Společně s Američany. Čeští vědci s nimi budou spolupracovat v oblasti kyberbezpečnosti
Foto: Unsplash

Společně s Američany. Čeští vědci s nimi budou spolupracovat v oblasti kyberbezpečnosti

18. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Grantová agentura České republiky (GA ČR) si připsala velký úspěch. Podařilo se jí rozšířit spolupráci s nejvýznamnější americkou grantovou agenturou National Science Foundation (NSF). Nově tak budou moci vědci z obou zemí společně pracovat na vědeckých projektech v oblasti kyberbezpečnosti.

Ve světle současné celosvětové bezpečnostní situace je kyberbezpečnost jednou z klíčových oblastí. „To, že jsou Američané ochotni spolupracovat s českými vědci právě v této oblasti, je jasným důkazem toho, že USA považují Českou republiku za důvěryhodného partnera,“ konstatoval předseda GA ČR Petr Baldrian.

Čeští a američtí vědci mohou od srpna 2021 žádat o společné financování vědeckých projektů z oblasti umělé inteligence, nanotechnologií, věd o plazmatu či astronomie a astrofyziky. Tuto největší vědeckou spolupráci mezi oběma státy trvalo dohodnout přes dva roky.

O náklady na jednotlivé projekty se budou agentury dělit – českou část projektu bude financovat GA ČR a americkou NSF. Očekává se, že každá z agentur podpoří vědecké projekty v oblasti kyberbezpečnosti několika miliony korun ročně.

PŘEČTĚTE SI: Trh s kyberbezpečností brzy dosáhne 3 bilionů korun. Podívejte se na startupy, které jsou aktuálně v kurzu

PŘEČTĚTE SI: Program Technologická inkubace se znovu otevře zájemcům. Zaměří se na umělou inteligenci nebo kyberbezpečnost

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články