Ekonomická situace dopadá i na financování startupů v Pobaltí. Klesl jak objem, tak velikost průměrné investic
Foto: Change Ventures

Ekonomická situace dopadá i na financování startupů v Pobaltí. Klesl jak objem, tak velikost průměrné investic

15. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Pobaltské státy se svým nastavením podmínek patří mezi startupovou špičku. Dokládá to, že počet nových startupů na milion obyvatel je na stejné úrovni jako je tomu ve Velké Británii nebo státech ve severní Evropě. Překonává nejen Evropu jako celek, ale i vyhlášenou startupovou velmoc Izrael. Naprosto odskočené všem je Estonsko.

Z Baltic Startup Funding Report zveřejněného společností Change Ventures, jež přináší aktuální data do konce roku 2022, vyplývá, že globální zpomalení financování je zřetelně pociťováno také v pobaltských státech. Počet kol klesl od 1. pololetí v druhé polovině roku 2022 o 30 procent a výše kapitálu poklesla z 1,3 miliardy eur na 324,3 milionů eur.

Po nárůstu na přibližně 400 tisíc eur se střední velikost předběžných kol během roku 2022 snížila téměř o polovinu. Průměrné zhodnocení nadále rostlo a ve 2. pololetí roku 2022 dosáhlo čtyř milionů eur. Přibližně dvě třetiny předběžných a počátečních kol jsou uzavřeny prostřednictvím kapitálových investic. Přibližně 70 procent těchto investic se uskuteční ve společnostech registrovaných v Estonsku, Lotyšsku nebo Litvě.

PŘEČTĚTE SI: Estonsko má nejvíc jednorožců na hlavu v Evropě. Co dalšího víme o startupové scéně v pobaltských státech?

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články