KAUZA: Hledá se „Krotič opic v centru pro bramborové lidi” aneb Jak netradiční inzerát od Foxentry hacknul systém

KAUZA: Hledá se „Krotič opic v centru pro bramborové lidi” aneb Jak netradiční inzerát od Foxentry hacknul systém

27. lis 2020 Matyáš Vejskal 4 min

Psaní pracovních inzerátů je komplikovaná disciplína. Stačí ale vystoupit z davu, místo omílaných klišé nalít uchazečům sklenku čistokrevné reality a vše okořenit originálním názvem pozice. Výsledkem může být i 966procentní nárůst zobrazení a ve finále i 21krát více přihlášených uchazečů. Pojďme se podívat, jak nápad na inzerát s názvem „Krotič opic v centru pro bramborové lidi” vznikl a také na to, jak tento styl vnímají úspěšní krotiči, kteří se na danou pozici account managera ve Foxentry dostali.

V srpnu 2020 jsme si všimli, že návštěvy u jedné z pozic na Startupjobs nevídaně vystřelily a rychle jsme objevili příčinu - inzerát hledající krotiče opic se stal virální záležitostí. Sdílely ho desítky lidí na LinkedInu, Facebooku a objevil se i v několika článcích všude možně. Kdo v té době přemýšlel o pozici account managera, měl skoro povinnost zareagovat na inzerát mladého startupu, který s heslem „Data bez datlování” ladí vyplňování formulářů pro Mall, Dr. Max, Zoot nebo Urbanstore.

A čím byla pracovní pozice tak neotřelá? V první řadě šlo o název: „Krotič opic v centru pro bramborové lidi”. Ten v záplavě vesměs stereotypních inzerátů okamžitě upoutal pozornost a vzbudil zvědavost. Titulek patrně odkazoval k hlášce z Červeného trpaslíka, kdy se jedna z postav ptá ostatních v karanténě: „Chcete letět na kouzelném koberci za králem bramborových lidí a prosit ho, aby vás propustil, a tvrdíte, že jste úplně zdraví?!” Ale i bez znalosti kultovního seriálu zvolený název nutil ke kliknutí.

Druhou kapitolou byl samotný popis pozice. Ten se jasně vymezil proti omílaným klišé v inzerátech tohoto typu a s humorem popsal to, co se často skrývá za uhlazenými frázemi personalistů - syrovou realitu a denní chléb velké části kanceláří, především těch korporátních. V inzerátu je jasně popsané, čím inzerovaná pozice je, ale stejně dobře je tam vysvětleno i to, čím není. Pro představu postačí třeba tento úryvek: „Nejsme prostě jeden z těch start-upů, co vymyslel aplikaci na počítání bublinek v Club Maté, dostal investici a v obklopení MacBooků vaří cibetkový kafe z vývaru ze špatnýho cashflow, někde ve fancy kanclu na Václaváku. Hlavně aby to dobře vypadalo.”

Pavel Hrdlička je zakladatelem společnosti Foxentry, která zjednodušuje vyplňování formulářů (Zdroj: Foxentry)

„Chtěli jsme vytvořit inzerát s virálním potenciálem, který by nás v době s rekordně nízkou nezaměstnaností odlišil,” vysvětluje původní motivaci zakladatel Foxentry Pavel Hrdlička. Jako jediné riziko vnímal to, že by lidé mohli reagovat negativně a Foxentry brát jako bandu amatérů, ačkoliv dle jeho slov ve vztahu ke klientům dělají vše maximálně profesionálně.

Zariskování ale dopadlo nad očekávání dobře, na nabídku zareagovalo 400 zájemců a někteří dokonce zahodili připravené průvodní dopisy a rozhodli se text nabídky trumfnout. „Musím říct, že jsem byl velice překvapený, jak kvalitní lidé se na pozici přihlásili. Především to množství seniorních lidí, které už nebaví věčně mladé a dynamické týmy, kde se pomalu nedá ani dojít na záchod, aniž by u toho nebyla nějaká porada s prezentací,” hodnotí zpětně výsledky Pavel Hrdlička.

V číslech inzerát vidělo přes 16 tisíc lidí, což je o 966 procent více než u běžné nabídky z oboru Obchod a Marketing se stejnou propagací za stejné období. Životopisů přišlo o 2 105 procent více, tedy od 400 zájemců. Z nich Foxentry vybralo 30, kteří dostali pozvání na online pohovor a na pozici obsadili hned dva „krotiče opic”, protože si podle Pavlových slov „prostě nemohli vybrat”.

A jak inzerát působil na úspěšné uchazeče? Ivana Špačková, čerstvá account manažerka ve Foxentry, to vidí takto: „Doslova jako pěst na oko. Byla obrovská úleva najít v záplavě šablonových nabídek něco tak přímého a otevřeného. Přiznám se, že jsem odpověděla spíše ze zvědavosti, protože mi to znělo jako dost velký punk. Nakonec si ale vše sedlo, při pohovorech mě mí noví kolegové nadchli pro samotný projekt a svým profesionálním přístupem mě přesvědčili, že to žádný chaos rozhodně nebude.” Druhou posilu na pozici account manažer ve Foxentry, Petra Pavliše, oslovilo zase to, že lidé, kteří ve Foxentry pracují, si umí udělat legraci ze sebe i druhých. Ocenil především smysluplný IT projekt, ale i odvahu, se kterou byl inzerát napsán.

Na styl inzerátu volně navazuje i originální Foxentry starter pack plný nezbytných doplňků pro první dny v práci.

V nastavené strategii bude Foxentry určitě pokračovat. „Dost jsme se u toho pobavili a reakce lidí byly moc fajn. Asi se nám nepodaří najet na vlnu prvního inzerátu úplně identicky, ale to nevadí. Určitě budeme vše směřovat tak, abychom našli toho nejvhodnějšího člověka. Hodnoty máme pořád stejné a teď už máme i ten kávovar,” s úsměvem shrnuje Pavel.

Jeho slova potvrzují i dva nejnovější kousky: O kur%*a. Szukame Polaka! a také bojovné WOLOLO, teď jsi náš. Krademe PHPkáře korporátům. Máme se tedy na co těšit!


Foto: Foxentry

Matyáš Vejskal

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články