Ministerstvo průmyslu a obchodu dá čtyři miliardy korun pro dotační výzvu programu Aplikace v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost
Foto: Pixabay

Ministerstvo průmyslu a obchodu dá čtyři miliardy korun pro dotační výzvu programu Aplikace v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost

22. čvc 2022 Anna Jurečková 1 min

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo čtyři miliardy korun pro dotační výzvu programu Aplikace v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Hlavním cílem operačního programu, který má MPO vyhlásit v pátek 22. července, je zvýšení přidané hodnoty a produktivity malých a středních českých podniků.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) nicméně kritizuje nastavení parametrů, které podle ní právě malé a střední firmy diskriminují. Jako diskriminační vnímá podmínku stanovující minimální požadovanou dotaci ve výši pěti milionů korun. „V předchozích výzvách byla minimální dotace nastavena ve výši dvou milionů korun, což odpovídalo celkovým nákladům projektu ve výši cca čtyř milionů,“ říká předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš.

Aktuální výše minimální požadované dotace odpovídá dotovanému projektu s náklady ve výši deset milionů korun. Podle Jaroše v současné nelehké době vnímá řada podniků takto nákladný projekt jako nerealizovatelný.

„Je evidentní, že většina malých podniků nebude schopna tuto podmínku splnit a budou tak z výzvy eliminovány. Přitom platí, že kvalita výzkumného a vývojového projektu není dána výší nákladů, respektive i ‚malé projekty‘ mohou přinášet vysoce kvalitní řešení. Malí a střední podnikatelé se tak nemohou ubránit dojmu, že výzva je připravena pouze pro několik velkých projektů,“ dodává.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články