Tilia Impact Ventures má druhý fond. Zainvestovala do dvou nových společností
Přístup Arbonics přesahuje uhlíkové metriky. Zaměřuje se na měření a posilování biologické rozmanitosti, zároveň zajišťuje, aby dopad na ekosystémy byl pozitivní a hluboký. (Foto: Arbonics)

Tilia Impact Ventures má druhý fond. Zainvestovala do dvou nových společností

11. led 2024 Ondřej Černý 6 min

Tilia Impact Ventures spustila svůj druhý fond. První investicí se stal startup Arbonics, který se zaměřuje na odstraňování uhlíku v evropských lesích, druhou pak společnost BioCraft, jež se zabývá produkcí bezpečné a udržitelně produkované potravy pro domácí mazlíčky.

Fond Tilia Impact Ventures se připojil k iniciativě United For Impact, která spojuje 32 podobně zaměřených fondů ze 14 různých států. Tato specifická část evropského private equity trhu cílí na udržitelné projekty v různých investičních fázích. Už v roce 2018 nařízení Evropské unie o zveřejňování informací o udržitelném financování (SFDR) zavedlo fondy na podporu udržitelných investic, ale jejich přesný rámec stále není zcela jasně vymezen.

Evropská komise proto nedávno zahájila rozsáhlé konzultace k posouzení SFDR a navrhla stanovit přesnější kategorizaci produktů, včetně nové kategorie specificky zaměřené na řešení dopadů. Cílem je ve větší míře přeorientovat investované prostředky na společnosti, které se zabývají udržitelným podnikáním a sladí výkonnost podnikání s řešením hlavních environmentálních a/nebo sociálních problémů. Podle plánů vedoucích představitelů Evropské unie by udržitelnost už neměla být pouze možností, ale environmentální a sociální dopady by měly být zcela zásadní.

Moderně proti uhlíku

A právě na takové investice se dlouhodobě zaměřuje i český fond Tilia Impact Ventures. Nepřekvapí proto, že jednou z prvních investic v rámci nového fondu Tilia II se stal estonský startup Arbonics, průkopník v oblasti přírodních technologií, který buduje škálovatelnou platformu pro odstraňování uhlíku z lesů v Evropě. Společnost vyvinula unikátní datový a vědecky podložený nástroj pro vzdálený výpočet vhodnosti a dopadu projektů zalesňování. Spolupracuje s více než 4 000 vlastníky pozemků a vysazuje přes 4 miliony stromů v evropské přírodě.

Na tuto aktivitu získal v seedovém kole, kterého se kromě Tilia Impact Ventures zúčastnily také další VC fondy NordicNinja a Plural, investici ve výši 5,5 milionu eur. Prostředky mají být použity k dalšímu rozvoji produktového portfolia společnosti Arbonics, aby pokrylo celý životní cyklus lesnictví, startup personálně posílil svůj tým na trojnásobek a pokusil se v letošním roce své řešení aplikovat až na polovinu evropských lesů.

S tímto financováním jsme připraveni dosáhnout významného dopadu nejen jako firma, ale jako katalyzátor smysluplných změn. Ukazuje se, jak je důležité, aby byl trh transparentnější pro projekty lesního uhlíku. Naše řešení je navrženo tak, aby pomohlo přírodní těžbě a stanovilo nový standard toho, čeho lze dosáhnout, když lesy a technologie fungují v harmonii. S podporou našich investorů můžeme pokračovat v budování toho, co považujeme za budoucnost transparentního odstraňování uhlíku,“ konstatoval generální ředitel společnosti Arbonics Kristjan Lepik.

Společnost založená Kristjanem Lepikem od investorů vybrala celkem už 7,3 milionu eur. (Foto: Arbonics)

Společnost Arbonics, založená v roce 2022, nastavuje nový standard pro to, jak transparentní, škálovatelné a účinné projekty lesního uhlíku mohou být. Platforma Arbonics kombinuje více než 30 vrstev dat – od pozemních senzorů po odečítání půdy a satelitní snímky – s vlastními odbornými znalostmi v oblasti ekologie a lesnictví, aby mohla na dálku přesně vypočítat potenciál pro odstraňování uhlíku z půdy v evropských zemích.

Tím, že překlenuje propast mezi přírodou a technologií, je řešení Arbonics škálovatelné. Zároveň díky analýze více než 200 000 hektarů a výsadbě více než 4 milionů stromů v několika evropských státech umožnil startup získat nové zdroje příjmů pro více než 4 000 vlastníků půdy. Do konce roku 2024 je v plánu tímto řešením pokrýt 50 % všech evropských lesů. Řešení je již plně vyvinuté a používá se pro zalesňování v Pobaltí a Finsku. S dodatečným financováním bude přístup založený na datech rozšířen i do dalších zemí.

PŘEČTĚTE SI: „Nejdůležitější je smysluplná vize a firemní kultura.“ O motivaci zaměstnanců a investicích do ESG startupů s Jakubem Losenickým z Rockaway Ventures

Budoucnost planety

Výhody toho, že řešení je funkční a škálovatelné oceňují i investoři. „Mnoho nových projektů v oblasti technologického odstraňování uhlíku se teprve rozjíždí a tato řešení budou vyžadovat čas vyžadují čas. Jde o luxus, který nemáme. U Arbonics je to jiné. Škálovatelná řešení mohou vzniknout již v tomto desetiletí,“ je přesvědčen Taavet Hinrikus, partner ve společnosti Plural.

Taavet Hinrikus (vlevo) je co-founderem společnosti Wise, která je listovaná na londýnské burze. Může tak podpořit zakladatele Arbonics Lisett Luik a Kristjana Lepika. (Foto: Arbonics)

Podobně se na věc dívají i investoři z NordicNinja. „Arbonics je přesně tím druhem inovativního, škálovatelného a udržitelného řešení, které hledáme. Společnost má nejenom technologii a znalosti trhu, ale také vizi a tým. Vidíme, že Arbonics má potenciál dobýt trh v tomto klíčovém sektoru. Proto jsme vsadili na jejich budoucnost a budoucnost naší planety,“ doplnil Rainer Sternfeld, managing partner ve VC fondu NordicNinja.

Estonský podnikatel Rainer Sternfeld dokázal exitovat svou společnost Planet OS a po osmi letech v Silicon Valley se vrátil zpět domů, kde vybudoval VC fond NordicNinja. (Foto: NordicNinja)

Startup Arbonics uzavřel strategická partnerství s institucemi, jako je Swedbank, která uvedla na trh produkt zaměřený na financování výsadby nových lesů. Rostoucí skupina nadnárodních organizací jí zároveň důvěřuje při plnění nezbytných potřeb při pořizování úvěrů.

Snížení uhlíkové stopy je všeobecně považováno za jediný způsob, jak dosáhnout cílů Pařížské dohody. Zásadní roli v tom hrají právě lesy. Studie dokazují, že environmentální řešení by mohla představovat až 30 procent nezbytných kroků zaměřených na zmírnění negativních dopadů a lesy mají představovat až 80 % této části řešení. Dokladem potenciálu tohoto řešení je i skutečnost, že poptávka po uhlíkových kreditech od roku 2016 vzrostla dvacetinásobně. Zatímco tehdy měl tento trh objem 67 milionů dolarů, v roce 2035 by mělo jít až o 150 miliard dolarů.

Samotná příroda je už nyní schopna ročně odstranit téměř 2 gigatuny CO2 prostřednictvím rostoucích lesů, obnovených mokřadů a zdravé půdy. Do roku 2050 by mohla dosáhnout až 10 GT ročně, což je pro představu ekvivalent všech emisí z celého globálního dopravního sektoru. K tomuto výsledku je možné se dopracovat pouze tehdy, pokud dojde k zásadní změně způsobu hospodaření v lesích.

Dalším nováčkem v portfoliu Tilia Impact Ventures je společnost BioCraft, biotechnologická společnost vyvíjející kultivované maso pro rostoucí trh s krmivy pro domácí mazlíčky. Firmu v roce 2016 založila Shannon Falconer, která jí dala přednost před postdoktorandským výzkumným stipendiem na Stanfordské univerzitě. Její Since Animals, později přejmenovaná na BioCraft byla první společností, která vytvořila vlastní růstové médium jako alternativu k fetálnímu bovinnímu séru (FBS), což pomohlo výrazně snížit výrobní náklady a představovalo klíčový krok směrem ke komerčnímu využití. Firma sídlí jak v Severní Americe, tak v Evropě, přičemž její centrum výzkumu a vývoje se nachází v Rakousku, díky čemuž je příjemcem grantového financování od rakouské agentury pro podporu výzkumu (FFG).

CEO a zakladatelka společnosti BioCraft Shannon Falconer. (Foto: BioCraft)

PŘEČTĚTE SI: Skupina Coldplay do starého železa nepatří. Jako první globální kapela vydala svůj ESG report

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články