Byl empatičtější a pacientům lépe poradil. ChatGPT při online pomoci předčil lékaře, zjistila studie

2. kvě 2023 Jakub Dvořák 1 min

Lidskost, city, emoce a míra porozumění. To byly dosud faktory, které odlišovaly práci člověka od umělé inteligence v daných segmentech. Ani to už ale nemusí platit. Jak ukázala studie vědců z University of California San Diego, ChatGPT od společnosti OpenAI při zodpovídání otázek pacientů předčil lékaře v kvalitě odpovědí a empatii. Na stranu AI se přiklonilo 80 procent pacientů.

Studie byla založená ve formě 195 otázek, které autoři náhodně vybrali na platformě Reddit a položili je lékařům. To samé provedli s chatbotem ChatGPT.

Výsledek?

Téměř 80 procent pacientů z 585 případů upřednostnilo odpovědi umělé inteligence. Reakce lékařů byly podle nich kratší a pacienty nedostatečně uspokojily. Co je ovšem na studii o poznání překvapivější, je skutečnost, že odpovědi AI byly podle respondentů mnohem empatičtější - podíl odpovědí hodnocených jako „empatická“ nebo „velmi empatická“ byl u chatbota vyšší než u lékařů dokonce 9,8krát.

PŘEČTĚTE SI: AI jako dobrý pomocník. Její využití navyšuje úspěšnost lékařů, ukázal test Carebotu v Havířově

Jakub Dvořák

Redaktor a editor SJ News. Téměř deset let strávil psaním o fotbale v redakci deníku Sport. Má slabost pro španělský fotbal, formuli 1 a severskou krimi.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články