Konec TikToku na vládních zařízeních. K omezení čínské aplikace se připojí i Británie

13. bře 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Británie se chystá z bezpečnostních důvodů zakázat používání aplikace TikTok na vládních zařízeních, napsal deník The Times. Stejný krok již dříve oznámily například Evropská komise či Evropský parlament, Kanada, Belgie, Dánsko či česká ministerstva vnitra a zahraničí. Aplikaci pro sdílení videí TikTok vlastní pekingská společnost ByteDance.

Zákazy se množí v souvislosti s obavami, zda čínská vláda nemůže tuto aplikaci využívat k prosazování svých zájmů. Například belgický premiér Alexander de Croo uvedl, že aplikace by mohla sbírat data uživatelů a upravovat algoritmy za účelem manipulace s kanálem zpráv a obsahem. Belgická státní bezpečnost také bez bližších detailů varovala, že TikTok by mohl být nucen provádět špionáž pro Peking.

ByteDance v roce 2020 přesunula své sídlo do Singapuru, snažila se distancovat od svých čínských kořenů a informovala, že její mateřská společnost je registrována mimo Čínu a většinově ji vlastní globální institucionální investoři. Podle agentury AP společnost uvedla, že je rozhodnutím zemí zklamána a je ochotna setkat se s úředníky, aby vyřešila veškeré obavy a vyvrátila mylné představy.

O varování, které v souvislosti s používáním aplikace TikTok vydal český ústav pro kybernetickou bezpečnost, jsme psali zde: Aplikace TikTok představuje bezpečnostní hrozbu, varuje úřad pro kybernetickou bezpečnost.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články