Časy hojnosti skončily. Rizikového kapitálu je výrazně méně
Investoři jsou opatrnější a získat od nich finance je pro startupy ve střední a východní Evropě letos těžší než dříve. (Ilustrační foto: Pexels)

Časy hojnosti skončily. Rizikového kapitálu je výrazně méně

27. kvě 2023 Ondřej Černý 2 min

Investice rizikového kapitálu v regionu střední a východní Evropy v 1. čtvrtletí roku 2023 mírně přesáhly 600 milionů eur. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím, kdy dosáhly výše 1,1 miliardy eur, je to znatelný pokles. Jde o důsledek panující ekonomické situace a zvýšení nejistoty na trzích.

Zahraniční investoři proto snížili část své expozice v regionu CEE. Zároveň jsou při výběru investic více opatrní. Nejde ale o nic výjimečného. Situace v regionu tak odpovídá celosvětovému trendu. Celková investovaná částka totiž poklesla z 15,7 miliardy dolarů za 4. čtvrtletí roku 2022 na 9,8 miliardy dolarů v letošním 1. čtvrtletí.

Za první tři měsíce roku 2023 došlo ve střední a východní Evropě k celkem 285 kolům financování. U osmdesáti z nich nebyla hodnota transakce zveřejněna, jak vyplývá z dat polské startupové platformy Vestbee. Největší částku získal rumunský startup TOKHIT sloužící jako platforma, kde tvůrci obsahu, influenceři a NFT a krypto nadšenci mohou zpeněžit své sociální aktivity. Na další rozvoj získal částku 93,6 milionu eur.

Nejvíce investičních kol se uskutečnilo v Polsku (127) následovaném Estonskem (37) a Bulharskem (24). Přestože tyto státy patřily na špici i co se týče objemu investic (Polsko více než 90 milionů eur, Estonsko přes 100 milionů eur a Bulharsko přes 65 milionů eur), nejvíce prostředků v prvním čtvrtletí získaly startupy z Rumunska (více než 125 milionů eur).

PŘEČTĚTE SI: Slova českých investorů potvrzují i jejich polští kolegové. Trh je opatrný a meziročně poklesl

Nejčastěji investoři sázeli na e-commerce, hry, fintech, umělou inteligenci a SaaS. K nejaktivnějším patřily bulharské VC fondy Vitosha Venture Partners a Eleven Ventures a polský Invento VC. Z českých investorů to byli Credo Ventures a Czech Founders VC.

Opatrnost investorů se kromě poklesu objemu prostředků mířících do rizikového kapitálu projevuje jejich nižší expozicí v regionu střední a východní Evropy. Zároveň jsou opatrnější při výběru jednotlivých investic. Dalším faktorem změny chování je absence investičních megakol, která by přesáhla částku 100 milionů eur.

Vyplývá z toho, že VC fondy diverzifikují rizika. Investují nižší částky, ovšem častěji, ve větším počtu investičních kol. Následkem toho je i meziroční pokles v každé fázi financování (o 44 až 54 procent) a návrat hodnotám, které trh zaznamenával před vypuknutím pandemie koronaviru.

PŘEČTĚTE SI: Půl na půl. Takové je riziko evropských VC fondů, že jejich investice nezasvítí

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články