Evropa hledá jednorožce. Podpoří proto 100 firem, kterým pomůže s cestou za úspěchem
Evropa je sice v žebříčcích atraktivních míst pro startupy zastoupena nejčastěji, ale často se USA a Asii pouze dívá na záda. Evropská komise má ambici to do budoucna změnit. (Repro: EIC Scale Up 100)

Evropa hledá jednorožce. Podpoří proto 100 firem, kterým pomůže s cestou za úspěchem

8. čvn 2023 Ondřej Černý 3 min

Najít sto slibných evropských společností, které se zabývají technologickými řešeními založenými na vědeckých nebo technických výzvách a podpořit jejich růst. To je cílem iniciativy EIC Scale Up 100 vyhlášené Evropskou komisí. Firmy s potenciálem stát se v budoucnu jednorožci budou vybrány ze společností podpořených v rámci programů Evropské rady pro inovace i dalších národních a evropských inovačních programů.

Vybrané firmy se stanou součástí EIC Scaling Clubu. Ten je tvořen více než 400 zásadními ekosystémovými hráči, mezi které patří 100 nejaktivnějších investorů (včetně fondů rizikového kapitálu a vládních investičních fondů), 100 zásadních korporací i s jejich inovačními, rizikovými nebo výzkumnými entitami, 100 agentur, clusterů a médií podporující scaleupy v členských státech Evropské unie a 100 nezávislých mentorů, kteří mají zkušenosti na úrovni scaleup boardu.

(Repro: EIC Scale Up 100)

Na vzniku EIC Scaling Clubu se kromě Evropské komise podílí také konsorcium partnerů vedené TechTour a zahrnující Bpifrance, 3ura, EurA, Universidad de Navarra – IESE Business School, Webrazzi a Hello Tomorrow. Vybráni byli prostřednictvím otevřené výzvy vyhlášené v rámci pracovního programu EIC 2022.

Iniciativa EIC Scale Up 100 je zaměřena na startupy zaměřené na podporu zelené a digitální transformace Evropy, ať se týká udržitelnosti (klima, energie), digitálních technologií nebo zdraví. Jednotlivé členské státy Evropské unie a země přidružené k sedmiletému rámcovému grantovému programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa budou vyzvány, aby nominovaly společnosti ze svých ekosystémů.

Že může jít o vybrané startupy o vydatnou pomoc dokumentuje i fakt, že program Horizont Evropa, určený na financování společného evropského výzkumu a inovací,  disponuje pro období 2021-2027 částkou 95,5 miliardy eur. Jen pro srovnání - je to o 30 procent více, než získal jeho předchůdce Horizont 2020.

Program pro firmy má jasně naplánovaný harmonogram. (Repro: EIC Scale Up 100)

Vybraným společnostem iniciativa EIC Scale Up 100 pomůže s prosazováním jejich podnikových strategií, při oslovování strategických investorů a partnerů a při mezinárodní expanzi jejich podnikání. Zároveň jim usnadní budování a udržování vztahů se strategickými partnery a klíčovými institucemi na úrovni EU (Evropská rada pro inovace, Evropská investiční banka a Evropský inovační a technologický institut) a také s tvůrci politik v členských státech a regionech.

Očekává se, že během dvou let účasti v programu společnosti porostou ročně o 40 procent ve svém ocenění, objemu nových investic, partnerstvích a počtu nových pracovních míst. U pětiny nejvýkonnějších firem by měl růst v uvedených parametrech ročně překonat 50 procent. I díky tomu by dané firmy měly přilákat a udržet talenty v oblasti deep tech a do určité míry zabránit jejich odchodům do konkurenčních firem v USA a Asii.

Očekává se, že během dvou let účasti v programu společnosti porostou ročně o 40 procent ve svém ocenění. (Repro: EIC Scale Up 100)

PŘEČTĚTE SI: Česká startupová scéna se celosvětově propadá. Praha patří v atraktivitě do první stovky

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články