V roce 2021 vzniklo celosvětově rekordních 540 jednorožců
V Tel Avivu loni přibylo 30 jednorožců. Foto: pixabay.com

V roce 2021 vzniklo celosvětově rekordních 540 jednorožců

21. čvn 2022 Ivan Horák 1 min

Startupů s miliardovou dolarovou hodnotou přibylo nejvíc v historii. Statistiku připravil Startup Genome, který zkoumá místa s největším inovativním potenciálem.

Rekordních 540 jednorožců přibylo ve světě v roce 2021, oproti stopadesáti v roce 2020. Mezi jednorožce se řadí startupy, které dosáhly miliardové hodnoty v dolarech. Pro srovnání - v České republice jsou zatím takové dva - letos je jím nově softwarová firma Productboard a tomuto mezníku už dříve předcházel úspěch prodejce rohlik.cz.

Startup Genome, který jednorožce ve světě spočítal, je poradenskou a výzkumnou agenturou v oblasti inovací, která poskytuje konzultace s rozvojovou strategií více než 45 různým vládám. Dalším počinem agentury je žebříček technologických ekosystémů.

Stejných pět nejlepších ekosystémů figuruje ve srovnání za roky 2020 i 2021, ale Peking klesl o jedno místo na pozici číslo 5, Boston obhájil své dřívější 4. místo. Silicon Valley je stále jedničkou, následované New Yorkem a Londýnem. Jihokorejský Soul se v žebříčku Startup Gnome poprvé probojoval do první desítky, meziročně vystoupal o šest pozic.

V porovnání si polepšilo také několik indických měst, zejména Dillí, které je o 11 míst výše než v roce 2021 a s 26. pozicí poprvé vstoupilo mezi elitní třicítku. Čínské ekosystémy ve srovnání meziročně propadly, což je odrazem relativního poklesu financování v rané fázi projektů.

Tel Aviv má 3 tisíce startupů a díky tomu je v Izraeli nejvíce těchto inovativních firem v přepočtu na obyvatele. V žebříčku inovativních míst se blízkovýchodní metropole umístila na 7. místě a podle Startup Genome mají jeho startupy hodnotu 120 miliard dolarů. Jak informují The Times Of Israel, za relativním úspěchem stojí hlavně firmy působící v oblastech umělé inteligence, kybernetické bezpečnosti a velkých dat. V Tel Avivu přibylo 30 nových jednorožců, 20 společností vstoupilo na burzu a získaly tam 4 miliardy dolarů.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články