Dvouciferná inflace, pokles reálných mezd, stagnující ekonomika. Tak letošní rok vidí české banky
Foto: Pixabay

Dvouciferná inflace, pokles reálných mezd, stagnující ekonomika. Tak letošní rok vidí české banky

9. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Česká ekonomika setrvá v první polovině roku v mělké recesi, od druhé poloviny má začít mírně růst. Inflace se má v průměru pohybovat nad hranicí deseti procent, koncem roku pak u osmi procent. Růst mezd má letos dosáhnout necelých osmi procent, reálně tak i letos budou klesat.

Z predikce České bankovní asociace vyplývá, že úrokové sazby České národní banky se mají snížit. Zatímco na konci letošního roku vidí prognóza základní sazbu na šesti procentech, koncem příštího roku má být 3,5 procenta. Kurz koruny pro letošní i příští rok očekává kolem úrovně 24,2 Kč za euro.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler konstatoval, že „zahraniční vyhlídky se zkraje roku mírně zlepšily a některá rizika spojená například s cenami energií se zdají být dočasně pro ekonomickou aktivitu méně nepříznivá. Celá řada rizik pro globální ekonomiku však přetrvává. Mimo to i citelný propad průmyslové výroby v Německu závěrem minulého roku připomněl, že obavy z recese našeho hlavního obchodního partnera jsou stále na místě.“

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články