Dostat včas raněné vojáky z bitevního pole má pomoci algoritmus vědců z brněnského VUT
Foto: Unsplash

Dostat včas raněné vojáky z bitevního pole má pomoci algoritmus vědců z brněnského VUT

9. led 2023 Ondřej Černý 2 min

Algoritmus zpracovávající biosignály vojáků by mohl rozeznat, kteří z nich jsou v ohrožení života a potřebují okamžitou záchranu. Jeho vývojem se budou zabývat výzkumníci z Ústavu biomedicínského inženýrství (ÚBMI) FEKT VUT v Brně. Na algoritmech, které dokážou zhodnotit fyzickou kondici vojáků v reálném čase, už třetím rokem spolupracují s americkým námořnictvem a prestižním zdravotnickým zařízením Mayo Clinic.

Pustit se do vývoje softwaru pro tzv. wearables – chytrá zařízení nositelná na těle – napadlo Lukáše Smitala z ÚBMI před čtyřmi lety. Algoritmus původně analyzující pouze srdeční aktivitu postupně brněnští vědci rozšířili o další funkce včetně akcelerometru. „Získáváme informace o srdeční aktivitě člověka v souvislosti s jeho pohybem. Dokážeme tak vyhodnotit, zda zvýšená srdeční aktivita odpovídá chůzi do schodů, nebo je pacient v klidu a dochází k abnormální srdeční reakci,“ popsal Smital.

O technologii projevilo zájem i americké námořnictvo. „Mohou tak kontrolovat vitální funkce vojáků v reálném čase – ideálně při tréninku i na bojišti. Sledují, zda voják není v nějakém fyzickém stresu, zda není zraněný či nepotřebuje pomoct,“ uvedl další člen výzkumného týmu Martin Vítek.

Na FEKT VUT vzniká software, na Mayo Clinic se věnují vývoji hardwaru, který by co nejpřesněji snímal EKG křivku, aniž by překážel v pohybu. „Experimentují s místy, kde by bylo možné aktivitu EKG snímat. Kromě standardních hrudních svodů zkouší sbírat data i z boku, zad či z ramene – to se hned po hrudníku ukázalo jako druhé nejpřesnější místo,“ konstatoval Smital.

Výzkumníci z ÚBMI nyní chtějí na výzkum navázat dalším projektem. Americké námořnictvo by jim mělo dodat nová data zahrnující krizové situace, včetně simulovaných výbuchů a armádních cvičení na moři. Algoritmy tak chtějí nejen vylepšit, ale budou moci měřit další doplňkové signály včetně PPG, které slouží ke sledování změn objemu krve v mikrovaskulárním řečišti tkáně.

Na základě biosignálů by pak bylo možné identifikovat, zda je člověk vážně zraněný a umírá. Algoritmus by pak umožnil efektivně rozhodnout, které vojáky je nezbytné zachránit dříve.

PŘEČTĚTE SI: Číňané slídili okolo amerických armádních technologií. Odhalil je startup. Podle českého generála je to inspirace i pro nás

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články