MasterChef ve Startup Kitchen Tomáš Cironis nově skládá ingredience pro advokátní kancelář Havel & Partners
Úkolem Tomáše Cironise na nové pozici bude strategický rozvoj a business development dané oblasti a posilování vztahů se zakladateli startupů. (Foto: Havel & Partners)

MasterChef ve Startup Kitchen Tomáš Cironis nově skládá ingredience pro advokátní kancelář Havel & Partners

27. čvn 2023 Ondřej Černý 4 min

Havel & Partners, největší česko-slovenská advokátní kancelář, posiluje svou byznysovou divizi. Post Investment Principal pro oblast venture kapitálu převzal Tomáš Cironis. Na starost bude mít strategický rozvoj a business development dané oblasti a posilování vztahů se zakladateli startupů.

Tomáš Cironis není v ekosystému českého startupového prostředí žádným nováčkem. V minulosti prošel českými venture kapitálovými fondy UP21 a Air Ventures. Pracoval i pro neziskovou organizaci Czech Founders, kde měl na starosti budování startupové komunity společně s vyhledáváním a analytickým hodnocením investičních příležitostí.

Tím ale výčet jeho zajímavých štací nekončí. Působil také jako ředitel evropské části celosvětové startupové soutěže Disraptors, které se účastnily nejlepší evropské startupy. Ve svém pracovním portfoliu má spolupráci se Stevem Wozniakem, spoluzakladatelem Apple, s Holly Branson, CPO Virgin a dcerou Richarda Bransona, s Toscou Musk, filmovou producentkou, režisérkou a sestrou Elona Muska, nebo se zástupci zástupci Revolutu, Stanfordu, Washington Post, Y Combinator či UiPath.

Tomáš k nám přichází s jedinečnou a detailní znalostí trhu. Je dlouhá léta aktivním členem startupové komunity, díky čemuž má výjimečnou schopnost budovat a prohlubovat klíčové a dlouhodobé obchodní vztahy,“ říká Václav Audes, partner Havel & Partners zodpovědný za vedení týmu pro oblast venture kapitálu.

Partner Václav Audes se v advokátní kanceláři Havel & Partners specializuje na fúze, akvizice, private equity / venture capitalnebo společné podniky. (Foto: Havel & Partners)

Nové příležitosti

Advokátní kancelář si od Cironisova angažmá slibuje, že pomůže upevnit jak její pozici na venture kapitálovém trhu, tak s hledáním nových investičních a byznysových příležitostí. Ze své pozice je zodpovědný za analýzu trhu, správu investic, vyhledávání nových příležitostí a odbornou podporu v rámci poradenství pro klienty.

Pomoci mu v tom může i to, že buduje středoevropskou investiční platformu Startup Kitchen, která se soustředí na foundery a jejich první investiční kola v celém regionu střední a východní Evropy. Jeho znalost trhu podtrhuje fakt, že Cironis působí i jako startupový porotce v několika mezinárodních investičních organizacích včetně SeedStars nebo ASU+GSV Summit.

Venture kapitál a technologie jsou pro nás v Havel & Partners klíčové oblasti. Máme pro ně specializovaný tým dvaceti profesionálů a odborníků na investiční transakce, ochranu duševního vlastnictví, finanční regulaci a motivační programy (ESOP). Jen za minulý rok jsme realizovali více než 50 transakcí v oblasti venture kapitálu a M&A i v oblasti technologií, z nichž zhruba třetina byla v zahraničí,“ vypočetl řídící partner kanceláře Jaroslav Havel.

Doplnil, že osobně se VC věnuje už dvacet let a je také jedním z prvních soukromých investorů v ČR a SR. „Naše skupina je dnes patrně největší nepřímý investor do startupů a technologií v Česko-Slovensku. Naší snahou je přitom neustále náš tým rozšiřovat a budovat skutečně komplexní poradenství specializované na venture investice, a to nejen v ryze právní oblasti,“ odhalil Havel další plány kanceláře.

Ta Cironisův příchod vnímá také jaké možnost rozšířit portfolio poskytovaných služeb o další úroveň. „S jeho příchodem tak očekáváme, že vedle špičkového právního servisu nabídneme našim klientům z řad startupů, VC fondů, inovujících korporátů, ale i z veřejného sektoru další přidanou hodnotu,“ myslí si Havel.

Specializací řídícího partnera kanceláře Jaroslava Havla je poradenství ve věcech týkajících se vrcholového vedení společností, fúze, akvizice, private equity / venture capital, právní audity a právní due diligence. (Foto: Havel & Partners)

Růst a investice

Advokátní kanceláři totiž podle něj dává smysl propojovat startupy přinášející technologické inovace s jejími klienty z různorodých sektorů, díky čemuž se může zlepšit oblast technologického inovování v České republice.

Po nedávném rozšíření praxe práva duševního vlastnictví o tým H&P Patents, zaměřený na komplexní servis klientům při vyhledávání optimální strategie v oblasti průmyslového vlastnictví zahrnující získání ochrany patentem, užitným vzorem nebo průmyslovým vzorem v České republice, na Slovensku i v zahraničí, jde o další výrazné posílení ambic české advokátní kanceláře.

Tržby Havel & Partners za prodej právních a daňových služeb roce 2022 dosáhly 1,058 miliardy korun. Obrat meziročně vzrostl o více než 11 procent, zisk naopak poklesl o pět procent.

Důvodem poklesu zisku je zejména růst personálních a investičních nákladů. V loňském roce jsme v souvislosti s inflací navyšovali odměny, a především zásadně rozšiřovali tým, který tak s počtem 320 právníků a daňových poradců upevnil pozici nejsilnějšího týmu na českém a slovenském advokátním trhu. Navyšovali jsme rovněž náklady na investice do dalšího rozvoje kanceláře, ať už do nových technologií nebo například do rozšiřování prostor,“ konstatoval Havel.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Osobnosti, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články