Depo Ventures sází na minimalizaci chyb. Startup Masthead podpořili částkou 100 tisíc eur
Zakladatelé Depo Ventures Petr Šíma a Michal Ciffra (zleva) se nerozhlížejí pouze v Česku. Nejnověji podpořili kanadský startup Masthead (Foto: Depo Ventures)

Depo Ventures sází na minimalizaci chyb. Startup Masthead podpořili částkou 100 tisíc eur

16. dub 2023 Ondřej Černý 4 min

I malá chyba může stát velké peníze. Špatná rozhodnutí dělají lidé, ale často je to na základě chybných dat. Startup Masthead vytváří platformu, která datové anomálie v reálném čase zachycuje. Od investiční společnosti Depo Ventures na svůj další rozvoj získal sto tisíc eur. V pre-seedovém investičním kole plánuje Masthead získat celkem milion eur.

Za startupem Masthead stojí manželská dvojice Yuliia a Sergey Tkachovi. Poznali se na severovýchodě Ukrajiny ve městě Sumy, kde na tamní státní univerzitě ona vystudovala informační systémy, statistiku a marketing, on matematiku a informační vědy. Svým oborům se v Kyjevě věnovali až do roku 2020, kdy odjeli do Kanady. I tam nejdřív našli práci v oblastech, které vystudovali. Zároveň už měli vizi založení své vlastní firmy.

Ve společném projektu spojili oblasti, ve kterých oba byli kovaní. Yuliia se stala CEO, Sergey technologickým šéfem a koncem roku 2021 byla jejich společnost Masthead Data se sídlem v kanadském Torontu na světě.

Spoluzakladatel Masthead Sergey Tkachov má více než deset let zkušeností s vytvářením softwarových produktů například pro e-commerce a fintech společnosti (Foto: LinkedIn S. Tkachova)

Čas jsou peníze

Jejich platforma se zaměřuje na spolehlivost dat. V Google BigQuery (GBQ), což je plně řízená cloudová služba pro analýzu velkých datových souborů, zachycuje anomálie v reálném čase. Využívá strojové učení k pochopení toho, které datové vstupy se liší od jejich očekávaného chování. Masthead sleduje data od okamžiku, kdy vstoupí do databáze GBQ až do chvíle, kdy se dostanou k uživateli dat v aplikaci Looker nebo Data Studio. Výhodou platformy Masthead je, že ji lze nasadit velmi rychle, neboť nevyžaduje znalost kódování.

Masthead je navržen tak, aby přesně určil, jaké anomálie se staly. Zároveň napomáhá zkrátit analýzu hlavních příčin pro datové inženýry a datové analytiky na několik minut. Pomáhá tak datovým týmům zachytit odchylky ještě dříve, než skončí v řídicích panelech C-Suite a způsobí škody. Ty mohou přitom dosáhnout značné výše.

Podle výzkumu poradenské společnosti Gartner stojí špatná data středně velkou organizaci kolem 15 milionů dolarů ročně. Datové týmy stráví skoro polovinu času hledáním nepřesných dat. Ta se přesto v devíti z deseti případů dostanou až k těm, kdo rozhodují.

Bezpečnost i rychlý růst

Právě urychlení procesu vyhledání chybných dat a z toho plynoucí výrazné úspory bylo tím, co Depo Ventures na řešení Masthead zaujalo. „Rostoucí potřeba přesných a včasných dat pro obchodní rozhodování je jedním z hlavních faktorů, které růst tohoto trhu pohánějí. Současně se po celém světě postupně zpřísňují předpisy, které mají za cíl ochránit citlivá data, případně údaje o uživatelích. Firmy to stojí obrovské množství prostředků. Špatná data mohou nicméně vést ke špatným rozhodnutím. Masthead tomu pomáhá předcházet,“ konstatoval Michal Ciffra, partner Depo Ventures.

Masthead nepotřebuje ke své analýze přímý přístup k datům klienta, která tak nikdy neopouští jeho prostředí. Zpracovává pouze logovací protokoly a metadata. Díky tomu je zaručena bezpečnost dat a soulad se všemi předpisy o ochraně osobních údajů. Dostupné nástroje pro sledování dat totiž většinou čtou data klientů a kvůli tomu představují pro firmy riziko, například úniku dat.

Řešení Masthead nevyžaduje žádné omezování bezpečnostních standardů svých klientů. „Právě bezpečnost a relevance dat je tím, co firmy vyžadují především,“ říká Yuliia Tkachova, spoluzakladatelka a CEO startupu Masthead.

Před založením společnosti Masthead Data jsem neustále slýchala otázku: Můžeme věřit datům? I malá chyba v datech může vést k plýtvání zdroji, promarněným příležitostem a ztrátě příjmů. Existující nástroje pro sledování kvality jsou drahé a obtížně škálovatelné. Obzvlášť potřebujete-li zkontrolovat každou tabulku v databázi. Mnoho organizací přitom běžně spravuje několik petabajtů dat,“ konstatovala Tkachova.

V domovské Ukrajině působila jako produktová a marketingová manažerka, v Kanadě s manželem Yuliia Tkachova rozjela startup (Foto: Linkedin Y. Tkachové) 

Rychlý růst podnikání umožnilo využití Google Cloud. „Úspěch měříme na základě počtu datových tabulek, které pro naše klienty sledujeme. Tato metrika se za pouhé tři měsíce zvýšila o 1 600 procent. Zároveň je dobré vědět, že se nemusíme bát rozšiřovat svoje služby, abychom uspokojili poptávku,“ doplnila Yuliia Tkachova.

Startup cílí na firmy, které působí ve zdravotnictví, v maloobchodu, na finančně-technologické společnosti nebo na podniky, které poskytují software jako službu (SaaS). Velikost globálního trhu nástrojů pro kvalitu dat v roce 2022 dosáhla 1,7 miliardy dolarů. Společnost IMARC Group očekává, že do roku 2028 dosáhne trh 4,5 miliardy dolarů.

PŘEČTĚTE SI: Depo Ventures otevírá třetí andělský fond. Cílí na půl miliardy korun

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články