Jak pomáhají vesmírné technologie životu na Zemi?
Petr Kapoun, jehož firma TRL Space Systems v polovině roku 2024 pošle do vesmíru vlastní družici s názvem TROLL. foto: Space2Business

Jak pomáhají vesmírné technologie životu na Zemi?

10. pro 2022 Redakce 1 min

Omezit trička s nápisy NASA a častěji vídat potisk s evropskou konkurentkou ESA. I takové přání má Petr Kapoun, CEO společnosti TRL Space Systems. Jeho vize jsou ale o dost troufalejší. Brněnská firma v polovině roku 2024 vyšle do kosmu největší českou družici s názvem TROLL, která chystá řadu inovativních nápadů. „A to není vše. V té naší „mikrovlné troubě“ máme ještě kousek místa a chceme nabídnout firmám a zemím, které si nemohou dovolit poslat produkty do vesmíru, že jim ho tam vezmeme,“ popsal Kapoun vizi projektu na konferenci Space2Business.

Každá země, která by chtěl být bezpečná, by měla umět ovládat vesmírnou infrastrukturu. Za tím si CEO brněnské firmy stojí. A nejen to. Vesmírné technologie dnes pomáhají běžnému životu na Zemi. „Především v zemědělství," říká Kapoun. „V Africe zase řešíme projekt na ochranu hranic, nelegální těžbu či pytláctví. Troufám si však tvrdit, že v budoucnu bude chtít každá větší firma či město mít ve vesmíru svoji vlastní komunikační družici."

Celý článek si přečtěte zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články