První investiční VC fond z Národního plánu obnovy ČR bude spravovat Tensor Ventures
Zakladatelé Tensor Ventures Martin Drdúl, Petr Ulvr a Roman Smola (zleva). V současné době tvoří portfolio Tensor Ventures více než dvacet startupů z Evropy, Velké Británie, Izraele, USA, České republiky a Slovenska. (Foto: Tensor Ventures)

První investiční VC fond z Národního plánu obnovy ČR bude spravovat Tensor Ventures

14. kvě 2024 Ondřej Černý 3 min

Investiční společnost Tensor Ventures byla vybrána jako správce prvního fondu rizikového kapitálu, který bude financován z Národního plánu obnovy ČR. Fond se zaměří na financování startupů v nejranější fázi, do kterých bude koinvestovat s dalšími fondy rizikového kapitálu. Zároveň podpoří vznik nových fondů zaměřených na pre-seed fázi.

Zaměřením prvního fondu svěřeného Tensor Ventures budou investice do digitálních inovativních firem a startupů v nejranější fázi (tzv. pre-seed). Vždy bude přitom koinvestovat s dalšími profesionálními VC investory, čímž podpoří rozvoj tohoto segmentu trhu a také vznik nových VC fondů zaměřených právě na pre-seed. Významně tak pomůže vzniku a rozvoji inovativních projektů v nejcitlivější a nejrizikovější úvodní fázi podnikání.

Investice mají směřovat zejména do oblastí, kde dochází k selhání trhu rizikového kapitálu a nedostatku financování pro inovativní firmy, zejména typu startup a spin-off. Preferovaná má být také podpora technologií strategických pro rozvoj české ekonomiky. Ministerstvo průmyslu a Evropský investiční fond (EIF) pak v nejbližší době zveřejní další výzvy na výběr správců fondů financovaných z NPO ČR.

Evropský investiční fond nezávisle vybírá správce fondů, kteří pak investují do konkrétních projektů, firem a startupů. Z prostředků EU se tímto způsobem podporuje kapitálové financování českých podnikatelů. Celkem již EIF v České republice investoval do 17 fondů rizikového (VC) a rozvojového kapitálu (PE), kterým doposud poskytl celkem 334 milionů eur, tedy přibližně 8,3 miliardy korun.

Tensor Ventures Co-investment Fund cílí na celkovou velikost 50 milionů eur. Do 20 milionů eur se bude investovat z Národního plánu obnovy ČR (NPO ČR) prostřednictvím EIF. Další prostředky plánuje Tensor Ventures získat od soukromých investorů. V průběhu příštích pěti let hodlá investovat do přibližně 50 startupů ve fázi před dosažením příjmů.

Za Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky jsme rádi, že se v úzké debatě se sektorem - zejména Czech Private Equity and Venture Capital Association (CVCA) - a European Investment Fund (EIF) podařilo nalézt nejvhodnější řešení, které přispěje rozvoji trhu preseedových investic a podpoří startupy v oblasti progresivních technologií. Ve spolupráci s EIF navazujeme na mnohaleté zkušenosti z úspěšných společných projektů jako je například Středoevropský fond fondů,“ konstatoval Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací ministerstva průmyslu a obchodu.

Tensor Ventures Co-investment Fund se zaměří na financování digitálních startupů v nejranější fázi (tzv. pre-seed), do kterých bude koinvestovat s dalšími fondy rizikového kapitálu na českém trhu. Na tiskové konferenci to společně oznámili Roman Smola (vlevo) a Petr Očko (druhý zleva). (Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu)

Tensor Ventures má dřívější zkušenosti z Intel Corporation a patří mezi první správce fondů ve střední a východní Evropě, kteří se specializují na oblast tzv. deep tech. Funguje od roku 2017 a krátce poté otevřeli svůj první fond ve výši 20 milionů eur, který se zaměřuje na oblasti, jako jsou umělá inteligence (AI), kvantové technologie, biotechnologie, decentralizované technologie (DLT), software 2.0, nové technologie v oblasti energetiky, klimatu a vesmírné technologie.

Tyto zkušenosti a track record Tensor Ventures jsou faktorem, který zástupci státu při výběru správce prvního fondu rizikového kapitálu financovaného z NPO ČR velmi ocenili. „Fondy fondů považuji za jeden z vůbec nejlepších nástrojů na aktivizaci místního investičního prostředí,“ říká Ivo Denemark, ředitel divize start-upů a venture investic agentury CzechInvest.

Mezi českými společnostmi, do nichž Tensor Ventures dosud investovali, jsou například Tatum, Pointee, Aireen nebo UltimateSuite. Posledně jmenovanou nedávno koupila významná americká společnost ServiceNow, která je kótovaná na newyorské burze. Tensor Ventures také letos v dubnu prodali svůj podíl v americko-izraelském startupu Neuronix AI globálnímu výrobci čipů Microchip Technology.

Široká síť partnerů fondu má dle představ ministerstva průmyslu a obchodu pomoci získat koinvestory a především dále rozvíjet český investiční VC ekosystém. K uzavření smlouvy mezi EIF a Tensor Ventures má dojít v následujících měsících. Poté by měl Tensor Ventures Co-investment Fund uskutečnit své první investice do českých inovativních firem. Zahájení činnosti se předpokládá v druhé polovině letošního roku.

PŘEČTĚTE SI: Tensor Ventures a Startup Kitchen se spojují se startupovým programem CERNu

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články