Behavio na StartupJobs Marketplace: průzkum trhu, který zkoumá podvědomí

Behavio na StartupJobs Marketplace: průzkum trhu, který zkoumá podvědomí

30. lis 2021 Redakce 8 min

Nepoužívat výzkum trhu je ten nejdražší výzkum na světě. Díky kvalitnímu výzkumu zjistíte, co je potřeba udělat lépe, předtím než utratíte miliony za vývoj a kampaň. Chcete pochopit své budoucí zákazníky, vybudovat silnou značku nebo zjistit, zda budou vaše marketingové kampaně úspěšné? Obraťte se na Behavio, odborníky na průzkum trhu ze StartupJobs Marketplace!

„Vyvinuli jsme revoluční metodu zkoumání podvědomí. Naše výzkumy vám přinesou (nebo naopak ušetří) miliony,“ popisuje služby Behavia jeho spolumajitel a šéf výzkumu Vojtěch Prokeš. Na co všechno se Behavio při průzkumu trhu specializuje, jsme probrali v rozhovoru.

Vojto, můžeš, prosím, nejprve vysvětlit, proč je důležité při průzkumu trhu zkoumat právě podvědomí?

95 % nákupních rozhodnutí se odehrává právě v podvědomí, jak zjistili vědci z Harvardu. Lidé si myslí, že vědí, proč v obchodě sáhli po konkrétní čokoládě a ne po jiné, ale doopravdy to nevědí, jen zpětně racionalizují. Když se jich navíc zeptáte třeba týden po nákupu, něco si prostě vymyslí. A s takovými daty si výrobce čokolád nic moc nepočne. Proto tvrdíme, že je potřeba zkoumat tu část mysli, kde se rozhodnutí dějí –⁠ tedy podvědomí. Tam je také možné nákupní rozhodnutí nejlíp ovlivnit. 

V čem spočívá vaše „revoluční metoda zkoumání podvědomí,” kterou jsi zmiňoval?

Říkáme tomu: task, don’t ask. Našim respondentům dáváme rychlé úkoly, stavíme je do situací a chceme po nich, aby si vybírali podobně jako v reálném životě. Díky kombinaci behaviorálních metod docílíme toho, že se rozhodují skutečně a my měříme reálné asociace v jejich hlavě. Druhým pilířem je pak pokročilá analýza získaných dat. 

Proč by firmy obecně měly investovat do průzkumu trhu?

Uvést na trh nový produkt, službu nebo třeba spustit televizní reklamu stojí desítky milionů korun. A bez dat je to v podstatě ruská ruleta. Za zlomek celkových nákladů mohou firmy získat podklady a budou vědět, jak to celé provést úspěšně, aby ty peníze akorát nevyhodily do koše. Díky testům kampaní můžeme ROI kampaní nejen dostat do kladných čísel, ale znásobit.

S jakým zadáním se na vás firmy nejčastěji obrací? Co s nimi nejvíc řešíte?

Na obecné rovině s námi řeší, jak prodávat víc. Jedním z nejčastějších zadání, když budu tedy konkrétnější, je testování reklam. Klienty zajímá, jestli drahé video, které si nechali natočit,  značce pomáhá, jestli ho diváci chápou a hlavně - jestli si díky kampani produkt také zapamatují a koupí. 

Pojďme se teď podívat na vaše konkrétní služby. V rámci průzkumu trhu zkoumáte třeba nákupní chování lidí. Co všechno dokážete zjistit o (potenciálních) zákaznících firmy?

No, skoro všechno. Záleží, co firma zjistit chce. Od všech našich 25 tisíc respondentů víme stovky informací, které zhruba odpovídají obsahu Atlasu Čechů, což je náš online datový nástroj, mimochodem k dispozici zdarma. Takže kromě klasických soc-demo údajů známe detailně také jejich životní styl, názory, nákupní košík, volební chování a podobně. 

Můžeš zmínit, díky čemu dokážete firmám pomoci budovat brand?

Brand stojí a padá s jeho symboly značky - logem, sloganem, barvami, melodií, vůní... atd. A to jsme zpátky u podvědomí. Všechny vjemy, kterými se značky zapisují do paměti, komunikují především s podvědomou částí mysli, která všem nefunguje přímočaře. Značka je pro nás paměťová struktura tvořená právě jejími symboly, úkolem výzkumu je zjistit, jak tyto symboly jsou silné, na kterých můžete stavět a které raději opustit. 

Jak odhadujete úspěšnost marketingových kampaní? A co díky vaší predikci firmy získají?

Přímo naše odhady to nejsou, v tomhle spoléháme na měření marketingového vědce Byrona Sharpa a dalších. Zjistili, že kolem 80 % televizních reklam nemá vůbec žádný efekt. Příčiny jsou už dobře známé, přesto se stále nedaří poznatky behaviorálních věd aplikovat a přípravu strategií a kampaní výrazně posunout. Také kvůli tomu aktuálně vyvíjíme softwarový nástroj postavený na našich zjištěních ze stovek měření reklam, který to markeťákům usnadní. 

Ne všechny vaše průzkumy mají za cíl zvyšování prodejů, firmám pomáháte třeba i se zvýšením spokojenosti a výkonnosti zaměstnanců. Můžeš vysvětlit jak?

Vyvinuli jsme systém měření zaměstnanecké spokojenosti –⁠ což je podle nás úplný základ. Víme, že firmy které umí nadchnout své lidi, mají o 22 % vyšší ziskovost a až o 65 % nižší fluktuaci. Spokojení zaměstnanci jsou zároveň celkově šťastnější ve svém životě. To je win-win situace, kterou se snažíme firmám pomoct nastolit díky analýze jejich situace, benchmarkům a vědomostem z výzkumů. Například víme, že hodně efektivní jsou pochvaly - nic nestojí a na spokojenost lidí mají velký vliv. 

Nabízíte firmám ještě nějaké další služby, kromě těch, které jsme už probrali?

Zatím jsme se hodně věnovali kvantitativním výzkumům, umíme ale dělat i kvalitativní –⁠ tedy typicky hloubkové rozhovory. V těch hledáme především konkrétní reprezentace a symboly potřeb zákazníků, které jsou základem při psaní briefu pro dobrou kampaň. 

Proč myslíš, že jsou vaše služby vhodné zrovna pro startupy?

Když se začínající firma vydá hned na začátku špatným směrem, neodhadne cílovou skupinu, nesprávně nastaví svoje produkty nebo služby, pak už nemusí dostat druhou šanci a investici prostě utopí. Výzkum může začínající podnikatele nasměrovat a ušetřit jim hodně trápení později. 

Jaký typ spolupráce firmám nabízíte? Přistupujete ke každému klientovi individuálně, nebo máte nějaké pevně stanovené balíčky služeb?

Vlastně oboje. Nabízíme standardizované krátké výzkumy i výzkumy naprosto na míru potřebám klienta. 

Jaké firmy vaše služby využívají? 

Spolupracujeme s globálními giganty jako Red Bull, McDonald’s a T-mobile, stejně jako s českými značkami všech velikostí –⁠ mezi naše klienty patří Alza, Škoda nebo třeba Remoska a Pernerka. Pravidelně také zpracováváme výzkumy pro státní instituce, třeba Úřad vlády, nebo neziskovky. 

Co mají mít klienti připravené ve chvíli, kdy vás chtějí oslovit ke spolupráci?

Dokážeme navigovat i výzkumné nováčky, hlavní je, aby na začátku věděli co zhruba chtějí zjistit, zbytek spolu probereme a najdeme pro ně řešení. 

Jak se s vámi můžou firmy spojit, pokud by měly o spolupráci zájem?

Přes StartupJobs Marketplace :) nebo přes kontakty na našem webu behaviolabs.com, reagujeme ale taky třeba na Facebooku

Chci vyzkoušet služby Behavio

Nehledáte zrovna pomoc v této oblasti? 

Podívejte se, s čím dalším vám můžou odborníci z Marketplace pomoci!

Prohlédnout další partnery

Co je StartupJobs Marketplace? 🚀

Online tržiště služeb, kde najdou startupy i další firmy ověřené odborníky z oblastí, které můžou zásadně ovlivnit jejich další vývoj. Konkrétně jde o obory Software/hardware, Právo, Marketing, Finance, Operativa a HR a komunikace. Na StartupJobs Marketplace najdete pouze ověřené profesionály, za jejichž služby bychom klidně dali ploutev do ohně.

Prozkoumat Marketplace


Máte k Marketplace otázku? Ozvěte se nám, rádi vám ji zodpovíme!

 marketplace@startupjobs.cz | +420 736 483 926

Článek vznikl ve spolupráci se StartupJobs Marketplace a je jedním ze série textů představujících StartupJobs Marketplace partnery.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Marketplace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články