Silicon Valley se vrací k pravěkým kořenům. Trendem aktuálního startupového podnikání je sbírat první investice od přátel
Novým trendem při nabírání peněz do základů v Silicon Valley je návrat ke kořenům. zdroj: freepik.com/drobotdean

Silicon Valley se vrací k pravěkým kořenům. Trendem aktuálního startupového podnikání je sbírat první investice od přátel

11. lis 2022 Lukáš Vincent 5 min

Profesionální angel investory v době horšího přístupu ke kapitálu začínají v posledních měsících stále častěji v úvodních kolech startupových investic nahrazovat přátelé founderů. Vyjadřují tak důvěru svému známému i posilují své vzájemné vztahy.

Jsou to první peníze. Ty - v případě, že se firma dostane do dalších kol - nejmenší, zároveň ty nejrizikovější. Friends and family resources, označuje je startupová literatura. S vysycháním institucionálních zdrojů fondu rizikového (v tomto případě spíš andělského) kapitálu, které ve zhoršených podmínkách nepříznivých makroekonomických výhledů zařadily poněkud zpátečku a jsou mnohem opatrnější než jeden dva roky nazad se firmy v prvotních fázích svého fungování mnohem častěji obracejí na tradiční zdroje. Rodinu a především kamarády.

Nebo - jak ve své obsáhlé obnovený trend popisující reportáží zaznamenala agentura Bloomberg - takzvané andělské investování, které je dlouhodobě spojováno především s vrstvou technologických guruů po miliardovém exitu se stalo zábavou pro zaměstnance technologických firem. Ti často mají jak peníze, tak - ve svém okolí - řadu známých s ambiciózními podnikatelskými záměry. Andělské „kupování loterijních tiketů” respektive investování do startupů v raných fázích se tak v posledních měsících stává mnohem méně exkluzivní aktivitou než byla ještě dva roky nazad.

Do koho jiného investovat než do kamaráda?

„To, že je daný člověk můj kamarád přece samo o sobě znamená, že je na tom člověku vidím něco skvělého a zajímavého," popisuje pro agenturu Bloomberg Maia Bittner, která v Silicon Valley odstartovala dvě  vlastní společnosti (půjčovnu šperků Rocksbox a fintech Pinch, přičemž druhá společnost naraisovala milion dolarů seed kapitálu) a v posledních měsících ke svým aktivitám přidala i andělské investování. Předtím se přitom tomuto investic bránila, cítila tlak aby své přátele podpořila. „Investovat do svých přátel je ale super. Můžu je podpořit. Když se jim daří, daří se i mně. Pokud ne, pomáhám jim být podnikateli," hlásí Bittner.

Tato forma investic, takzvaných andělských, je dlouhodobě jednou z klíčových fází startup světa. Zatímco ale pozdější Round A - nekonečno, které z firem dělají miliardové jednorožce, jsou pravidelně medializovány, tyto andělské jsou (vyjma několik hrdinských historek alá první šek na půl milion dolarů Petera Thiela pro Marka Zuckerberga nebo 600 tisíc korun Jiřího Hlavenky pro Olivera Dlouhého) spíše ve stínu všeobecného zájmu. Míra neúspěchu těchto investic je příliš vysoká a ačkoliv trefa přináší zhodnocení v řádech až statisíců procent, historicky se tomuto oboru věnovali především lidé se schopností perfektně evaluovat možná rizika.

Později sice přišla jistá demokratizace skrze “crowd sourcing” nástroje typu Angel List, která propojuje investory, zakladatele a uchazeče o zaměstnání, až nyní nicméně se podle všeho, alespoň v náznacích, vrací andělské investování zpátky ke kořenům. Tedy k malým investorům, kteří sází na jednotky firem. Podle výzkumu agentury PitchBook bylo v loňském roce založeno více než čtyři sta takzvaných mikroinvestičních fondů s aktivy nižšími než padesát milionů amerických dolarů. Což je o čtvrtinu více než v roce předchozím.

„Když se rozhlédnete kolem sebe, všichni mluví o investování. A najednou to můžete dělat také," cituje Bloomberg Parkera Thompsona, partner společnosti SAX Capital, jež je navázána na AngelList. Insideři navíc popisují, že v místech, kde se začínající firmy koncentrují jako jsou Silicon Valley, New York, Londýn, Amsterdam nebo Berlín slouží andělské investice jako vstupenka do exkluzivní sociální bubliny. Která pomáhá vytvořit nové kontakty a třeba se dostat k dalším investorům. „Je to společenská měna, která říká: 'Mám přístup, byl jsem tam jako jeden z prvních,”  říká Dina Burkitbayeva, prezidentka biotechnologického startupu Freedom Bioscience, která vedle vedení firmy funguje i právě jako investorka.

PŘEČTĚTE SI: Ve vlastním startupu navždy? Nová doba, v Silicon Valley odstavují otce zakladatele

Extra rizika ultra rizikového kapitálu

Ač se ve většině případů„amatérských” andělských investorů jedná o relativně nízké částky, plynou z nich i rizika. Jedním z nich byl naznačen výše. Podle odhadů zveřejněných na webu magazínu Forbes k základní profitabilitě se propracuje maximálně pět procent zainvestovaných projektů. Jinými slovy devatenáct projektů z dvaceti neuspěje. Na což řada nezkušených investorů není připravena. Odborníci též varují, že na osobních vztazích založené investování bývá těžkou zkouškou jednotlivých vazeb, když strany transakce mají poprvé rozdílné cíle a v rámci maximalizace svých pozic může dojít ke konfliktům. Jako problém na denní bázi - v případě nezkušených investorů - se často třeba uvádí přílišná touha po aktualizaci informací/vývoje, eventuálně snaha zasahovat do fungování projektu.

Na jiné, poněkud nečekané, riziko nabírání investic ve zkušenějších bublinách upozornila výše zmíněná Bittner v jednom svém dubnovém tweetu kdy napsala na Twitter: „Myslím, že se dozvíte, kdo jsou vaši skuteční přátelé až v momentu, kdy nemůžete získat alokaci v jejich seed kole :(." S tím, že investování na této vytváří zranitelnější vztahy. „Pokud existuje zakladatel, kterého považuji za přítele, který otevřel kolo, v němž investuje spousta dalších lidí podobných mně, a mě nepřizval, bývá to z lidského hlediska divné," shrnuje nuance „investorské diplomacie” Packy McCormick, jež v minulosti šéfoval newsletteru o startup prostředí Breather a nyní participuje na řízení fondu angel kapitálu Not Boring.

Aktuální móda nebo trend na dlouhá léta?

Jednou z interpretací současného boomu zájmu o investice od lidí, na které mají foundeři je dozajista zmíněné sucho na tradičních polích, kde začínající firmy doposud nabíraly kapitál. Trend podle všeho i v posledních měsících, kdy americký Fed i další centrální banky zvyšováním základní úrokové sazby (bojují proti inflaci) zdražují kapitál, sílí. Financial Times citoval analytickou společnost CB Insights o disproporci ve druhém kvartálu letošního roky, kdy počet počet transakcí v pozdějších fázích rizikového financování meziročně propadl o třiačtyřicet procent, zatímco raná fáze zaznamenala zhruba jen čtvrtinový pokles počtu.

A mladí investoři si i v těchto komplikovanějších časech udržují optimismus. S tím, že podle respondentů Bloombergu si v podstatě žádný neúspěšný startupista nestěžoval, že by po svém neúspěchu od prodělavších investorů dostal negativní zpětnou vazbu, nebo že by v komunitě existovala nervozita kvůli současné situaci na trhu. „Na andělském investování je krásné to, že musíte mít velmi dlouhodobý pohled - desetiletý časový horizont. A pokud máte alternativní zdroj financí, tak vlastně i delší," uzavírá pro Bloomberg Megan Loyst, která vede na Slacku jednu z investorských diskusních komunit.

PŘEČTĚTE SI: Ze Silicon Valley přivezl do Prahy platformu pro zkoumání DNA. Využívají ji vědci ve 48 zemích světa


Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články