Český startup Green Future získal 100 milionů na řešení problému s plasty
Před založením Green Future se Michal Pivrnec zabýval i developerskou výstavbou bytů nebo stavbou vodní elektrárny. (Foto: Green Future)

Český startup Green Future získal 100 milionů na řešení problému s plasty

26. čvn 2024 Ondřej Černý 4 min

Český startup Green Future získal svoji první investici ve výši 100 milionů korun. Finance, které představují desetinu z částky, na kterou startup míří, použije na další rozvoj a expanzi do zahraničí.

Startup založený v roce 2021 dokázal jako první a zatím jediný na světě postavit funkční a komerčního provozu schopnou jednotku termochemické recyklace. Technologie Green Future zvládne zpracovat většinu druhů plastového odpadu. V roce 2022 bylo v Evropě recyklováno necelých 28 % plastového odpadu. Téměř 50 % bylo využito tepelně, tedy spáleno ve spalovnách odpadu a cementárnách, zbytek skončil na skládce. Plast vyrobený z recyklovaných materiálů tvořil pouze necelých 20 procent z celkové produkce 54,1 milionu tun plastů.

Green Future má ambici se o tento odpad postarat. Jeho metoda recyklace probíhá bez přístupu vzduchu a bez vzniku emisí. Plasty promění v pyrolýzní olej, který má stejné vlastnosti jako ropa k výrobě plastů. Dokáže ji tak ve výrobě plně nahradit. V rámci chemického procesu vznikají i energeticky využitelné plyny a Green Future tak do budoucna plánuje ve svých recyklačních areálech také stavbu energetických center na využití těchto plynů.

Technologie Green Future zvládne v komerčním provozu jako první na světě zpracovat většinu druhů plastového odpadu a přeměnit ho na pyrolýzní olej, ze kterého se vyrobí znovu plast. (Foto: Green Future)

Green Future prozatím investoval do vývoje technologie a stavby první jednotky částku 100 milionů korun. Prostředky pochází z předchozího podnikání CEO startupu Michala Pivrnce a od akcionářů firmy. Zároveň firma hledá další investory ke stavbě dalších technologií a jejich rozšiřování nejen v Česku, ale také v dalších částech Evropy.

Peníze plánujeme použít na dostavbu areálu ve Dvorcích u Bruntálu, výrobu dalších jednotek a stavbu dalších areálů v Česku i v Evropě. Na výsledné částce ale nejsme existenčně závislí a pokud bychom nezískali 999 milionů, znamená to pro nás pouze pomalejší rozvoj společnosti, než jsme plánovali. Vychází to i z našeho obchodního modelu, kdy nesháníme finance na vývoj a naši technologii rozhodně neplánujeme prodat. Naopak chceme využít naši bezprecedentní konkurenční výhodu, tedy že jsme první na světě, a začít stavět v Evropě recyklační centra. Obchodovat chceme až s výsledným produktem v podobě pyrolýzního oleje,“ říká Michal Pivrnec, CEO Green Future.

Areál s první dokončenou jednotkou termochemické recyklace se nachází ve Dvorcích u Bruntálu. (Foto: Green Future)

PŘEČTĚTE SI: Plasty mění v olej, který se dál využívá. Kontejnery Optimus „požírají“ i takové kousky, s nimiž si běžná recyklace neporadí

Green Future se podařilo získat první investici ve výši 100 milionů korun i přes to, že otevřela možnost investic až v polovině letošního dubna. Investice mají formu prioritních dluhopisů určených pro kvalifikované investory. Jeden pětiletý dluhopis s ročním výnosem 10 % má hodnotu 2,7 mil. korun a nese s sebou i předkupní právo na akcie společnosti za nominální hodnotu.

Proč se Green Future rozhodl právě pro tento způsob financování? „Máme funkční technologii, ukončený vývoj a napočítané byznysové modely, díky kterým víme, kolik jednotek potřebujeme v první fázi postavit, abychom dosáhli růstu. Naším cílem je do deseti let zabezpečovat 10 procent veškerého plastového odpadu v Evropě a stát se jedničkou na trhu s pyrolýzním olejem. Víme, že naše cíle jsou ambiciózní, a to i proto, že velkou roli hraje legislativa a získávání povolení. Chceme ale vedení a směřování firmy mít ve svých rukou, a proto jsme se rozhodli pro financování pomocí dluhopisů,“ vysvětlil Pivrnec.

Areál s první dokončenou jednotkou termochemické recyklace ve Dvorcích může fungovat v ekonomickém i ekologickém provozu. V současnosti funguje v režimu vědeckého provozu. Zároveň Green Future pracuje na stavbě a spuštění dalších dvou českých areálů v Červených Pečkách a Velkých Pavlovicích. Souběžně s tím také probíhají jednání o stavbě v okolních státech - v Německu, Polsku, Švýcarsku nebo Rakousku. Právě v Rakousku, konkrétně u obce Hauskirchen, vznikne první zahraniční recyklační centrum Green Future. Obec firmě odprodala pozemek v průmyslové zóně a první jednotka ze dvou, které se zde budou instalovat, se už vyrábí.

Metoda termochemické recyklace probíhá bez přístupu vzduchu a bez vzniku. (Foto: Green Future)

Jednotku ve Dvorcích jsme dokončili ke konci minulého roku a v současnosti finalizujeme poslední potřebná povolení v Česku, ale i dalších zemích, aby komerční provoz mohl začít ještě v letošním roce. Máme dohodnuté dodávky dostatečného množství plastového odpadu a také dohodu s velkým hráčem z oblasti petrochemického průmyslu, který se stane odběratelem našeho pyrolýzního oleje,“ uzavírá Pivrnec.

PŘEČTĚTE SI: Startupy s ekologickou stopou jsou trendem. „Zelenou” jim dává politika Západu i generace mileniálů s jiným životním stylem

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články