Minimalizuje datové anomálie a chyby. Masthead nabral víc než milion dolarů, přispělo i Depo Ventures
Z Kyjeva odešli do Kanady ještě před válkou. Teď manželé Tkachovi získávají se svým startupem podporu od investorů z celého světa. (Ilustrační foto: Unsplash)

Minimalizuje datové anomálie a chyby. Masthead nabral víc než milion dolarů, přispělo i Depo Ventures

20. čvn 2023 Ondřej Černý 3 min

Startup Masthead, zaměřený na odhalování datových anomálií v reálném čase, uzavřel pre-seedové kolo financování. Vybral v něm 1,3 milionu dolarů. Mezi investory je i česká investiční společnost Depo Ventures.

Startup Masthead založila v Kanadě ukrajinská manželská dvojice Yuliia a Sergey Tkachovi. Se svým projektem, který se opírá pouze o protokoly a metadata, se zaměřili na zajištění pozorovatelnosti dat bez nutnosti přístupu k datům klientů nebo zvýšení jejich nákladů vynaložených na cloud. Pre-seedové kolo financování v celkové částce 1,3 milionu dolarů vedl americký fond rizikového kapitálu Focal, který se specializuje na investice v raném stádiu v částkách do hodnoty 750 tisíc dolarů.

Dalšími partnery v tomto kole financování byli polský VC fond Smok Ventures, Depo Ventures, Monochrome a Alchemist Accelerator. Kola se zúčastnili také andělští investoři ze Snowflake a bývalí zaměstnanci společností Google a Uber,

S Yuliií jsem se setkal ve Varšavě, když investorům představovala svůj startup. Okamžitě jsme si sedli, v Samba TV jsem na vlastní kůži zažil problém, který Masthead řeší. Jsem proto rád, že se můžeme připojit k tomuto investičnímu kolu. A také velké díky Michalu Ciffrovi z Depo Ventures za představení Yuliie,“ zdůraznil při oznámení dokončení pre-seedového kola Borys Musielak, zakládající partner ve společnosti Smok Ventures.

Bezpečně a bez přístupu

Pozorovatelnost softwaru klade důraz na logově orientované monitorování výkonu systému. Současné přístupy k pozorovatelnosti dat se spoléhají na spouštění SQL dotazů na data, a proto vyžadují minimálně přístup ke čtení klientských dat. Zároveň také zvyšují náklady související s pořízením výpočetní techniky. Masthead nabízí první platformu, která potřebuje pouze protokoly a metadata, aby bylo jasné, co se děje v celém datovém skladu a v reálném čase šlo identifikovat datové anomálie a chyby.

Řešení startupu Masthead tak oproti řešením, která jsou na trhu aktuálně k dispozici, poskytuje dvě výrazné výhody. Nevyžaduje přístup k datům klientů a zajišťuje, že jejich data zůstanou po celou dobu soukromá, v bezpečí a nikým nedotčená. Zároveň také jeho použití nenavyšuje náklady klientů na cloud computing.

Jednou z největších obav vedoucích pracovníků je používání samoobslužných nástrojů business intelligence a absence možnosti, jak ověřit přesnost svých dat,“ řekla Yuliia Tkachova, spoluzakladatelka a CEO společnosti Masthead Data. „Dosažení pozorovatelnosti dat je pro týmy datového inženýrství obrovskou výzvou. Masthead proaktivně upozorňuje datové týmy na problémy s daty nebo kanály, aby jim datoví inženýři mohli zabránit v ovlivnění podnikových uživatelů,“ doplnila Tkachova.

Google i Looker

Řešení startupu Masthead je aktuálně k dispozici pro Google Cloud a v příštích měsících bude zpřístupněno dalším poskytovatelům. Integruje se s business intelligence platformou Looker pro průzkum a zjišťování dat. Klienti tak mohou sledovat, jak poruchy datového kanálu následně ovlivňují uživatele a obchodní operace.

Každá firma ví, že aby ze svých dat mohla získat jakoukoliv hodnotu, musí o nich mít nejprve přehled,“ konstatoval Daniel Darling, řídící partner VC fondu Focal. Jenže předání dat dodavateli spouští alarm v souvislosti se soukromím a zabezpečením. „Platforma Masthead tento hlavolam elegantně řeší tím, že datovým týmům poskytuje viditelnost, kterou hledají, aniž by se kdy dotkli samotných dat. Nemluvě o snížení jejich účtu za cloud computing. Je to skutečná výhra pro všechny,“ myslí si Darling.

Díky tomu, že Masthead nemá přímý přístup k žádným proprietárním datům, a data nikdy neopouštějí klientské prostředí, může být jeho řešení uvedeno do provozu za méně než 15 minut. I díky tomu Masthead už používají organizace v oblasti e-commerce, financí a technologických firem.

Manžele Tkachovovi založili startup v březnu 2022 a využili svých rozsáhlých technických i praktických zkušeností s budováním datových produktů. Nápad na Masthead se zrodil z Yuliiných frustrací ze spolehlivosti dat, kterým čelila na začátku své kariéry jako produktová manažerka ve startupu business intelligence. Loni v srpnu se Masthead stal jedním ze startupů, které získaly finanční pomoc v rámci Google for Startups Ukraine Support Fund.

PŘEČTĚTE SI: Depo Ventures sází na minimalizaci chyb. Startup Masthead podpořili částkou 100 tisíc eur

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články