Rozhodování o investičních pobídkách se opět změní. Důraz na inovace zůstane zachován
Investiční pobídky v Česku budou fungovat podle nových pravidel. Rozhodla tak vláda premiéra Petra Fialy (ODS). foto: Shutterstock.com

Rozhodování o investičních pobídkách se opět změní. Důraz na inovace zůstane zachován

29. bře 2023 Ondřej Černý 3 min

Investiční pobídky v Česku budou fungovat podle nových pravidel. Rozhodla tak vláda premiéra Petra Fialy (ODS). O strategických investicích bude i nadále rozhodovat ministerský kabinet, ale rozhodování o nestrategických investicích se přesune na Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a další resorty, především Ministerstvo financí. Vláda také rozhodla, že u inovativních projektů s vyšší přidanou hodnotou nebude podpora nijak omezena.

Novela zákona o investičních pobídkách reaguje na nedostatky novely schválené v roce 2019. Ta stanovila, že všechny pobídky musela schvalovat vláda, což se ukázalo jako pomalé. Kvůli zvyšující se nejistotě investorů se zájem o investice v České republice snižoval.

Přidaná hodnota v hlavní roli

Svým rozhodnutím to vláda chce změnit. Zároveň má v plánu víc podpořit inovativní projekty. „Postupujeme v souladu s naším záměrem podporovat podnikání s vysokou přidanou hodnotou a vytvářením dlouhodobé konkurenční výhody založené na využívání znalostí a inovací. Pro naši ekonomiku je nutné, abychom u nás měli takové investice, které výrazně přispějí k tvorbě hrubého domácího produktu a posunou naši ekonomiku,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Programové prohlášení vlády dle něj počítá s tím, že investiční pobídky budou fungovat jako mimořádný nástroj určený především pro investice s vysokou přidanou hodnotou.

Důvodem změny systému investičních pobídek je také makroekonomický vývoj, potřeba zvýšení strategické autonomie ČR a potřeby energetické transformace. Měníme podmínky tak, abychom se zaměřili na podporu projektů s vysokou přidanou hodnotou, které budou přispívat k posunu české ekonomiky do vyšších technologických pater, k vyšší produktivitě práce,“ doplnil premiér Fiala.

Investiční pobídku na vybudování testovacího polygonu na Sokolovsku získala například automobilka BMW (Foto: BMW)

Strategická energetika

Ministerstvo průmyslu a obchodu má v plánu přispět k naplňování energetických cílů českého hospodářství a energetické soběstačnosti pomocí cílenější podpory výroby technologií a zařízení, která budou přispívat k energetickým úsporám a energetické transformaci. Nově nastavené podmínky by tak měly více podpořit investice podnikatelů v oblasti výrobků s energetickým významem pro Českou republiku.

Investiční pobídky se dělí na strategické a nestrategické. Ty strategické mají kromě slev na dani nárok také na dotaci. Nově mezi ně budou zahrnuty i takové pobídky, které přispějí k energetické soběstačnosti České republiky. Může jít například o projekty na výrobu solárních panelů nebo třeba tepelných čerpadel.

Podpora selektivní i neomezená

Koaliční vládní kabinet také posvětil úpravu podmínek pro získání investiční pobídky. Zvýší se požadavky na vyšší přidanou hodnotu podporovaných projektů. Podmínka vyšší přidané hodnoty se rozšíří na všechny regiony ČR.Investice s nízkou přidanou hodnotou budou moci být podpořeny výhradně v regionech, které se potýkají například s výraznou nezaměstnaností nad 7,5 procenta,“ konstatoval premiér Fiala. Ministr Síkela doplnil, žetoto omezení vychází z faktu, že v regionech s nízkou nezaměstnaností mohou nové investice vést k přechodu zaměstnanců z již zavedených firem do nově vzniklých závodů, aniž by to české ekonomice přineslo větší přidanou hodnotu.“

V méně rozvinutých regionech tak bude možné prostřednictvím pobídek obdržet až 40 procent z celkové investice, zatímco ve více rozvinutých to bude do dvaceti procent. V případě pokročilých inovativních projektů s vyšší přidanou hodnotou a navázáním na výzkum a vývoj má být možný negativní efekt podpory přetahování zaměstnanců vyvážen nabídkou lepších pracovních pozic pro české zaměstnance. „Proto podpora těchto projektů není nijak omezena a může být poskytnuta napříč všemi regiony v Česku, i v regionech Ústeckého a Karlovarského kraje,vysvětlil ministr Síkela.

Resort zároveň zřídí expertní skupinu, která bude pravidelně vyhodnocovat systém investičních pobídek včetně podpořených projektů. Zaměří se také na aktuální hospodářské trendy. Na základě toho bude předkládat podněty ke změnám nastavených parametrů systému investičních pobídek. Tvořit ji mají zástupci svazů, dotčených resortů a odborné veřejnosti.

Podle zatím posledních zveřejněných údajů za rok 2021 agentura CzechInvest poskytla podporu 53 novým investičním projektům. Meziročně to bylo téměř dvakrát více. Hodnota dojednaných investic dosáhla 25,25 miliard korun. Vzniknout má více než čtyři tisíce pracovních míst. Poprvé v historii byla většina žadatelů z řad malých a středních podniků.

Dvě třetiny projektů tvořily investice s vysokou přidanou hodnotou - technologicky orientované nebo navázané na výzkum a vývoj. Nejvíce investičních záměrů přislíbily společnosti už zasídlené v České republice – jednalo se o 39 projektů rozšiřujících stávající aktivity společností. Největší počet projektů, po čtyřech, přilákaly kraje Plzeňský a Středočeský.

PŘEČTĚTE SI: Vítězem ideathonu Dumplings Hack se stal česko-tchajwanský tým

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články