ElevenLabs mají na nástroje pro syntézu řeči další dva miliony dolarů. Nejvíce přispělo Credo Ventures
Foto: ElevenLabs

ElevenLabs mají na nástroje pro syntézu řeči další dva miliony dolarů. Nejvíce přispělo Credo Ventures

25. led 2023 Ondřej Černý 1 min

ElevenLabs, startup v oblasti hlasové technologie AI, oznámil získání dvou milionů dolarů v pre-seed financování. Kolo vedli investoři z Credo Ventures, účastnili se ho také Concept Ventures a individuální investoři.

Firma se sídlem v Londýně, za níž stojí polští zakladatelé, vytváří realistické nástroje pro syntézu řeči. Její ambicí je s využitím umělé inteligence převádět mluvenou řeč do zvukové podoby.

Společně s oznámením zisku nových prostředků ElevenLabs spustila platformu Beta zaměřenou na to, aby tvůrcům umožnila produkovat delší obsah a převádět jej do zvukového formátu. Její funkce jsou poháněny interním modelem hlubokého učení pro syntézu řeči, který realisticky vykresluje lidskou intonaci a dokáže upravit přednes na základě kontextu.

ElevenLabs také nabízí sadu nástrojů pro klonování hlasu a navrhování syntetických hlasů, jejichž cílem je poskytnout uživatelům nové kreativní možnosti. Společnost v současné době spolupracuje s vybranými vydavateli na speciální pracovní stanici pro editaci hlasového komentáře, která bude na platformu přidána začátkem února 2023.

Nový model pro klonování hlasu dosahuje vysoké výstupní podobnosti bez nutnosti trénování, a to na samplech kratších než pět sekund. Vývojáři mohou ke všem těmto funkcím přistupovat prostřednictvím API.

Chceme, aby si lidé užili svou oblíbenou knihu nebo zpravodaj tím, že dáme hlas všem autorům, tvůrcům a vývojářům, kteří si to nemohli dovolit,“ uvedl Mati Staniszewski, spoluzakladatel ElevenLabs.

V Credo Ventures se snažíme spolupracovat s chytrými a ambiciózními zakladateli z regionu CEE. Při našem prvním setkání jsme viděli hlad a jiskru v očích Matiho a Piotra. O několik měsíců později se stávají centrem pro výzkum řečových technologií na úrovni OpenAI, které překonává největší výzvy v oblasti umělého zvuku. Jejich syntetizované hlasy jsou k nerozeznání od skutečných,“ konstatoval Maciek Gnutek, generální partner Credo Ventures.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články