Česká spořitelna investuje 12 milionů do startupu Rekenber. Nové technologické řešení zlepší přístup k dlužníkům

Česká spořitelna investuje 12 milionů do startupu Rekenber. Nové technologické řešení zlepší přístup k dlužníkům

15. bře 2022 Anna Jurečková 4 min

Lidí v insolvenci je v Česku zhruba 800 tisíc. Jejich cestu zpět do ekonomického života by mohla zjednodušit větší individualizace. Podle Petra Zvirinského na to však většina věřitelů není připravena. Zlepšit situaci chce skrze svůj startup Rekenber, který pomocí umělé inteligence a big data analýzy pomáhá lépe pochopit situaci dlužníka. Ten nyní získal investici 12 milionů korun od České spořitelny.

Pomáhat startupům, které tu budou i za 200 let. To je hlavní vize inkubačního programu České spořitelny Seed Starter, který vznikl v roce 2019 a nyní oznámil vstup do pátého projektu. Kromě silné myšlenky a dlouhodobých hodnot je důležitá také vzájemná synergie. V ideálním případě banka úspěšné produkty zařadí do svého portfolia nabízených služeb. 

Takový příklad nyní dává i další z takzvaných long-term startupů, jehož Seed Starter podpořil investicí ve výši 12 milionů korun. Firma Rekenber chce zabezpečit nejefektivnější cestu dlužníků zpět do ekonomického života a poskytnout jim transparentní a férový proces oddlužení se. Vznikla před dvěma lety na základě akademického výzkumu spoluzakladatele Petra Zvirinského

zleva: Peter Zvirinský (Rekenber), Jiří Skopový (Seed Starter ČS), Bohdan Hemžal (Rekenber) 

Petr Zvirinský analyzoval vývoj vztahů mezi dlužníky a věřiteli v insolvencích pomocí analýzy sociálních síti a strojového učení. Technologické řešení za pomoci umělé inteligence a big data analýzy pomáhá skrze finanční a právní procesy lépe pochopit situaci dlužníka. Zároveň se Rekenber soustředí také na finanční zdraví obyvatelstva, lepší správu peněz a řešení finanční tísně.

„S ohledem na rychle se měnící legislativu dnes musí být proces vymáhání více šitý na míru konkrétní situaci dlužníka. Na tento přístup však většina věřitelů není technologicky ani kapacitně připravena. Využíváme pokročilé technologie strojového učení pro automatizaci úkonů, které se ještě dnes běžně vykonávají ručně. Jedná se o automatické čtení a zpracování právních dokumentů, podporu při rozhodování a neposledně automatické generování podkladů pro další aktivity,“ uvádí v tiskové zprávě Zvirinský a dodává, že tento nástroj umožní věřitelům přistupovat k dlužníkům více individuálně

Osvěta i prevence finančních problémů

Rozvoj finančního zdraví je jedním z cílů, který si klade i Česká spořitelna. Díky strategické spolupráci získává technologický nástroj Rekenber, který poskytuje komplexní monitoring vývoje pohledávky a umožní lépe řešit situace klientů. Podle lídra programu Seed Starter Jiřího Skopového je v Česku v současnosti zhruba 800 tisíc dlužníků v soudním vymáhání a právě Česká spořitelna jako jeden z největších věřitelů má potenciál zlepšit situaci na celém trhu. 

Ambicí do budoucna je také šířit osvětu a zaměřit se na prevenci finančních problémů. Toho budeme schopni dosáhnout analýzou dat z insolvencí a jejich využitím pro účely risk managementu a včasného zachycení příznaků, které vedou k úpadku dlužníka,“ doplňuje Zvirinský. 

V letošním roce Seed Starter také investoval 18 milionů korun do startupu PalmApp, který umožňuje zaměstnancům firem vybrat si peníze bez čekání na výplatní den. Na začátku února inkubační program koupil sedmnáctiprocentní podíl ve startupu pro digitalizaci účetnictví Wflow.com. Dříve podpořil projekty Signi a Investown. 

Program cílí na české i zahraniční startupy nejen z fintech oblasti. Se svými partnery, jimiž jsou inovační společnost Unicorn Attacks a akcelerační program USMAC, nabízí nadějným projektům kromě investice a partnerství i mentoring a technologickou podporu. Pomáhá jim také škálovat byznys na klienty České spořitelny i na zahraniční trhy napojením na Skupinu Erste a Silicon Valley.

Foto: Unsplash

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články