Nabízí oázu klidu. I proto startup Raus investoři nově podpořili 8,5 miliony eur. Nechybí mezi nimi ani Rockaway Ventures
Za dva roky své existence startup Raus uzavřel už tři investiční kola. (Foto: Raus)

Nabízí oázu klidu. I proto startup Raus investoři nově podpořili 8,5 miliony eur. Nechybí mezi nimi ani Rockaway Ventures

13. lis 2023 Ondřej Černý 5 min

Ubytování na jedinečných místech uprostřed přírody v blízkosti německých měst. A to včetně Berlína a Drážďan. Právě to nabízí berlínský startup Raus. Díky tomu, že se svým konceptem slaví úspěch, podpořili ho investoři v dalším investičním kole částkou 8,5 milionu eur. Jsou mezi nimi i čeští zástupci z Rockaway Ventures. Investici startup plánuje využít na expanzi po Evropě a vylepšení svého ubytovacího přístřešku.

Na začátku byla jednoduchá úvaha. A také vlastní zkušenost Christophera Eilerse, Johanna Ahlerse a Juliana Trautweina. S tím, jak lidé tráví stále více času ve městech, v zalidněných centrech plných shonu, tlaku na výkon a plnění KPI, si o to více váží času, který mohou věnovat pobytu mimo město v klidu přírody. A právě toto jejich přání se rozhodli splnit. Založili startup Raus nabízející butikový únik do přírody. Vše zařízeno tak, aby ubytování bylo dostatečně blízko pro spontánní útěk z města a zároveň dost daleko, aby se člověk mohl uvolnit.

Pouhé dva roky po svém založení v říjnu 2021 pomohl Raus tisícům hostů načerpat energii z městského života ve více než 50 pečlivě navržených a technicky zcela vybavených chatkách umístěných v devíti spolkových zemích na jedinečných místech uprostřed přírody po celém Německu. Příbytky spojují architektonický design a udržitelné materiály s nejmodernějšími technologiemi.

Sázka na předcházení syndromu vyhoření a problémům s duševním zdravím v prostředí, které nabízí klid i veškeré výdobytky moderní doby, se ukázala jako správná. V uplynulé letní sezóně startup zaznamenal téměř plnou obsazenost. Navíc otevřel Lodge am See, své první luxusní přírodní letovisko uprostřed rezervace UNESCO mezi Berlínem a Hamburkem.

Základem je nabídnout klid, kterého se v ruchu města nedostává. (Foto: Raus)

Klid jako luxus

Úspěšné tažení berlínského startupu neuniklo ani známým investorům. V nejnovějším investičním kole Raus získal 8,5 milionů eur. Kromě lucemburské společnosti rizikového kapitálu ROCH Ventures, která toto investiční kolo vedla, se připojili i Rockaway Ventures, berlínský VC fond Dupuis Investment a další strategičtí partneři, kteří se přidali k investorům Speedinvest, 10x Founders a dalším, kteří významně navýšili své předchozí investice. V rámci tohoto investičního kola startup také získal úvěrovou linku od německé Varengold Bank. Jde o zásadní krok, který berlínské společnosti umožní akceleraci jejího růstu a expanze.

Jsme rádi, že můžeme spolupracovat. Raus má všechny ingredience budoucího vítěze: nabídku prémiové hodnoty zaměřenou na vysoce rostoucí segment, využití digitálních technologií pro skutečnou udržitelnost, rychlé škálování a také vynikající tým zakladatelů,“ konstatoval Ludger Kübel-Sorger, zakladatel a vedoucí partner ROCH Ventures.

Nově získaný kapitál má podpořit další rozvoj nabízených služeb po Evropě. Už v nejbližších měsících má expanze začít v Rakousku. Zároveň pomůže s rozvojem a uvedením modelu Cabin 2.0, který se vyznačuje lehčí a kompaktnější konstrukcí s pokročilejšími technologiemi, luxusním tmavým obložením, modulárními schody a vyvýšeným sprchovým koutem s panoramatickým výhledem. V roce 2024 je pak v plánu zřizování více komunitních míst, vylepšování vlastní technologie pro bezproblémový pobyt a rozšiřování platformy o další přírodní produkty a služby.

Zájemcům o ubytování ke k dispozici vše, na co jsou zvyklí v hotelových pokojích. (Foto: Raus)

Jsme nesmírně hrdí na podporu a víru investorů v náš obchodní model a vizi. V Raus řešíme zásadní výzvy v cestovním ruchu a zároveň uspokojujeme trvalou poptávku po ohleduplnějším životě, který nás bude provázet mnoho dalších let,“ říká Julian Trautwein, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Raus.

Co-founder a CEO startupu Raus Julian Trautwein. (Foto: Raus)

Doplnil, že dosavadní hlavní metou bylo zavedení vlastního digitálního rezervačního systému a cestovního cocierge, jež bylo navrženo podle vlastních standardů zakladatelů startupu. Cílem bylo zajistit individuální zážitek pro každého hosta tak, aby mu byly nabízeny doplňky a služby přizpůsobené jeho potřebám. Zároveň dochází k vylepšování i na straně poskytovatelů pozemků a služeb, ať jde o sledování doručování potravinových balíčků v reálném čase nebo zařizování služeb typu uklízení zcela digitálním způsobem.

PŘEČTĚTE SI: „Nejdůležitější je smysluplná vize a firemní kultura.“ O motivaci zaměstnanců a investicích do ESG startupů s Jakubem Losenickým z Rockaway Ventures

Výhody pro všechny

Raus za poslední rok předvedl raketový růst. Tržby meziročně vzrostly o více než 500 procent, počet ubytovaných hostů se ve srovnání s předchozím rokem zvýšil pětinásobně, přičemž objem nových rezervací se ztrojnásobil. Startup zároveň úspěšně rozšiřuje spolupráci s farmáři a majiteli pozemků, kde své butikové domy umisťuje. Napomáhá tomu i skutečnost, že jim poskytuje příležitost generovat významný dodatečný příjem, který průměrně dosahuje 1 500 eur měsíčně. Kromě pronájmu částí dočasně nevyužívaných pozemků mohou zároveň partneři hostům také nabízet své produkty a služby, ať jde o místní snídaňové balíčky a farmářské produkty, meditace až po výlety s průvodcem nebo túry.

Úspěch je zajímavý o to více, že obchodní model startupu Raus je výrazně složitější než u provozování standardního hotelu s desítkami či stovkami pokojů. „My máme mnoho pokojů, které jsou na různých, obvykle velmi vzdálených místech, navíc většinou bez jakéhokoliv přístupu k infrastruktuře. Čelíme tedy mnoha logistickým výzvám a provozním procesům, abychom zajistili našim hostům při každém jejich pobytu nevšední zážitek,“ zdůrazňuje Trautwein.

Ubytování poskytované startupem Raus je často na velmi odlehlých a klidných místech. (Foto: Raus)

Společně s kolegy v Raus si i proto přejí, aby byla příroda bez problému pro kohokoli přístupná. „Rezervace pobytu na krásném odlehlém místě a trávení času zde by mělo být stejně snadné jako rezervace hotelového pokoje. Naší vizí je stát se platformou pro ponoření se do přírody a lídrem v kategorii ubytovacích zařízení v přírodě při poskytování služeb a produktů vysoko nad standardem tohoto typu ubytování, “ konstatoval Trautwein.

Právě díky tomuto pohledu Raus podpořil český fond Rockaway Ventures, který se zaměřuje na  startupy především v regionech DACH, CEE a na Balkáně, které digitalizují tradiční průmysl a zároveň se řídí principy ESG. Fond ocenil především unikátní koncept ubytování v přírodě, který spojuje pohodlí a ekologický přístup a umožňuje lidem únik od každodenního shonu betonových džunglí.

Zakladatelé startupu Raus Christopher Eilers, Johann Ahlers a Julian Trautwein (zleva). (Foto: Raus)

Aktuálně Raus od investorů vybral více než 14,5 milionu eur. V předchozích investičních kolech vybral vždy po třech milionech eur.

PŘEČTĚTE SI: Campiri expanduje do Evropy. Země chce propojit v rámci sdílené infrastruktury

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články