První umělá inteligence ve světě financí má velké plány. Chce dát investorům naději ve výkonnosti překonat Apple nebo Teslu
Umožnit obchodování i retailovým investorům za pomoci AI. To nabízí nová platforma Hummingbird. (ilustrační foto: Shutterstock.com)

První umělá inteligence ve světě financí má velké plány. Chce dát investorům naději ve výkonnosti překonat Apple nebo Teslu

26. dub 2023 Ondřej Černý 4 min

Možnosti, jaké zatím mají pouze obchodníci na Wall Street. Tak právě to i retailovým obchodníkům nabízí společnost Feather. Díky využití umělé inteligence jim dává k dispozici dostatek informací k tomu, aby mohli provádět investice založené na fundovaném informačním základu.

Bloomberg pro maloobchodníky, jak svou platformu Hummingbird zakladatelé zakladatelé Ash Rai a Patrick Higgins nazývají, funguje na jednoduchém principu. Uživatelé mohou v široké databázi údajů najít právě ty, které je zajímají. Stačí pouze do formuláře zadat otázky typu: Jaké akcie nakupují insideři? Co říkají analytici o akciích Snap? Případně: Ukažte mi firmy srovnatelně výkonné jako je Apple.

Díky tomu, že Hummingbird pracuje v reálném čase, mají její uživatelé totožné informace jako tradeři na burzách. Jejich expertizu však mohou do značné míry nahradit dobře cílené dotazy. Zájemci si například mohou najít společnost, jejíž management nakoupil miliony vlastních akcií a poté prozkoumat její očekávané tržby a růst čistého zisku. Po srovnání ocenění firmy s jejími konkurenty mohou zjistit, že se společnost obchoduje za méně než polovinu jejich násobků. Kombinace přesvědčení managementu, solidních finančních údajů a návratu k hodnotovému průměru naznačuje 147procentní nárůst ceny akcií. To vše uživatelé Hummingbird mohou zjistit dotazy v rámci platformy.

Z univerzity do byznysu

V čele firmy Feather, založené teprve v prosinci 2022 v San Franciscu, stojí Ash Rai, který už během studií na Vanderbilt University založil hedge fond Camelot. Jako investor si uvědomoval nezbytnost spolehlivých, zároveň cenově dostupných finančních údajů, což ho vedlo k založení Feather.

Už na střední škole Rai svou kreativitu a nápaditost využil k vytvoření Hurricane Harvey Rescue, webové aplikace, která umožňovala lidem uvězněným během jedné z nejhorších přírodních katastrof v Houstonu vyhledat pomoc. I díky jeho aplikaci se nakonec podařilo zachránit více než sto životů.

K založení společnosti Feather Raie přivedla potřeba kvalitních dat při obchodování jeho investiční společnosti (Foto: Linkedin A. Raie)

Druhý ze spoluzakladatelů Patrick Higgins, který působí jako technologický ředitel, nastoupil do společnosti Feather po absolvování oboru počítačové vědy na University of Oregon. Už během svého studia zkoumal a vyvíjel systémy kybernetické bezpečnosti a povedlo se mu přispět k průkopnickému systému detekce malwaru a následného antivirového protiútoku, který je dnes hojně využíván.

Při bakalářském studiu se Higgins zaměřoval na boj proti malwaru, hned po něm spoluzaložil Feather. (Foto: Linkedin P. Higginse)

Zdarma i za stovky dolarů

Feather zatím nabízí tři typy předplatného. V základní verzi, která stojí 39 dolarů za měsíc, pro studenty a učitele je ale zdarma, zájemci získají údaje o 48 tisících společností. Nejde pouze o popis činnosti dané firmy, ale k dispozici jsou také finanční výkazy, poměrové ukazatele, analýzy tržeb a zisků nebo predikce analytiků. Součastí balíčku jsou také údaje o 180 tisících opcí, 11 tisících institucí (jejich výkonnosti, strategiích, historii transakcí a držených podílech) a 10 tisících jednotlivů s popisem jejich byznysové kariéry, výpisem historie transakcí nebo údaji o aktuálně i historicky vlastněných podílech ve firmách.

Verze Premium za 159 dolarů měsíčně kromě všeho, jež je k dispozici v základní verzi, předplatitelům nabízí informace o 3,5 milionu podnikových, komunálních, agenturních a státních dluhopisů (informace o emisi, o kuponech, úvěrové hodnocení, výnosové křivky), údaje o třech tisících komoditách a komoditních futures (cenová historie, opční řetězce), informace o dvou tisících měnových párů a jejich cenové historii nebo údaje o ekonomice 24 států na světě (inflace, míra nezaměstnanosti, měnová politika centrální banky). K dispozici je také zásuvný modul pro Microsoft Excel, díky kterému si uživatelé mohou okamžitě vytvořit modely diskontovaných peněžních toků s automaticky vyplněnými hodnotami a naimportovat všechna základní finanční data do Excelu.

Nejdražší varianta Institutional (299 dolarů pro jednoho uživatele měsíčně) obsahuje kromě všeho, co nabízí dvě levnější předplatná, také centralizovanou správu účtu a fakturaci. Správce tak díky tomu může vytvářet a spravovat jednotlivé účty. K dispozici je také sdílení poznámek, kdy například poznatky k finančním výkazům mohou společně sdílet členové většího pracovního týmu

Společnost Feather tvrdí, že aktuální nabídka možností a informací není konečná a plánuje do budoucna paletu funkcí, jimiž její produkty disponují, nadále rozšiřovat. V plánu tak jsou například analýzy obchodních segmentů. Zároveň si je firma vědomá nezbytnosti získat širokou bázi klientů. Proto nabízí měsíční zkoušku zdarma, případně celý půlrok gratis pro uživatele, který přesvědčí k registraci pět dalších zájemců.

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence s ambicí ovládnout a zničit lidstvo. ChaosGPT reálnou hrozbu nepředstavuje

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články