Mladým chce pomoci s jejich duševní pohodou. Od investorů na to Elin.ai získal 15 milionů korun
Zakladatelé Elin.ai Petr Stanislav, Jan Romportl a Jiří Horáček (zleva). (Foto: Elin.ai)

Mladým chce pomoci s jejich duševní pohodou. Od investorů na to Elin.ai získal 15 milionů korun

18. čvn 2024 Ondřej Černý 4 min

Krize duševního zdraví mezi teenagery a mladými dospělými se stává stále víc alarmující. Sociální média, která měla původně sloužit k propojení a zábavě, se stávají hlavním zdrojem stresu a úzkosti. Startup Elin.ai přichází s inovativním řešením tohoto problému. Od Presto Ventures, BD Partners a andělských investorů na to v pre-seed kole získal 15 milionů korun.

Elin.ai představuje revoluční přístup k digitálnímu zdraví Generace Z. Pomáhá uživatelům porozumět jejich digitálnímu světu a lépe se v něm orientovat. Zároveň snižuje negativní dopady online komunikace a konzumace obsahu na duševní pohodu. Tato mobilní aplikace, která se chová jako ‘kognitivní antivirus’, využívá umělou inteligenci k analýze snímků obrazovky a poskytuje okamžitou psychologickou podporu.

Elin.ai aktivně chrání teenagery a mladé dospělé před uvíznutím v toxických myšlenkových a emocionálních vzorcích způsobených škodlivým, manipulativním nebo extrémním obsahem a záměrně zkreslenými informacemi,“ vysvětluje Jiří Horáček, CRDO a spoluzakladatel Elin.ai, který také působí jako vedoucí Psychiatrické kliniky Univerzity Karlovy v Praze. Aplikace podle něj má obrovský potenciál ovlivnit širší společenské problémy tím, že snižuje potřebu kompenzačního chování v podobě extremismu, konspiračních teorií nebo rigidního myšlení.

Aplikace Elin.ai posiluje digitální zdraví Gen Z a snižuje negativní dopady online komunikace a konzumace obsahu na jejich duševní pohodu. (Repro: Elin.ai)

Zaměřeno na Gen Z

Elin.ai je schopen analyzovat libovolný screenshot od uživatele. Ve formě chatu mu pak pomáhá porozumět obsahu, vyrovnat se s ním a dává personalizované rady, jak na něj reagovat. Díky dlouhodobé paměti aplikace postupně lépe poznává osobnost uživatele a nabízí mu způsoby, jak poznávat sebe sama a svou identitu.

Máme za sebou testování webové verze aplikace uživateli, kteří tvoří jádro Gen Z komunity kolem Elin.ai. Přístup do aplikace má kolem 500 uživatelů. V rámci současné pre-seedové fáze plánujeme naplno zpřístupnit nativní mobilní aplikaci a cílíme na minimálně 5 000 aktivních uživatelů. Druhá tranše pre-seedového kola bude cílit na průzkum zahraničního trhu,“ říká Jan Romportl, CEO a spoluzakladatel Elin.ai.

Aplikace podle Jana Romportla nabízí uživatelům kromě jiného také způsob, jak poznávat sebe sama a svou identitu. (Foto: Elin.ai)

Podle studie McKinsey Health Institute 20 procent respondentů z Generace Z v Evropě uvádí špatné nebo velmi špatné duševní zdraví. Dle údajů Národního ústavu duševního zdraví ČR 40 % žáků devátých tříd trpí depresemi a 30 % vykazuje známky úzkosti, což se shoduje s dostupnými daty ze zahraničí. Je tak patrné, že duševní zdraví se u teenagerů a dospívajících v posledních letech rapidně zhoršuje.

PŘEČTĚTE SI: Aplikace DeePsy chce posouvat hranice kvality psychoterapie v Česku. Analyzuje sezení a poskytuje terapeutům zpětnou vazbu

Konkrétní pomoc

Řešení, se kterým Elin.ai přichází, jde daleko za rámec obecných strategií proti úzkosti, jako jsou dechová cvičení nebo meditace. Poskytuje pomoc s konkrétními problémy uživatele v reálném čase. I proto od investorů získal pre-seed investici ve výši 15 milionů korun, na které se podíleli Presto Ventures, BD Partners a andělští investoři.

Pro Presto je Elin.ai naprosto výjimečná investice. Je to vůbec jediný startup z našeho 60hlavého portfolia, kde jsme investovali v tzv. idea stage – tedy ještě ve chvíli, kdy neexistovala ani prezentace, natož samotný produkt. V zakladatelský tým a jejich misi máme naprostou důvěru,“ uvedl Přemysl Rubeš, zakladatel a šéf Presto Ventures.

Dodal, že to bylo o to snazší, že jedním z founderů je expert na AI Jan Romportl, se kterým Presto Ventures už řadu let spolupracuje. Zakladatelský tým tvoří ještě expert na AI technologie Petr Stanislav a profesor psychiatrie a neurovědy Jiří Horáček.

Jiří Horáček vedl během českého předsednictví v EU v roce 2022 aktivity zaměřené na sjednocení norem a přístupů psychiatrického oboru napříč EU. (Foto: Elin.ai)

Umělá inteligence má potenciál vyřešit problémy, které sama způsobila. Proto chceme být u zrodu Elin.ai,“ dodává Ladislav Bartoníček, general partner BD Partners. Elin.ai má totiž podle něj potenciál poskytovat mladým lidem nástroje k zvládnutí digitálního světa, čímž přispívá ke zlepšení celkového společenského a politického klimatu.

PŘEČTĚTE SI: Poradce na chatu a individuální doporučení ke zlepšení psychiky. „Do konce roku budeme mít milion uživatelů,” věří zakladatel VOS.health

Velký potenciál

Elin.ai však neřeší pouze individuální problémy uživatelů. Má také velký potenciál ovlivnit širší společenské problémy tím, že snižuje potřebu kompenzačního chování v podobě extremismu, konspiračních teorií nebo rigidního myšlení.

Negativní zpětná vazba na sociálních sítích může mít na mladé lidi devastující dopad a ne všechny děti mají doma dobré zázemí a rodiče, kteří by jim mohli pomoci. K tomu si přičtěme fakt, že institucionální psychiatrická a psychoterapeutická péče pro děti je u nás žalostně nedostupná a bude trvat mnoho let, než se tento stav narovná. Proto v současných AI technologiích vidíme cestu, jak zmírnit krizi duševního zdraví mladých,“ je přesvědčen Horáček.

Potenciální trh pro aplikaci zahrnuje téměř 260 milionů uživatelů sociálních médií z Generace Z v USA, Kanadě, Evropské unii a Latinské Americe. Že jde o lukrativní odvětví dokazuje i to, že Gen Z bude brzy globálně tvořit okolo 20 % kupní síly. A duševní zdraví patří mezi priority této generace, která však v této oblasti dosahuje poměrně nízkého naplnění.

Elin.ai je digitální společník pro Generaci Z vyvíjený v úzké spolupráci s Gen Z komunitou a předními odborníky na duševní zdraví. (Repro: Elin.ai)
Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články