E.T. se těší na úklidovou službu. ClearSpace vybrala téměř 27 milionů eur
Zdroj: ClearSpace

E.T. se těší na úklidovou službu. ClearSpace vybrala téměř 27 milionů eur

19. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Na oběžné dráze by mělo být víc uklizeno. Švýcarská společnost ClearSpace, která se zaměřuje na služby na oběžné dráze a na odstraňování vesmírného odpadu oznámila, že dokončila kolo financování série A ve výši 26,7 milionů eur. Prostředky jsou určeny na další urychlení přesunu k udržitelnému využití vesmírného prostoru.

Společnost nedávno oznámila spolupráci na prodloužení životnosti satelitu s operátorem satcom Intelsat. Ten staví na technologii vyvíjené v rámci mise ClearSpace-1 na odstraňování vesmírného odpadu v hodnotě 110 milionů eur, zajištěné Evropskou kosmickou agenturou (ESA) v roce 2020. ClearSpace-1 bude první z mnoha misí, které ClearSpace plánuje jak na nízké, tak na geostacionární oběžné dráze. První mise na odstraňování vesmírného odpadu, ClearSpace-1, má být zahájena v roce 2026.

Firma ClearSpace byla založena v roce 2018. Vyvíjí technologie a služby, které jsou potřeba k prodloužení životnosti aktivních satelitů, například když jim dojde palivo, a k jejich bezpečnému odstranění z oběžné dráhy, když dosáhnou konce životnosti.

PŘEČTĚTE SI: Souboj s NASA? Češi vyrábí špičkové věci do vesmíru, jen se o tom neví, říká šéf firmy, která prozkoumá podzemí Měsíce

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články