Stát jde s dobou. Ministerstvo průmyslu podpořilo první bezdotykovou prodejnu v Česku
Foto: Unsplash

Stát jde s dobou. Ministerstvo průmyslu podpořilo první bezdotykovou prodejnu v Česku

24. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podpořilo vznik nového konceptu plně bezobslužné a bezdotykové prodejny. Podporu získal v rámci programu Czech Rise Up. V pilotním testovacím provozu společnost provozuje dvě prodejny v Praze.

Celý systém je postaven na technologii RFID čipů, které se běžně využívají v logistice, například v přesném řízení dodávek dílů v automobilovém průmyslu. Inovativní je propojení dnes běžných technologií, které jsou zároveň už prověřené v průmyslu. Navíc jde o ryze český koncept. Součástí celého systému je díky technologii RFID řízení dodávek zboží ze skladu do obchodů a automatické inventury, která brání krádežím.

Zákazník se nemusí ničeho dotknout, ani si nic sám skenovat, nemusí nad ním nikdo stát a fyzicky na něj dohlížet,“ říká vedoucí projektu společnosti Store Invent Miriam Venclovská, která prodejny spouští pod značkou Minute Shop.

Prodejnu si zákazník může otevřít pomocí mobilní aplikace. Zboží vloží do tašky, kterou umístí na pás, kde se veškeré zboží naskenuje.

Systém sice musí ověřit věk kvůli prodeji alkoholu, to je ze zákona povinné. Oproti obdobným systémům ve světě ale neskenuje zákazníkům obličeje a nesbírá jejich biometrické údaje,” uvedl vrchní ředitel digitalizace a inovací MPO Petr Očko, který je zároveň pověřený řízením agentury CzechInvest.

Také platba probíhá bezdotykově, a to prostřednictvím mobilní aplikace.

PŘEČTĚTE SI: Ministerstvo průmyslu a obchodu dá čtyři miliardy korun pro dotační výzvu programu Aplikace v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články