SWCSummit 2019: Evropským vítězem se stal projekt Mimbly ze Švédska. Na programu toho ale bylo mnohem víc

SWCSummit 2019: Evropským vítězem se stal projekt Mimbly ze Švédska. Na programu toho ale bylo mnohem víc

11. dub 2019 Matyáš Vejskal 7 min

SWCSummit 2019 vyhrál startup Mimbly ze švédska, který porotu oslovil svou snahou o snížení spotřeby vody domácnostmi a bojem proti mikroplastům vypouštěným do přírody. Zakladatelé si odnesli nádhernou trofej, 500 000 dolarů a pozvánku do celosvětového finále v San Francisku. Za Česko se vysoce umístil projekt Motionlab - vyhrál regionální kolo V4 a vysoko mířil i v kontinentálním finále, ale na pohár těsně nedosáhl.

Letošní Startup World Cup & Summit probíhal v Kongresovém centru v Praze. Ročník 2019 odstartovali Václav Pavlečka za Air Ventures a Vít šubert za inkubátor UP21, oba jako hlavní pořadatelé celého eventu. Hlavním programem diváky provázel Peter Hopwood , který potvrdil své jedinečné kvality kouče veřejných projevů.

Dopolední blok keynote speakerů

Hned po úvodním slovu pořadatelů si mikrofon vzal 12letý chlapec v sáčku a spustil svou velmi emotivní řeč. Představil se jako Matěj a pobavilo mě, když se slušnou angličtinou svěřoval: „Vždyť vy, startupisté, jste ti největší superhrdinové, ještě lepší než Johnny Stark a Hulk dohromady. Vy měníte svět a píšete jeho budoucnost.”

Kouzelný moment přišel i s dalším speakrem. Karel Janeček, český matematik, podnikatel, vizionář, dobrodruh, sportovec a muž mnoha dalších tváří ve své řeči velmi zajímavě mluvil o historii svého investičního projektu RSJ a postupně se dostal k projektům známým pod označením D21 a Prezident 21. Přidanou hodnotu inovovaného volebního systému demonstroval na volbě českého prezidenta z roku 2018, kterou by v případě systému používajícím dvou kladných a jednoho záporného hlasu vyhrál méně kontroverzní politik. Pikantní na tom bylo, že v první řadě sálu jeho slovům naslouchal premiér ČR Andrej Babiš. Uvidíme, jestli náš zastaralý volební systém nebude čekat nějaká ta inovace.

Ke konci své řeči Karel Janeček oznámil i vznik nového projektu STAR*21, což je investiční post-seed fond, kterých u nás příliš mnoho není. Více si řekneme snad brzy.

V tomto bloku slovo dostaly dvě osobnosti světového rozměru. James Quarles, CEO Strava Company, ve své přednášce vysvětloval, jak je důležité stát si za svými zásadami a dělat těžká rozhodnutí. Vše demonstroval na příkladu, kdy mu v neděli zazvonil telefon a vláda Spojených států požadovala stažení heat-mapy aktivit ze sportovní trackovací aplikace, na které bylo možné odhalit tajné vojenské základny USA. Způsob, jakým se rozhodl, a jeho přístup ke komunitě uživatelů Stravy byl velmi inspirující.

Vince Steckler, CEO Avastu, zase sdílel své zkušenosti s budováním softwarového jednorožce. Hned na začátku zmínil českou společnost AVG, kterou Avast v roce 2016 spolknul, a ve své řeči zmínil i to, že už docela dlouho nic neinvestovali do marketingu a spoléhají hlavně na word-of-mouth. I tak se jim povedlo něco naprosto mimořádného.

Mentoring, networking, spolupráce, chill

S koncem dopoledního bloku keynote speakerů se všichni návštěvníci pustili do pětihodinové networking a mentoring jízdy. V jednom patře bylo možné prohodit pár slov s prezentujícími startupy, mezi nimiž se skvěle vyjímaly projekty podporované CzechInvestem. Další patro bylo vyhrazeno mentoringovým stolům, networkingu a schůzkám 1-on-1, které si startupy s investory domlouvaly přes mobilní aplikaci.

Na pocity před finální pitchem jsem se zeptal ředitele DoDo Michala Menšíka: „Bylo pro nás obrovským úspěchem postoupit už mezi nejlepší startupy z V4 a to, že jsme dokonce v Top 4, je prostě skvělé. Myslím, že porotu zaujal především náš fungující produkt s agresivní trakcí na trzích střední Evropy.” Musím smeknout, protože Michal předvedl skvělou prezentaci důležitosti optimalizace last-mile delivery, kterou se DoDo zabývá.

Před večerním finále jsem se bavil také s Janem Sekerkou z Motionlabu, což je platforma pro personalizovaná videa, která se také probojovala mezi finalisty V4. Představte si video reklamu, ve které se různé prvky přizpůsobí vašim individuálním zákaznickým preferencím - může se tak objevit vaše jméno na obálce, oblíbený produkt, adresa, či jakýkoliv jiný záznam ze CRM systému, který si umíte představit. „Opravdu jsme nečekali, že s Motionlabem, založeným teprve v listopadu 2018, prorazíme v silné mezinárodní konkurenci. Největší výzvou je pro nás stručně vysvětlit celou podstatu firmy, ale jakmile se u lidí objeví aha-moment, okamžitě jim dojde, jaká je Motionlab revoluce,” shrnul své dojmy Jan Sekerka.

S kýmkoliv jsem se bavil, tak si event pochvaloval. Někdo si sliboval navázání těch správných kontaktů s investory, jiný se těšil na domluvený mentoring od zkušených borců a někteří doufali hlavně v oslovení potenciálních zákazníků. V odpoledním bloku proběhlo i tiskové prohlášení Ministerstva průmyslu a obchodu, které by mohlo být prvním náznakem toho, že se české podnikatelské prostředí brzy posune o kousek dopředu a pomůže Praze stát se výrazným městem na startupové mapě Evropy, jak to avizoval už Václav Pavlečka v rozhovoru před summitem.

Regionální finále V4

V regionálním finále se utkaly čtyři projekty, které porotu zaujaly mixem unikátního nápadu, připraveností finálního produktu a potenciální ziskovostí. DoDo a Motionlab jsme si představili výše, ve finále s nimi byly ještě univerzálně nastavitelné brýle DOT Glasses, které mají jedné miliardě lidí z rozvojových zemí nabídnout dostupnou možnost dioptrických brýlí. Čtvrtým startupem bylo Tvorí, což je knihovna nástrojů pro tvoření animací pro virtuální reality. Svůj příběh díky tomuto nástroji může vyprávět kdokoliv z nás - profesionální animátor, stejně jako děti, a to díky snadné ovladatelnosti Tvori.

Čtyři pitche byly velmi vyrovnané, sama porota nenacházela rozhodnutí úplně snadno a pomohli si volebním systém ve stylu D21, čímž Karlovi Janečkovi určitě udělali radost. Zdálo se mi, že DoDo zaujalo fungujícím produktem a potenciálním profitem, ale především porotce John Rizzo, investor s 25letou praxí, viděl riziko v jeho zranitelnosti. Obával se, že konkurence v podobě Amazonu či Applu svým plánovaným vstupem na trh službu jako DoDo zašlapou do země.

Nejspíš i proto nakonec vyhrál Motionlab, který přináší svěží vítr do tvorby reklamních videí. Honzův emotivní pitch, kde prezentoval sílu personalizovaných videí na své vzpomínce s basketbalem v dětství, na porotu správně zapůsobil. Zakladatelé Motionlabu se nakonec zaslouženě radovali, ačkoliv jejich vítězství bylo opravdu těsné a potlesk si zasloužili všichni 4 finalisté.

Evropské finále - závěr večera

Ve finále se objevilo 12 vítězů regionálních evropských kol. Tříminutové pitche byly dechberoucí přehlídkou různých stylů prezentování. Asi nejepičtější prezentaci předvedl projekt HIVE, který agreguje real-time positioning data s přesností 1 cm a cílí především na výrobce autonomních dopravních prostředků - robotů, dronů, vozidel. Na mě až příliš technické téma, ale díky strhujícímu přednesu Simona Litvinova bych se o tuto oblast snad i začal zajímat.

Za zmínku stojí také finský projekt FINNOS, který vyrábí speciální zařízení pro dřevozpracující průmysl. Pomocí rentgenových paprsků dokáže skener přesněji než člověk zhodnotit kvalitu kulatiny a zvolit optimální program jejího zpracování na finální produkty. To, s jakým sebevědomím prezentovali svoje dosavadní úspěchy, mě ohromilo.

Ve finále jsem byl rád, že vyhrál švédský projekt MIMBLY. Velice dobře připravený business model spojující prodej hardware s poskytování SaaS na bázi měsíčního předplatného porotu nadchnul. Výrazně přispěl obrovský potenciál oslovit většinu domácností - napustíte pračku, vyperete, Mimbox přefiltruje vodu a tu poté použijete na další praní. Mimbox je tedy velký filtr s úsporou 50-70 procent vody + zásobník, který kromě plýtvání vodou bojuje i proti uvolňování mikroplastů do přírody, které se z oblečení každým vypráním dostávají do kanalizace. Současné čističky odpadních vod zatím neumí mikroplasty ve velkém zachycovat a skrz ryby se dostávají na náš talíř a posléze i do našich těl, což by mohlo způsobovat různé zatím nepotvrzené problémy.

Zbývá jen vyřešit, zda se bude Mimbox prodávat jako příslušenství k pračkám samostatně, nebo se podaří domluvit spolupráci s výrobci - například LG již zvažuje zakomponování filtru do svých praček a s Mimbly úzce spolupracuje. To, že se evropským startupem roku 2019 stal projekt bojující za záchranu planety, mi přišlo jako naprosto symbolické potvrzení myšlenek, které jsem dopisoval několik hodin před summitem do článku o českých zemědělských startupech, které se snaží porazit sucho.

Isabella Palmgren převzala titul mistra Evropy s šekem na 500 000 dolarů a už se s celým týmem těší na celosvětové finále. To se uskuteční za pět týdnů v San Francisku a podívají se na něj všichni finalisté. Je jasné, že Česko se na světové scéně neztratí, a ačkoliv se Motionlab ani DoDo v těžké konkurenci neprobojovaly až na vrchol, ukázali jsme světu, že máme co nabídnout.

Příští ročník SWCSummit 2020 bude také v Praze, takže pokud se o českou startupovou scénu zajímáte, určitě si tuto akci nenechte ujít!

 

Autor: Matyáš Vejskal
Foto: Archiv autora, swcsummit.com

Matyáš Vejskal

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata:
Další články