Investiční měsíčník: Listopad ve znamení pesimistických prognóz, propouštění a kryptokolapsů
Grafika: SJ News

Investiční měsíčník: Listopad ve znamení pesimistických prognóz, propouštění a kryptokolapsů

1. pro 2022 Lukáš Vincent 5 min

V normálních časech se obchodníci, spekulanti i dlouhodobí investoři ve spojitosti s koncem roku těší na takzvanou “Santa Rally.” V současných podmínkách vysoké inflace a hrozící recese je nicméně prosincový růstový sprint krajně nepravděpodobný.

O nějakých jedenadvacet procent by si potřeboval za 31 prosincových dní polepšit index Standard&Poor's 500, aby za letošní rok nevykázal červená čísla. Což zřejmě nehrozí. Aktuálně tak celoroční bilance investory nejsledovanějšího indexu směřuje k nejhoršímu výsledku od roku 2008.

FINANČNÍ TRHY:

Limit burzovního optimismu? Pesimistický výhled firemních výsledků

Z krátkodobé perspektivy to vlastně není úplně špatné. Od začátku října se americké burzy zvedly o nějakých deset procent, za samotný listopad přidal S&P 500 dvě procenta. Spíš než jako odraz ode dna to ale podle burziánů vypadá jako určitý záchvěv před dalším kolem turbulencí. Optimismus je živen předpokladem, že americká centrální banka Fed zpomalí tempo zvyšování sazeb, tato pozitivní nálada nicméně dle odhadů expertů může brzy pomyslně narazit do snižujících se zisků firem.

Burziáni totiž často používají právě poměr ceny akcií společnosti k jejím ziskům jako měřítko toho, zda jsou akcie levné či drahé a jednu stranu této rovnice nyní mohou významně narušit výsledky firem, které podle interních dat výzkumníků míří k nejslabšímu růstu za poslední dva roky (oproti Q3 2020 kdy doznívala první vlna pandemie). Na začátku prosince se očekává hlášení kvartálních výsledků firem jako je Kroger, Salesforce nebo Dollar General, a investoři se z nich budou pokoušet vyčíst, jak moc ekonomická nejistota ovlivňuje chování zákazníků (Black Friday zrovna nákupní orgie nepřineslo) a jak moc se eventuálně přiblížila recese. Ve světle současných informací pak v podstatě existuje shoda, že ani příští rok nebude na finančních trzích žádná hitparáda.

TECHNOLOGIE:

Chcete práci? V technologickém sektoru ji aktuálně nehledejte, tam se propouští. Ve velkém

Vlna se valí dál a kdysi vrcholně poptávané pozice v odvětví technologií mizí jak pomyslná pára nad hrncem. A zatímco v doposud se v Silicon Valley propouštělo ve stovkách až tisících, v listopadu do svých zaměstnaneckých bází sáhli i giganti a na veřejnost pronikly první pěticiferné vyhazovy. Takže od začátku měsíce nemá práci jedenáct tisíc zaměstnanců Mety, o tisícovku méně (především ze svého ústředí) propustil Amazon.

Maximalistou, co se týká podílu na zaměstnanecké bázi (v Amazonu se jednalo o pouhé tři procenta zaměstnanců, v Metě o procent třináct) se pak samozřejmě stal Elon Musk, který z nedávno získaného Twitteru podle některých zpráv „vyexkomunikoval” až dvě třetiny z osmi tisíc zaměstnanců, přičemž v určitém smyslu v podstatě staví úplně novou firmu. Propouštění se oznamovalo i v menších firmách, Stripe se zbavil jedenácti set zaměstnanců, Salesforce tisícovky, Zendesk ukončil pracovní poměr 350 lidem, pětinu firmy čili stovku lidí ostatně pustil i český jednorožec Productboard Huberta Palána a Daniela Hejla. Technologický sektor tak reflektuje aktuální/přicházející potíže a zeštíhlování u dalších firem se ještě očekává.

Překoná někdo Metu nebo Muska?

KRYPTO:

Další pád se závažím akronymů FTX a SBF

Pokud za říjen v tomto přehledu bylo napsáno, že „žádný zásadní breakout se na kryptotrzích neodehrál,” tak toto tvrzení platilo opravdu jen pro říjen. Protože hned od začátku listopadu začaly z kryptotwitteru i do mainstreamu prosakovat zprávy o problémech (podle některých zdrojů/metrik) druhé největší burzy kryptosvěta FTX a ta po krátké katarzi opravdu padla.

Celá tato kauza je na knihu případně filmový scénář (Michael Lewis známý třeba scénářem pro Big Short ostatně knihu už nějaký čas píše), základní informace je níže ve “zdrojích.” Pro krypto jako takové znamenal kolaps FTX a „politická smrt” jednoho z aktuálně nejvýznamnějších věrozvěstů krypta Sama Bankmana-Frieda samozřejmě další kolo paniky. Ta nebyla - pokud si dáme do perspektivy velikost FTX - v podstatě až tak velká, bitcoin za měsíc odepsal zhruba dvacet procent, ether o pět procentních bodů více, riziko nicméně dál putuje kryptotrhem a stále více insiderů hovoří o nebezpečí systémové nákazy, kdy pád jedné burzy stahuje další a další.

Zatímco v tradičním finančním sektoru do těchto situací - jako před patnácti lety do situace vyvolané kolapsem Lehman Brothers - vstupuje stát, krypto toto privilegium nemá a nákaza se šíří. Takže o ochranu před věřiteli podle článku 11 amerického práva (faktické vyhlášení bankrotu) už požádala kryptospořitelna BlockFi, ve stále hlubších problémech je podle posledních zpráv Genesis, reklamu na jehož kryptoburzu Crypto.com v těchto dnech můžete zahlédnout v záběrech z Kataru. Turbulence na kryptotrhu tak zjevně ještě na pár dalších dní, týdnů, spíše měsíců rozhodně nekončí.      

ČESKO:

Nuda v Brně, respektive v Praze, respektive na Burze cenných papírů

O čem psát ohledně burzy, na které se v posledních třiceti dnech opravdu nic významného nestalo? Pokud středopravicová vládní koalice myslela vážně své jarní plány na podporu českého trhu, listopad byl důkazem, že stejně jako vyrovnávání rozpočtového schodku se jí toto příliš nedaří.

Pražská burza totiž v důsledku pokračujících nejistot plynoucích ze zavádění tzv. windfall tax šla do strany a mírně dolů. Obvyklí tahouni burzy jako ČEZ a velké české banky mírně ztrácely, když sice i Senátem prošel zákon o zdanění nadměrných zisků, experti stále pokračují ve při, jaký bude mít vliv na zisky firem (jak se bankám bude dařit přelívat zisky směrem k matkám) nebo jakou mají šanci akcionáři ČEZu napadnout zákonnou úpravu u soudu ve spojitosti s možným konfliktem předpisu s evropským právem.

Především zahraničním investorům pak bonusově „udělala radost" Nomura, která Česko označila směrem do příštího roku jako rizikovou zemí ve smyslu potenciální měnové krize. Neslavným borcem na konec měsíce tak může v daném kontextu “burzovního nedění” být jeden z průkopníků originálních českých řešení na kryptotrhu Richard Watzke, pro kterého si ve spojitosti s aktivitami jeho tokenizující společnosti XIXOIO, přišla předposlední den listopadu česká policie. S podezřením na finanční podvody. Někdejší guru českého fintwitteru Radovan Vávra, který - vedle popularizace investic - XIXOIO svým zamýšleným leč nakonec nerealizovaným byznys partnerstvím zpopularizoval, se omezil na “rucesimyjící” tweet, který následně smazal.

ZDROJE:

Do čeho a jak nyní investovat? Inspirujte se …

Slíbené shrnutí celé kauzy FTX a pádu (i s předchozím vzestupem) Sama Bankmana-Frieda. Asi nejlepší psané shrnutí v češtině nabízí Patrick Zandl, jen se tedy musíte prokousat úvodem jeho newsletteru.

Trpělivost. To je vlastnost o kterou jde na finančních trzích neprofesionálnímu investorovi v tuto chvíli především. Takže i teď je třeba mít na paměti, že vydělávání na burzách není žádný sprint (anglicky).

Na závěr jedna reklama pro český startup, pokud byste se rozhodli, že pasivní investování není nic pro vás a chtěli to povýšit na trochu vyšší level.

PŘEČTĚTE SI: Investiční měsíčník: Říjnová burzovní facka přišla z nečekané strany - od technologií

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články