Estonsko má nejvíc jednorožců na hlavu v Evropě. Co dalšího víme o startupové scéně v pobaltských státech?
Michal Ciffra (na fotografii) založil investiční společnost Depo Ventures s Petrem Šímou. Foto: Depo Ventures

Estonsko má nejvíc jednorožců na hlavu v Evropě. Co dalšího víme o startupové scéně v pobaltských státech?

23. srp 2022 Anna Jurečková 3 min

V Estonsku, Litvě a Lotyšsku žije dohromady pouze zhruba šest milionů obyvatel. Přesto se tyto tři státy na východním pobřeží Baltského moře pyšní 13 startupy s hodnotou přes miliardu dolarů, tzv. jednorožci. Podle platformy Dealroom jsou navíc domovem více než 5 tisíc startupů a scaleupů. Za rozvinutým startupovým ekosystémem v Pobaltí stojí podle Michala Ciffry z Depo Ventures především státní podpora.

Estonsko zplodilo za posledních 17 let deset jednorožců. Země, kde žije zhruba 1,3 milionu obyvatel, má tak v rámci Evropy nejvíce miliardových startupů na hlavu. Mezi nejznámější patří Skype, Pipedrive nebo Bolt, který zároveň patří mezi deset nejhodnotnějších startupů v Evropě.

Podle Michala Ciffry, partnera českého investičního fondu Depo Ventures, je jedním z důvodů globální ambice už v počátku podnikání: V Estonsku cílí startupová scéna kvůli malému počtu obyvatel hlavně na mezinárodní trhy již od samého začátku. Pravidelně se pořádají různorodé soutěže mezi startupy, které přispívají nejen k přirozené soupeřivosti, ale také k sdílení zkušeností a nalézání nových talentů. Ukazuje se to třeba v tom, že do investic se zapojuje větší počet andělských investorů, často spolupracují i s fondy rizikového kapitálu. To zatím v Česku není tak běžné,“ uvádí.

Potenciál estonských startupů dokazuje Depo Ventures i svými investicemi, které do nejsevernější z pobaltských zemí zamířily letos už dvakrát. Na jaře skupina podpořila technologickou firmu DriveX, která vyvíjí produkt, jenž pomocí umělé inteligence řeší pojistné škody a předchází podvodům. V červnu pak investovala do chytrých poštovních schránek ParcelSea.

Dobře si vedou i další dva pobaltské státy

Litvě na žebříčku patří 11. příčka, na kontě má dva jednorožce. V Česku dobře známou platformu na prodej oblečení z druhé ruky Vinted a od letošního dubna také společnost zabývající se kybernetickou bezpečností Nord Security.

„Litva podporuje investování do startupů dvěma způsoby. Koinvestuje s andělskými investory, kterým tak umožní zvýšit kapitál na dvojnásobek. Druhým způsobem je monitorování lokálních startupů a jejich vlivu na ekonomiku, zaměstnanost a další důležité aspekty včetně přínosu do státní pokladny,“ vysvětluje Ciffra.

Tomu napomáhá například přehledný registr všech litevských startupů. Z dostupných informací ohledně získaných investic, hodnoty nebo počtu zaměstnanců vyplývá, že tyto mladé firmy představují velkou část ekonomiky a dávají práci tisícům lidí v zemi.

PŘEČTĚTE SI: Estonský startup DriveX digitalizuje pojišťovnictví, nyní získal milion dolarů. Investiční kolo vedla česká skupina Depo Ventures

Bezmála dvoumilionové Lotyšsko je v množství jednorožců v přepočtu na obyvatele sice “až” na 16. místě, pořád je na tom však lépe než Česká republika, ale také Rakousko nebo Německo. Ve hře má zatím jeden startup s hodnotou přes miliardu dolarů –⁠společnost Printful. „Lotyšsko je z těch tří zemí zatím trochu pozadu. Je tam nejméně fondů, méně kapitálu i projektů. Andělský ekosystém moc nefunguje, ale v Rize je cítit silná houževnatost být nejlepší a jednou předběhnout Estonsko i Litvu,“ doplňuje Ciffra.

Hlavní společný jmenovatel rozvinutého a rychle rostoucího startupového ekosystému v Pobaltí je podle Michala Ciffry podpůrná role státu. „Přestože je každá z těchto zemí z pohledu startupového světa na různé úrovni, některé věci mají společné. Startupovou scénu tam – na rozdíl od Česka – mohutně podporuje stát, který si uvědomuje důležitost inovací a jejich ekonomický přínos. Především Estonsko svou kompletní digitalizací státní správy a služeb připravilo velmi úrodnou půdu pro lokální i mezinárodní startupovou scénu.“

Přestože se situace zlepšuje, podle Ciffry by tuzemské scéně pomohlo více „exfounderů“, tedy startupistů, kteří vybudovali úspěšnou firmu, prodali ji a investují do další. „Funguje to podobně jako v Silicon Valley,“ nabízí srovnání. „U pobaltských sousedů vidíme, že úspěšné příběhy, podpora státu, aktivní investoři a kolaborativní přístup pomohli roztočit kola a vytvořit jeden z nejuznávanějších startupových ekosystémů v Evropě,“ dodává.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články