Doručení nadměrných zásilek dronem už není sci-fi. Dánská firma létá z pevniny na moře
Společnost DSV zkouší doručovat dronem větší zásilky z pevniny na moře. foto: DSV

Doručení nadměrných zásilek dronem už není sci-fi. Dánská firma létá z pevniny na moře

19. zář 2022 Jakub Dvořák 2 min

Transport nadměrných nákladů pouze letadlem či lodí? Brzy zřejmě už jen přežitek. Původem dánská společnost DSV experimentuje s doručením drony mezi plošinami na moři a pevninou. Zásadní inovací pro jednoho z lídrů v přepravě zboží jsou i chytré služby disponující sledováním zásilek v reálném čase a dobou jejich očekávaného příjezdu (ETA).

Doručování drony v Evropě už testuje mnoho transportních firem, jedná se však o krátké trasy a drony po nich létají jen s nízkonákladovými zásilkami. DSV se pustilo do daleko větší výzvy - zásilky zkouší přepravovat mezi pevninou a mořem. Ač je logistika mnohdy závislá na klimatologických podmínkách, do budoucna  má nesmírný potenciál.

V současnosti se DSV spojilo se společností Ørsted, jejíž větrné farmy jsou rozesety nejen po pevnině, ale i po moři. Aby fungovaly co nejefektivněji, jsou vzdálené daleko od pobřeží a obsluhu elektráren je na ně nutné dopravovat lodí. Což provoz elektráren limituje. Pokud technici potřebují například speciální náhradní díly, musí pro ně na pevninu. Vznikají tím další finanční náklady a časová prodleva. A právě zde přichází na scénu speciální drony.

Naše přeprava pomocí dronů se osvědčila, protože urychlí práci techniků, kteří nebudou muset složitě dojíždět na pevninu a zpět, ale jednoduše jim dron potřebné díly přiveze. Restart větrné turbíny tak bude urychlen a bude zpět v provozu k výrobě elektřiny v řádu hodin. Věřím, že nasbírané zkušenosti co nejlépe zužitkujeme a v co nejkratší době, budeme moci nabídnout doručování pomocí dronů na velké vzdálenosti i dalším zákazníkům,” představuje inovativní doručování Mikael Kjeldgaard, Managing Director DSV Air & Sea.

Aktuálně je DSV třetí největší přepravní a logistickou společností na světě a drží až 4procentní podíl na logistickém celosvětovém trhu. Česká centrála společnosti se nachází v obci Pavlov ve Středočeském kraji, kde má také největší sklady.

PŘEČTĚTE SI: Český startup City-Air-Mobility chce vybudovat infrastrukturu pro startování a přistávání dronů. Nyní se chystá vstoupit na slovenský trh

Jakub Dvořák

Redaktor a editor SJ News. Téměř deset let strávil psaním o fotbale v redakci deníku Sport. Má slabost pro španělský fotbal, formuli 1 a severskou krimi.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články