Varuje před pohromami či smogem. Munipolis je novým kanálem ČHMÚ
Chytrá komunikační sítě Munipolis bude nově informovat o počasí, aktuálních výstrahách nebo kvalitě ovzduší. Foto: Munipolis

Varuje před pohromami či smogem. Munipolis je novým kanálem ČHMÚ

13. říj 2022 Redakce 2 min

Po datech z Integrovaného záchranného systému nebo Ústavu zdravotnických informací a statistiky získal Munipolis další státní instituci. Nově budou v jeho komunikaci informace od Českého hydrometeorologického ústavu.

Chytrá komunikační sítě Munipolis, jež spojuje samosprávy a státní instituce s již s více než 700 tisíci Čechy, bude nově informovat o počasí, aktuálních výstrahách nebo kvalitě ovzduší. Lokální varovné informace se tak mohou dostat přímo do stovek tisíc telefonů registrovaných uživatelů vteřiny poté, co je uveřejní – tedy nejrychleji v historii.

Zapojením do sítě Munipolis pokračujeme v naplňování našeho cíle, dostat naše výstrahy co nejblíže lidem. V rámci jednotného grafického systému varování se s nimi Češi mohou setkávat na stále větším množství kanálů,“ uvádí Mgr. Libor Černikovský, ředitel úseku meteorologie a klimatologie ČHMÚ.

Konkrétní kanál pro jednotlivé výstrahy bude možné automaticky nastavit podle závažnosti – vysoké a extrémní stupně nebezpečí tak půjde distribuovat například formou výstražné SMS zprávy, která patří mezi informační kanály s nejvyšší čteností. Na méně významné výstrahy je pak možné uživatele upozornit pomocí notifikace nebo emailové zprávy.

Chytrá komunikační sítě Munipolis bude nově informovat o počasí, aktuálních výstrahách nebo kvalitě ovzduší. Foto: Munipolis

„Spojení s Munipolis je unikátní především díky možnosti lokálního cílení, které nám na rozdíl od sociálních sítí umožňuje i práci s výstrahami v kontextu dalších regionálních informací, které se k podobným událostem vážou – jako jsou například varování hasičů, výzvy k zabezpečení majetku nebo lokální evakuace,“ dodává Černikovský.

Samotné předání informací bude mít obec možnost zajistit v podstatě v reálném čase. Zprávu tedy do mobilního telefonu lidé obdrží v momentě, kdy se objeví v systému ČHMÚ. Pro obyvatele, jejichž obec zatím není do komunikační sítě Munipolis zapojena, pak bude určen přímo profil ČHMÚ, který na této síti bude k dispozici.

Vstup ČHMÚ do komunikační sítě Munipolis vítá také její autor, Ondřej Švrček. „Stále více státních institucí chápe, že důležité informace je třeba v době informačního smogu dostat přímo k občanům. Očekávat, že je budou lidé dohledávat sami je bohužel naivní,“ míní managing partner Munipolis.

PŘEČTĚTE SI: Chytrá komunikační platforma Munipolis nahradí Mobilní Rozhlas. V rámci komplexní sítě propojí uživatele s úřady, firmami nebo farnostmi

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články