Práci za účetní odvede umělá inteligence. Mladý startup Digitoo získává další investici
Zakladatelka Karin Fuentesová (Foto: Digitoo)

Práci za účetní odvede umělá inteligence. Mladý startup Digitoo získává další investici

14. lis 2022 Ivan Horák 2 min

Karin Fuentesová a její startup Digitoo digitalizuje účetnictví s pomocí umělé inteligence. Nasbíral stovky klientů z řad startupů i zavedených velkých firem jako Deloitte nebo Raiffeisenbank. Teď do Digitoo míří již třetí investice.

Ze zastaralého a manuálního účetního systému udělal startup jednoduchou a přitažlivou aplikaci, která přilákala v krátké době již třetí investici, a to ve výši 1,1 milionu eur, tedy v přepočtu necelých 27 milionů korun.

Digitoo od svého začátku v roce 2020 získalo od investorů již 2,5 milionu eur, tedy 62 milionů korun. Peníze do něj vložily mimo jiné fondy Nation 1 nebo Kaya, který stál i za úspěchem Slevomatu a také v minulosti investoval do Rohlíku, Twista, nebo Footshopu. „Peníze nyní půjdou na vývoj osobní umělé inteligence, která bude sama účtovat. Přečte klíčová slova a bude se učit přímo od seniorní účetní. Díky tomu bude umět přiřazovat veškeré kódy automaticky. Účetní už tak bude jen vyhodnocovat data nebo zpracovávat daňové přiznání a provede jen další odborné činnosti,” říká Karin Fuentesová, jejíž cesta ke startupu vedla přes zkušenost s vyhořením některých účetních v jejím vlastním týmu.

Ubíjející rutina

Fuentesová sama v sektoru účetnictví jednu vlastní firmu založila a podle svých slov ji neustálá rutinní práce přišla ubíjející. Jelikož jí informační technologie byly blízké od dětství, v průběhu let se zaměřila především na automatizaci účetních procesů. Navíc zajímavý posun a kariérní výzvu posléze našla ve startupu Rossum, kde si vyzkoušela práci s umělou inteligencí.

Získané zkušenosti chtěla posunout ještě dál, rozhodla se pro založení Digitoo. Specifikem její firmy není jen vývoj vlastní umělé inteligence, která čte data z faktur, ale umí je navíc třídit a zároveň je na několik kliknutí napojí na účetní systémy dané firmy.

„Různé systémy, které jsou na trhu, vyžadují stále hodně manuální práce. Jen velmi málo účetních procesů probíhá automatizovaně a oprava chyb zabírá cenné sekundy, minuty a hodiny. Přes 90 procent firem není stále digitalizováno, proto jsme se rozhodli postavit vlastní řešení, které digitalizuje celý účetní proces v jedné aplikaci a připojí se k účetnímu systému na pár kliků,“ vysvětluje Fuentesová, která v současnosti vede tým o 28 lidech. Dalších 40 spolupracovníků na částečný úvazek připravuje data pro účetní neuronové sítě. Patří mezi ně technici i vědci z matfyzu nebo ČVUT i lidé z účetního světa.

Přesnost je klíčová

Klíčové bylo pro Digitoo vycvičit umělou inteligenci tak, aby zvládla automaticky číst z faktur většinu informací. „Přesnost je 95 procent a stále roste. Byly chvíle, kdy jsme si říkali, že to nedáme. Překročit 80 procent přesnosti čtení bylo velmi náročné, tedy stabilizovat produkt a doručit slíbené funkcionality zákazníkům. Nakonec jsme devadesátiprocentní hranici zlomili letos v červenci,” dodává startupistka s tím, že právě za poslední tři měsíce si u Digitoo vytvořilo účet přes 650 firem, přičemž 80 procent se postupně konvertuje v platící zákazníky.

Mezi klienty patří startupy Footshop, NFTScoring, Twigsee nebo Soulmio i společnosti z oboru účetnictví jako BDO, Haven, Tax & Accounting či SpolehliváÚčetní.cz. „Nejdůležitější spolupráce posledních dní je pro nás partnerská smlouva s Deloitte a Raiffeisenbank. Deloitte k nám již převádí své první firmy,” říká Fuentesová.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články