Slova českých investorů potvrzují i jejich polští kolegové. Trh je opatrný a meziročně poklesl
Vysoká inflace a splasklá bublina levných peněz emitovaných centrálními bankami se v prvním čtvrtletí letošního roku projevila i na polské startupové scéně (Graf: PFR Ventures)

Slova českých investorů potvrzují i jejich polští kolegové. Trh je opatrný a meziročně poklesl

26. dub 2023 Ondřej Černý 1 min

Polský trh rizikového kapitálu zafinancoval za první čtvrtletí roku 2023 celkem 127 transakcí do tamních startupů. Jejich hodnota dosáhla 446 milionů zlotých (95 mil. eur). Na financování se podílelo celkem 68 fondů. Meziročně jde o znatelný pokles. Loni za stejné období dosáhla částka investovaná do 102 startupů výše 249 mil. eur.

Z pravidelné zprávy Inovo VC a PFR Ventures dále vyplývá, že k nárůstu došlo u počtu transakcí v seedové fázi. Šlo o 112 transakcí oproti 86 v roce 2022. Průměrná hodnota klesla na 3,5 mil. zlotých (2022: 6 mil. zlotých). Částku 10 milionů eur přesáhla pouze dvě investiční kola. Týkala se vývojářského startupu Vue Storefront a společnosti Contec S.A., která jako jediná na světě používá roztavenou sůl jako teplonosné médium v ​​procesu pyrolýzy.

Viceprezident PFR Ventures Aleksander Mokrzycki uvedl, že globální a evropské poklesy hodnoty investic se v 1. čtvrtletí 2023 projevily i v polském startupovém ekosystému. „Zaznamenali jsme velmi vysoký počet kol, ale většina z nich je založena na domácím seedovém kapitálu. Menší zájem pozorujeme ze strany zahraničních fondů, které obvykle poskytovaly kapitál v A+ kolech. Klesá tak i průměrná hodnota investic,“ konstatoval Mokrzycki.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články