Český startup Adam získal od britského Brighteye 75 milionů korun. Pomohou s expanzí i mimo Evropu
Zakladatelé startupu Adam Jakub Dvořák a Roman Sysel (zleva). (Foto: Adam)

Český startup Adam získal od britského Brighteye 75 milionů korun. Pomohou s expanzí i mimo Evropu

16. čvc 2024 Ondřej Černý 4 min

Pomáhají zákazníkům zajistit spolehlivé a dostupné řemeslníky online. Britský VC fond Brighteye teď český startup Adam podpořil částkou 75 milionů korun. Prostředky mají pomoci s další expanzí a se spuštěním nových řemesel.

Adam je mezinárodní platforma, která zákazníkům zajišťuje spolehlivé a dostupné řemeslníky bez dlouhých čekacích dob a nejasných ceníků. V roce 2020 ji společně založili Roman Sysel a Jakub Dvořák a od té doby se jim povedlo službu dostat už do 11 států v Evropě.

Již dnes tři čtvrtiny tržeb plynou ze západní Evropy a počítáme, že tohle procento bude růst i nadále. Skvělá čísla máme ale i v našem regionu. Česko, Slovensko a Maďarsko se řadí mezi naše top trhy,“ uvádí Jakub Dvořák, spoluzakladatel startupu Adam s tím, že největšími trhy jsou Velká Británie, Irsko a Španělsko. Společnost také působí v Německu, ve Francii, Rakousku, Portugalsku a Řecku.

Jakub Dvořák se s druhým co-founderem Romanem Syslem při vzniku svého startupu inspirovali estonským Boltem. (Foto: Adam)

PŘEČTĚTE SI: Najít malíře pokojů pomůže Adam. Nová platforma chce postupně digitalizovat řemeslo v Česku i zahraničí

Doposud se společnost zaměřovala na malířské služby a rekonstrukce koupelen či celých bytů. Meziročně Adam obsloužil trojnásobně vyšší počet projektů a pochlubit se může více než 15 000 dokončenými výmalbami, rekonstrukcemi a dalšími zednickými zakázkami. Tržby loni překonaly 100 milionů korun.

Nově se mezi investory, mezi které patří Presto Ventures nebo Markus Villig, zakladatel a CEO společnosti Bolt, zařadil i britský edtech VC fond Brighteye. „Jsme nadšeni, že můžeme podpořit vizi Adama modernizovat tradiční řemeslo, v němž se po desetiletí nic nezměnilo. Zatímco Adam poskytuje klientům bezproblémové služby, umožňuje také neustálý profesní rozvoj řemeslníků. Dává jim tak možnost budovat vlastní podnikání, rozšířit své služby a zvýšit svou konkurenceschopnost,“ konstatoval Ben Wirz, zakládající partner Brighteye Ventures.

Prostředky z aktuální late-seed investice ve výši 75 milionů korun jsou určeny na další rozvoj. Mají pomoci s posílením pozice startupu na trzích, kde je jeho služba už úspěšná. Adam navíc chystá expanzi do dalších měst a zemí mimo Evropu, rozšíření nabídky na nové profese a vybudování vývojového týmu, který posílí automatizaci a dále zlepší zákaznickou zkušenost.

Řemeslníci obecně tráví spoustu času prohlídkami, naceňováním zakázek, organizováním práce a neustálou komunikací se zákazníkem. Adam se o vše stará za ně, takže umíme až trojnásobně zvýšit množství zakázek, které řemeslníci zvládnou během měsíce. Představuje to obrovský nárůst efektivity, díky čemuž si řemeslník může účtovat méně. Zákazník ušetří, zatímco řemeslník vydělá více. Je to win-win situace na všechny strany,“ říká Roman Sysel, jeden ze zakladatelů startupu Adam.

Za hlavní kritéria dobrého malíře pokojů Roman Sysel označujte kvalitu výmalby, úroveň úklidu a dochvilnost. (Foto: Adam)

Startup investory zaujal svou rychlostí a efektivitou růstu, ambiciózními plány, produktem a v neposlední řadě také skvělou zpětnou vazbou od zákazníků. Platforma nahrazuje komplikované ceníky jednoduchou a přehlednou online kalkulačkou, která zákazníkovi okamžitě ukáže odhadované náklady a možnost objednat službu jedním kliknutím. Adam pak zákazníka spojí s profesionálem, který je dostupný v požadovaném termínu a lokalitě, a zajistí úspěšné dokončení zakázky.

Je skvělé sledovat úspěchy a výsledky, kterých Adam od předchozí investice dosáhl – včetně expanze do nových zemí a rozšíření nabídky o zednické práce a rekonstrukce. Jsme hrdí na to, že jsme byli prvním VC investorem, který Adama podpořil," dodává Roman Nováček, partner společnosti Presto Ventures, která startup před rokem a půl podpořila investicí ve výši 25 milionů korun.

S postupnou expanzí roste i tým původem českého startupu. (Foto: Adam)

Tradiční řemeslo nepochybně potřebuje modernizaci. Zatím se však nikomu nepodařilo vyřešit všechny tři rozhodující faktory – kvalitu, dostupnost a cenu – současně. Rozhodli jsme se tuto složitou situaci řešit jedno řemeslo po druhém. Naší vizí je, že jednou si prostřednictvím Adama budete moci postavit celý dům. Chceme ukázat, že i z Čech lze postavit globální startup, který změní trh,“ uzavírá co-founder Adama Roman Sysel.

PŘEČTĚTE SI: Adam vám vymaluje byt či kancelář. Mladý startup propojující řemeslníky teď nabral významnou investici, mimo jiné od zakladatele Boltu

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články