Mýtům navzdory. Devět z deseti investorů dokázalo svou investici do startupu zhodnotit, ukázal průzkum Depo Ventures
Investoři do českých startupů loni zoufat nemuseli. Vydělala drtivá většina z nich (Foto: Depo Ventures)

Mýtům navzdory. Devět z deseti investorů dokázalo svou investici do startupu zhodnotit, ukázal průzkum Depo Ventures

17. dub 2023 Ondřej Černý 7 min

Andělské investování nabírá v Česku na síle a je stále populárnějším způsobem, jak podpořit nové a inovativní nápady. A co je pro investory hlavní - jejich strategie zatím většinově slaví úspěch. Téměř devět z deseti totiž svou investici zhodnotilo. Vyplývá to z výzkumu investiční skupiny Depo Ventures, na kterém se podílela také advokátní kancelář Havel & Partners a agentura CzechInvest.

Už počtvrté letos v únoru a březnu skupina Depo Ventures zjišťovala, jakým způsobem čeští investoři své prostředky zhodnocují, co je při tom pro ně nejdůležitější a jaké v této oblasti vidí největší výzvy. Se svými postřehy se podělilo 140 respondentů, kteří na zdejší scéně působí.

Partner Depo Ventures Petr Šíma konstatoval, že v porovnání s jinými evropskými zeměmi nejsou patrné nějaké výrazné odchylky. „Necelá polovina investorů (41 procent) využívá fondové investice, ať už se jedná o andělské investory nebo VC fondy. Stejně tak je oblíbené investování do syndikátů, a to dokonce u poloviny dotázaných (48 procent),“ uvedl Šíma. Doplnil, že většina investorů plánuje v letošním roce investovat stejně nebo dokonce více než v předchozím období.

Peníze, které rostou

Traduje se, a potvrzují to i některé výzkumy, že drtivá většina startupů končí neúspěšně. Aktuální výzkum Depo Ventures ale přináší zcela odlišná zjištění. Téměř devíti z deseti investorů se povedlo jejich investici zhodnotit (86 procent). Nejčastěji (51 procent) se investice zhodnotila jednou až pětkrát. Dalších 23 procent investorů svou investici zhodnotilo šesti-až desetinásobkem. A téměř 12 procent respondentů si připsalo výnos, který původní investici překonal více než desetkrát. (Našli se dokonce i tací, kteří si odnesli více než stonásobek vložených peněz.)

Dvě pětiny investorů (41 procent) považuje výkonnost investic do startupů za vyšší nebo stejnou s ostatními typy aktiv. Zároveň netrpí zbytečným sentimentem. Exit u některé ze svých investic uskutečnilo zhruba 40 procent z nich. Meziročně se počet investorů, kteří svou investici prodali, zvýšil o více než 10 procentních bodů. Na jednoho investora z výzkumu připadlo v průměru 0,8 exitu. Zároveň také na jednoho investora aktuálně připadá v průměru osm investic do startupů, přičemž loni každému z nich v průměru přibylo 2,6 investice.

Což je docela paradoxní, protože téměř polovina investorů se v dotazníku vyjádřila v tom smyslu, že je v roce 2022 trápila vysoká ocenění startupů. Navíc svůj akviziční apetit nehodlají brzdit ani nadále. Zhruba dvě třetiny dotázaných investorů uvedly, že letos plánují investovat na stejné úrovni (38 procent), výrazně více 16 procent a méně než loni 13 procent dotázaných investorů. Investiční ambice jsou přesto meziročně o 12 procent nižší.

Mafie se rozrůstají

Skoro čtvrtina dotázaných respondentů loni uskutečnila svou první investici. K nejčastějším důvodům, proč lidé do startupů neinvestují, patří kapitálová náročnost (42,5 procent), vysoké riziko (37,5 procent), případně nevědí, jak na to (32,5 procent). Více než polovina investorů by do startupu investovala, pokud by měli více informací. Případnou pomoc při identifikací vhodných startupů by ocenila většina z nich (83 procent). Nejčastěji by investovali v objemu tisíců eur.

Peníze do startupů v rané fázi vkládají zpravidla podnikatelé (8,9 procent), významnou část tvoří investoři na plný úvazek (17,8 procent). Model mafií, jak jej známe například z Estonska, se postupně uplatňuje i v Česku. Průzkum totiž ukázal, že sedm procent investorů pochází z řad zakladatelů startupů.

Nejvíce ale stále zůstávají angažováni investiční profesionálové. Partner Depo Ventures Petr Šíma potvrdil, že se na tom pro skupinu nemění nic ani v letošním roce. „Chceme pokračovat dosavadním tempem, zainvestovat kolem 15 startupů v rané fázi. Výhodou je, že zmizely přepálené valuace některých startupů, což křivilo celý trh,“ uvedl Šíma.

PŘEČTĚTE SI: Depo Ventures sází na minimalizaci chyb. Startup Masthead podpořili částkou 100 tisíc eur

Počet investorek roste

Nejčastějším motivem k investování do startupů je pro respondenty snaha rozmnožit finance následována motivací potkávat se se zajímavými lidmi a podpořit inovace. Tomuto investičnímu aktivu se věnují v průměru pět let a dvě třetiny z nich stráví nad tímto typem investic méně než pět hodin týdně. Nejčastěji se investoři angažují v pomoci founderům se získáním finančních prostředků (49 procent), s obchodním rozvojem (44 procent) a s provozem firmy (39 procent). Každým rokem také přibývá přibývá investorek. Přestože jsou stále v menšině, v aktuálním průzkumu jich bylo celkem 17 procent, což je o sedm procent více než v roce 2021.

Průměrná investice andělských investorů se pohybuje mezi 25 a 50 tisíci eur, ale více než čtvrtina respondentů investuje více než 100 tisíc eur na jednu startupovou společnost. Podle ředitele Odboru startupů z agentury na podporu podnikání CzechInvest Petra Kopečka je možností, do čeho v České republice investovat dostatek. „Česko v počtu startupů na hlavu stále zaostává za zeměmi západní Evropy. Nápadů tu ale není málo. Průzkum Depo Ventures navíc ukazuje, že chuť andělských investorů podporovat životaschopné nápady roste. Bez finanční podpory, bez mentorství a bez přístupu k sítím kontaktů se však startupy stěží posunou z rané fáze dál, “ myslí si Kopeček.

Většina respondentů v průzkumu uvedla, že nemá oblíbenou investiční lokalitu. Zaměřují se buď na celý svět, případně neřeší, kde daný startup působí. Výhradně na Českou republiku se soustředí necelá třetina zdejších investorů (31 procent).

Technologie dominují

Nejčastěji se v roce 2022 investoři zaměřovali na oblast umělé inteligence (54 procent) a fintechu (48 procent), které kralují výzkumu po celé čtyři ročníky. Meziročně poklesl zájem o blockchain (o 15,4 % na 32,2 %), zvýšil se naopak o oblasti městských technologií a healthech (+7,4 %). Poměrně nízký zájem investoři vykazují o oblasti cloud computingu (19,5 %), virtuální reality (18,4 %) a her, gamingu a zábavy (12,6 %).

Investoři se obvykle nezaměřují na jeden segment, ale výrazně své expozice diverzifikují. „Vzhledem k situaci na blockchainovém trhu se nepřekvapivě loni prudce (o 15 procentních bodů) propadl zájem o startupy, které se zaměřují na technologii blockchain,“ zdůraznil Šíma.

Andělské investování bývá většinou vnímáno jako individualistické. Podíl investorů, kteří investují napřímo, se ale postupně snižuje. Loni to bylo 63 procent, předloni 77 procent respondentů. Investoři nejčastěji způsoby kombinují. Skrze fond investuje 40 procent respondentů a 47 procent z nich někdy využilo syndikát s ostatními andělskými investory.

Většina investorů dle výzkumu preferuje u technologických společností přímou investici (62,8 procent), pouze necelá třetina (30,2 procent) z nich ale výlučně tímto způsobem investuje. Z analýzy dat vyplynulo, že investoři způsoby svých investic kombinují. Proto je poměrně rozšířený způsob investice v syndikátů více investorů, kterou preferuje téměř polovina dotázaných (47,7 procent). Pro srovnání pouze 15,1 procent investorů preferuje investici pouze v rámci syndikátu.

Více než polovina respondentů (56,2 procent) investuje více než 25 tisíc euro do jednoho startupu. Nejčastěji se investice pohybuje mezi 25 a 50 tisíci eur (18,4 %), následované podporou v rozmezí jednoho až pěti tisíc eur (16,1 %). Investice přesahující 300 tisíc eur na startup preferuje dle výzkumu osm procent investorů.

Dobře loni i letos

Když na závěr měli investoři rok 2022 zhodnotit, tak nadprůměrně vnímali deal flow (množství startupů dostupných pro investora v danou dobu), které označili na škále od jedné do sedmi, kdy sedm je nejlepší, hodnotou 4,7. Lehce nadprůměrně viděli i výkonnost svého portfolia (4,4 ze sedmi) a kvalitu českého investičního prostředí (4,2 ze sedmi).

Podobná spokojenost se dle counsela v advokátní kanceláři HAVEL & PARTNERS Jaroslava Baiera dá očekávat i ve výsledcích, které budou reflektovat letošní rok. Jen budou investoři vybírat ještě více než dříve. „Podle průzkumu je většina andělských investorů dlouhodobě spokojena s výnosy svých VC investic, přičemž drtivá většina z nich svou investici byla schopna alespoň minimálně zhodnotit. Předpokládám ale, že vzhledem k současné ekonomické situaci budou investoři klást daleko větší nároky na to, aby startupy měly aktuálně již skutečnou hodnotu. Budou si investice pečlivěji prověřovat a hledat opravdu odolné firmy, které mají prokazatelný byznysový či inovační potenciál,“ uzavřel Baier.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články