tým Webelu jsme bedlivě sledovali téměř rok. Během této doby skutečně prokázali škálovatelnost svého tržního modelu a expandovali z Madridu do Barcelony a Zaragozy s působivými růstovými čísly,“ konstatoval investiční ředitel společnosti ZAKA VC Andrej Petrus. Ještě důležitější podle něj je odhodlání týmu Webelu a přesvědčení o tom, že velmi dobře ví, co dělá.

Šéf investiční komise ZAKA VC Andrej Petrus. (Foto: ZAKA VC)

PŘEČTĚTE SI: Občas se zakladateli jednáme záměrně provokativně. Manažeři z venture fondů odhalili zákulisí své práce

Aktuální investiční kolo navázalo na únorové kolo, v jehož rámci si Webel zajistil 550 tisíc euro. „Od své investice v předchozím kole jsme byli neustále fascinování focusem týmu a jeho zaměřením na výkon. Ukázali, že trh domácích služeb může prosperovat, pokud se najde řešení klíčových problémů vhodné pro obě strany. Jsme jsme nadšeni, že budeme i nadále podporovat tým Webelu při plnění jeho ambiciózních cílů,“ řekl Peeter Kompus, ředitel společnosti Trind VC.

Než se stal šéfem Trind VC, působil Peeter Kompus jako spolumajitel společnosti Wooch nabízející ručně vyráběné designové dřevěné hodinky. (Foto: Trind VC)

Tahu na branku španělského startupu si všiml i česko-slovenský rodinný venture house ZAKA VC zakladatelů Jana Kaspera a Petera Zálešáka. Jejich fond se specializuje na investice do firem se silným potenciálem stát se výraznými hráči na globálním trhu. Vyhledává proto společnosti s jasnou vizí, unikátním know how a dobrou škálovatelností produktů. Celkem už investoval do více než 40 společností s působností na pěti různých kontinentech, přičemž více než polovina z těchto investic proběhla v letošním roce. Jejich celková hodnota přesáhla 3 miliony eur.

A právě expanze, v případu Webelu konkrétně do Barcelony a Zaragozy, byla pro další rozvoj zásadní. Tyto lokality totiž zaznamenávají třikrát rychlejší růst než Madrid, kde Webel původně začínal. To vše při zachování pouze třetinových výdajů na marketing. Prostředky získané v tomto investičním kole chce proto firma využít k expanzi na nové trhy a poskytnutí více než milionu služeb ročně.

PŘEČTĚTE SI: Aplikace DeePsy chce posouvat hranice kvality psychoterapie v Česku. Analyzuje sezení a poskytuje terapeutům zpětnou vazbu

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články