Fiddo: David Navrátil vytvořil psí aplikaci, za dva měsíce měla 20 tisíc uživatelů

Fiddo: David Navrátil vytvořil psí aplikaci, za dva měsíce měla 20 tisíc uživatelů

2. pro 2019 Michala Jendruchová 7 min

Pejskaři jsou empatičtí a drží pospolu. Z toho vychází i unikátní aplikace Fiddo. Technologický inovátor David Navrátil ji vymyslel poté, co se mu ztratili psi. Za dva měsíce od spuštění plného provozu si našla téměř dvacet tisíc odběratelů. „Až padne stovka, vyrazíme do světa,“ těší se David.

Tým vedený Davidem Navrátilem má smysl pro humor, silné sociální cítění a dobré nápady. O tom svědčí i velká cedule na toaletě s textem: „Zhafni po sobě světlo.“ Jejich kanceláře jsou jak jinak než dog friendly.

Aplikace Fiddo původně vznikla pro rychlé vyhledávání ztracených psů. Postupně ji tvůrce doplňuje o další funkcionality, jako je interaktivní mapa na vyhledávání veterinářů, sáčků na psí exkrementy či dog friendly restaurací. Právě se spouští Fiddo TV, Fiddo magazín, na jaře přibude seznamka. Jak prozradil Newsroomu Startupjobs, nejvíc se ale těší na psí zdravotní kartu.

„Nikdy nevíte, kdy se vám pes utrhne z vodítka"

Jaký jste pejskař?

Vášnivý. Se psy jsem vyrostl. Nedovedu si představit život bez psa. Odjakživa jsou součástí mojí rodiny. Dnes máme dvě fenky Jack Russel teriéra. Hodně se jim věnuji, cvičím je.

Přesto se vám ale ztratily.

Ano. Před třemi lety. Tehdy nám je hlídala a venčila kamarádka. Neuvědomila si, že jsou to lovci, a tak když „holky“ chytly stopu a utekly, nedokázala je přivolat zpět. Zpanikařila a běžela domů, protože si myslela, že tam fenky dorazí. Kdyby bývala zůstala stát, zřejmě by se vrátily na místo, odkud vyběhly. Ale takhle se jedenáct dnů toulaly po Čimickém háji.

Čenich ID - revoluční funkcionalita přinese rychlou identifikaci nalezených psů z fotky čenichu a jednou možná nahradí i povinné čiopování

To musel být hrozný pocit.

To tedy byl. Okamžitě jsme vytiskli plakátky s fotkou, telefonem a odměnou. Zkrátka typickou věc, kterou v podobné situaci dělají pejskaři. Vylepovali jsme je všude možně, telefonovali jsme na různá místa. Říkali jsme si, že je během pěti minut musíme mít. Nakonec to skončilo po jedenácti dnech šíleného stresu. Dokonce jsme se obrátili na službu Psí detektiv.

Co vám nejvíc pomohlo?

Tu a tam někdo zavolal, že je viděl. Problém ale byl, že Čimický háj je rozlehlý. Nejvíc nám asi pomohly sociální sítě, kde se za těch jedenáct dní podařilo asi dva a půl tisíce sdílení. Uvědomil jsem si, jak obrovská je pejskařská komunita. Nakonec se ale vrátily samy. Sousedka nám volala, že je má doma. Fenky přišly k domu, všichni sousedi už věděli, že se hledají. Byly zbědované, ztratily třetinu váhy, měly červené oči, každá snad dvě stě klíšťat. Od té doby si nás dost hlídají.

Tehdy tedy vznikl nápad na aplikaci Fiddo.cz?

Ještě úplně ne, i když už k tomu byl jen krůček. Je pravda, že od našeho silného příběhu se vše odvíjí. Myšlenku spustil až zážitek zhruba týden poté. Viděl jsem holčičku, jak na sloupy veřejného osvětlení vylepuje podobné plakátky. A šíleně plakala. Tam jsem si uvědomil, že podobné věci se dějí a zasahují poměrně dost lidí. Nikdy nevíte, kdy se vám pes utrhne z vodítka, kdy se lekne petardy atd.

Jak se vám tehdy v hlavě rodil plán?

Za svou mnohaletou praxi jsem řešil spoustu technologických projektů, a tak jsem si řekl, že by bylo dobré vymyslet něco, co by pomohlo vyhledávat psy. Když budete v podobné situaci vyrábět letáky, vylepovat je, všechno to dá hodně práce, stojí to dost peněz a zabere to spoustu času. U ztracených psů je hrozně důležité, aby byl rádius lokalizován co nejdřív a dodal vám konkrétní informace.

Původně jsme tedy chtěli vybudovat sociální síť, která by propojila pejskaře. Všem lidem, kteří by do ní byli zapojeni, by okamžitě přišla informace, že se v jejich lokalitě pohybuje ztracený pes. Ale aby to fungovalo, je potřeba mít těch lidí hrozně moc a síť musí ožít. Tudíž nestačí jen vyhledávač ztracených psů, ale platforma se zajímavým obsahem, který přiláká pejskaře. Ti zde najdou vše, co potřebují, a budou mít důvod sem chodit, vzdělávat se, bavit se. Proto jsme se rozhodli, že to nebudou sociální sítě, ale že vytvoříme aplikaci, která bude mít prvek sociální sítě.

Jak dlouho jste ji vyvíjeli?

První půl rok jsme vše vymýšleli. Další dva a půl roku jsme vše dávali dohromady tak, abychom ji letos v září mohli spustit. Vlastně přesně tři roky od našeho nepříjemného zážitku. Od září do listopadu aplikace získala téměř dvacet tisíc uživatelů, což je na Českou republiku velmi slušné. Dnes na ní pracuje asi čtyřicet lidí a stále ji dále rozvíjíme a posouváme. Chceme být originální, vytvořit unikátní, naprosto původní věci. Nechceme jen něco sdílet, jak je běžné na sociálních sítích, ale hodláme tvořit vlastní články, videa, vyvíjet vlastní produkty a také přispívat na charitu, to je pro nás zásadní.

Magazín Fiddo a Fiddo TV se představí letos před Vánoci

Vytvořili jste tedy sociální produkt.

Přesně tak. Fiddo je spíš srdcová záležitost. I proto, že se to stalo našim holkám. Od samotného počátku jsem to tak vnímal. Nečekáme, že by nás to mělo živit. Alespoň zpočátku určitě ne.

Kolik jste do vývoje investovali?

Za ty tři roky jsme se vešli do dvaceti milionů korun. Uvědomujeme si, že se nám jen tak nevrátí. Naopak stále investujeme do dalších inovací. Vše jsme si financovali sami díky tomu, že vyvíjíme mnoho dalších svých projektů, které nám vydělávají. Sice se nám hlásí investoři, ale teprve nyní pomalu začínáme zvažovat, zda by pro nás byli přínosem.

A byli by?

To je otázka. V první řadě nám nejde o finance, ale je pro nás důležité, aby byl partner nějakým způsobem strategický. Že vám někdo dá peníze, ještě nic neznamená. My se chceme posouvat. Hodláme se zaměřit na oblast Pet Care. Partnerství se silným hráčem v tomto odvětví by samozřejmě mohl dávat smysl.

Přibližte nám oblast Pet Care.

Do Pet Care spadá vše, co se týká domácích mazlíčků. Strava, léky, diagnózy, lékařské projekty, výživové doplňky, veterináři a vše okolo. Pro nás je nyní primární zdravotní karta psa a práce s jeho zdravím. Jen u nás je to trh, kde se ročně otočí přes 17 miliard korun, a neexistuje platforma, kde se to může zúročit, takže to má velký potenciál. I byznysově. To máte dvacet procent z trhu, což je hodně, a to jsme teprve v Čechách.

FiddoCare - brand zaměřený na zdraví psů uvede na trh své první produkty - čistě přírodní doplňky stravy s obsahem antioxidantu z říční řasy

Vy ale míříte i do světa, že?

Ano. Jakmile dosáhneme hranice sto tisíc uživatelů, vyrážíme do Evropy, okolních států. Česká republika je start, vychytáváme mezery, které je potřeba zacelit, a pak zamíříme ven. Doufám, že nezůstaneme jen v Evropě. Máme jasnou vizi a budeme reagovat na situaci, jak se bude vyvíjet. Evropa je v plánu příští rok. Ono to otevírá další možnosti. Máme koncepty, potvrzené technologie, ale teprve až hranice uživatelů potvrdí, že má smysl do toho investovat.

Jaké technologie? Můžete být konkrétní?

Z tohoto pohledu je zajímavá například technologie identifikace psa podle snímku čenichu. Ten je podobně jako otisk lidského prstu unikátní. Vyvinuli jsme umělou inteligenci, která přes telefon dokáže poznat konkrétního pejska. To znamená, že když najdete ztraceného psa zaregistrovaného v systému, stačí, když mu telefonem vyfotíte čumák a můžete kontaktovat majitele. Čenich ID, jak jsme funkcionalitu pojmenovali, usnadní práci veterinářům. Přijdete do ordinace, lékař mobilem oskenuje psí čumák, otevře se mu digitální zdravotní karta, vyčte z ní, kdy byl očkovaný, odčervený apod. To vše je zároveň propojené s aktivitou psa, jestli má dostatek pohybu, zda je jeho srdeční tep v normě. Veterinář uvidí, co všechno může ovlivnit zdraví a kondici vašeho psa.

Jak zjistíte, zda byl dobře vyvenčený?

K tomu bude sloužit další funkce, tedy trekování procházek. Naším záměrem totiž je dostat lidi a jejich psy z gauče. Nechceme, aby to bylo jako na sociálních sítích, kdy jen sedí a zadávají fotky. Ale aby dělali něco, co se bude pozitivně promítat do jejich života. K tomu nám pomůže trekování. Zjistíte, zda jste psa dostatečně vyvenčili, kolik jste nachodili kilometrů. Tyto údaje budete moci porovnávat s dalšími uživateli a budete za to odměňováni. Primárně nám jde ale o psy.

Plánů máte opravdu hodně.

Ano a máme ještě jednu novinku těsně před vypuštěním na trh. Tou jsou dvě řady doplňků stravy pod hlavičkou Fiddo Care s obsahem Astanxanthinu - nejsilnějšího přírodního antioxidantu. Jeden z přípravků dokáže o celé roky odsunout nástup šedého zákalu, který často předčasně trápí mnoho psů. Druhá řada je na podporu imunity. Jsou to první produkty pod hlavičkou Fiddo Care a plánujeme další, pokud o ně bude zájem. Rádi bychom rozšířili naši značku například o kvalitní krmiva, vždy ale budeme dbát na to, aby výrobky splňovaly přísná kvalitativní kritéria. Zkrátka naším záměrem je vybudovat brand kvalitních výrobků. Zároveň chceme část z výdělků posílat na charitu a dodat naší práci další rozměr.

STATISTIKY

  • David Navrátil se narodil 8. listopadu 1978.
  • Působí ve společnosti Media Channel, a.s., která vyvíjí digitální produkty, umělou inteligenci a mobilní aplikace.
  • Platforma Fiddo.cz byla spuštěna v září 2019.
  • Už v listopadu měla téměř dvacet tisíc uživatelů.
  • 80 % uživatelů tvoří ženy mezi 25. a 45. rokem.


Foto: archiv Fiddo.cz

Michala Jendruchová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články