Umělá inteligence je skvělý pomocník. Člověk jí může zadat pokyny a ona vytvoří požadované dílo. Problém ale nastává v okamžiku stanovení autorských práv
Autorská práva jsou spojena s faktorem lidství. Opice tak na své selfie nemá jako autor žádný nárok. (Ilustrační foto: Pixabay.com)

Umělá inteligence je skvělý pomocník. Člověk jí může zadat pokyny a ona vytvoří požadované dílo. Problém ale nastává v okamžiku stanovení autorských práv

16. dub 2023 Redakce 1 min

Zadáte umělé inteligenci požadavek, aby složila hudební hit. Dáte jí k dispozici hudební žánr i jména a písničky skupin a interpretů, u kterých se má inspirovat. Umělá inteligence skutečně vytvoří dílo, které má potenciál zbourat hitparády. Pokud se ale těšíte na to, že se i jako one-hit wonder zajistíte do konce života, přichází smutná chvíle pravdy. Díla vytvořená AI nemají, a zdá se, že do budoucna zatím ani nebudou mít nárok na autorskou ochranu.

Technologie umělé inteligence, které dokáží vytvářet obsah v nejrůznějších podobách (textová, vizuální, zvuková), jsou trénovány na velkém množství už existujících děl, která v minulosti vytvořil člověk. Díky strojovému učení jsou tyto technologie ze svých namemorovaných poznatků schopny vytvářet nový obsah. Vyvstává však otázka, zda je takto vytvořené dílo chráněno autorským právem a zda je možné registrovat díla vytvořená jak člověkem, tak umělou inteligencí.
Americký úřad pro autorská práva (USCO) nedávno v této souvislosti vydal nové pokyny, které se týkají právě děl vytvořených pomocí nástrojů umělé inteligence. Mohou být způsobilá pro ochranu autorských práv, ale zásadní je rozhodující vliv člověka.

Celý článek si přečtěte ZDE.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články