Estonský startup DriveX digitalizuje pojišťovnictví, nyní získal milion dolarů. Investiční kolo vedla česká skupina Depo Ventures

Estonský startup DriveX digitalizuje pojišťovnictví, nyní získal milion dolarů. Investiční kolo vedla česká skupina Depo Ventures

2. kvě 2022 Anna Jurečková 3 min

Účastník nehody nafotí vozidlo do aplikace, o zbytek se postará umělá inteligence. Tuto vizi budoucnosti pojišťovnictví podpořila česká skupina Depo Ventures investicí do estonského startupu DriveX, který v rámci svého druhého investičního kola získal milion dolarů. Technologická společnost výrazně přispívá k digitalizaci oboru pojišťovnictví. Vyvíjí produkt, jenž pomocí umělé inteligence řeší pojistné škody a předchází podvodům.

Na světě se ročně uzavře téměř miliarda pojistných smluv pro motorová vozidla a dojde k několika stovkám milionů nehod, odhaduje estonská společnost DriveX. Teprve nedávno však do přísně regulovaného oboru pojišťovnictví začala pronikat digitalizace, jež usnadnila například řešení pojistných událostí a pomohla předcházet pojistným podvodům. Právě startup DriveX vyvíjí technologii, která s využitím umělé inteligence automatizuje ověření motorových vozidel a umí detekovat případné škody. Nyní získal milion dolarů (přes 23 milionů korun) v investičním kole vedeném českým fondem Depo Ventures. 

Průkopník v digitalizaci pojišťovnictví

Díky automatizaci základních procesů a úkolů ušetří produkt čas při prodeji pojištění vozidel a řešení škod, ale také pomůže omezit lidské chyby. V praxi zákazník nafotí své vozidlo prostřednictvím aplikace. Snímky se dále odesílají na server DriveX, kde v reálném čase proběhne kontrola všech údajů umělou inteligencí. K pojišťovně nakonec doputuje zpráva o skutečném poškození vozidla. 

„Pojišťovnictví stále není zcela digitalizováno ani automatizováno moderními technologiemi. Není mnoho startupů, které se v rámci finančního odvětví zaměřují na řešení problému v pojišťovnictví. Nicméně pandemie covidu adopci v tomto oboru výrazně zlepšila a urychlila. DriveX umožňuje pojišťovnám zásadně vylepšovat uživatelskou zkušenost klientů a v budoucnu zcela zautomatizovat proces inspekce vozidel,“ říká  Michal Ciffra, partner Depo Ventures. Investiční skupina se zaměřuje na rané startupy takzvaného CEE regionu, tedy střední a východní Evropy.

Vývoj produktu i expanze

Ciffra dodává, že kromě produktu získal od současných klientů působivou zpětnou vazbu také na technologický tým a zakladatele Rauno Sigura. Ten oznámil, že během následujících 18 měsíců se DriveX chystá nejméně zdvacetinásobit počet kontrolních prohlídek a vstoupit na nové trhy včetně západní Evropy.

„Všichni jsme nadšeni, že můžeme právě teď zkoumat a objevovat další odvětví související s mobilitou. Plánujeme spustit nové klíčové funkce, na které již čeká několik půjčoven automobilů. A věříme, že Depo Ventures nám pomůže upevnit silnou tržní pozici ve střední a východní Evropě a poskytne nám vhled na severoamerický trh,“ dodává Sigur. K založení startupu ho prý částečně inspirovala vlastní zkušenost spojená se zdlouhavým uplatněním pojistné události, když do jeho vozu nacouval jiný řidič.

Poprvé získal DriveX kapitál v roce 2020 ve výši zhruba 200 tisíc eur (necelých pět milionů korun) od andělských investorů. Do aktuálního investičního kola se vedle Depo Ventures zapojil kapitálový fond ze Silicon Valley Plug and Play Ventures, evropský akcelerátor Startup Wise Guys, komunita estonských andělských investorů Fund Fellow Founders, business angel network z Estonska a Litvy a další.

Foto: spoluzakladatelé DriveX Valter Läll, Rauno Sigur, Kentti Koppel

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články