Buumerang chce Čechy naučit na firemní YouTube kanály. „Teprve přicházejí na to, jakou má video sílu,“ tvrdí tvůrci

Buumerang chce Čechy naučit na firemní YouTube kanály. „Teprve přicházejí na to, jakou má video sílu,“ tvrdí tvůrci

24. lis 2019 Michala Jendruchová 4 min

Nový startup Buumerang spustili letos v září youtuber a fotograf Charlie Greenberg společně s investorem Josefem Hladíkem. Chtějí využít toho, že podle nich Češi začínají poznávat sílu videoprezentací. A tak nabízejí firmám dlouhodobou správu jejich YouTube kanálů.

Za novým startupem Buumerang, který buduje firemní youtubové kanály, stojí dva kamarádi - spisovatel, youtuber, fotograf a kreativec v jednom Charlie Greenberg, a Josef Hladík, zkušený investor, developer a podnikatel. „YouTube pro firmy je úplně nový způsob prezentace a získávání zákazníků. Lidé se na největší televizi světa chodí dívat ze zcela jiného důvodu než na klasické reklamy. Chtějí se něco naučit, dozvědět a sami se rozhodovat," vysvětlují tvůrci na svém webu.

„Firmám kompletně tvoříme a spravujeme youtubový kanál, který slouží k jejich prezentaci. Velmi vám pomůže představit se zákazníkům, sblížit se s nimi, oslovit potenciální klienty, otevřít se světu. Prostřednictvím dobře vytvořeného videa budete daleko přirozenější, lidštější než pouze na škrobené fotografii, kterou zveřejníte na svém webu. Jde o to klienta vzít za srdce. Tímto způsobem ho pozvete do firmy, ukážete detaily, zákulisí, jste mu blíž,“ popisuje Newsroomu Startupjobs „hlava“ projektu Charlie Greenberg.

Sám má mnohaleté zkušenosti z youtubování zaměřeného na florbal. Dle jeho slov se ale videoprezentaci české firmy zatím brání. „Je zde velmi malý potenciál firem, které by ho využívaly. A když už, tak to dělají špatně, což je škoda. Já mám zkušenosti, věděl jsem, že to budu dělat dobře, tak mě napadlo, že firmám nabídnu nový marketingový nástroj cílený pro jejich klienty,“ říká o svém projektu, s kterým okamžitě vyrazil za investorem.

„Nápad mě zaujal. Vybudoval jsem čtrnáct firem a v každé jsme byli oproti trhu o tři kroky dopředu. To vidím i v tomto projektu. Lidi teprve přicházejí na to, jakou má sílu,“ vysvětluje Josef Hladík, proč do projektu vložil půl milionu korun. „Nemám co ztratit. Prodal jsem několik úspěšných firem, a tak i kdyby Buumerang nevyšel, nepoloží mě to. Ale já mu věřím,“ dodává Josef.

Investor Josef Hladík.

Po jediné schůzce v polovině léta už 22. srpna odstartovali nový byznys. „Dohodli jsme se, jak bude vše vypadat, jak si rozdělíme procenta ve firmě, pak už stačilo vytvořit web a oslovit potenciální zákazníky. Výhodou bylo, že každý z nás má spoustu svých předchozích klientů, za kterými jsme se vydali. Přišli jsme za nimi s ukázkovým videem a nabídli jim, co kdyby jich měli rovnou čtyřicet. V České republice má tato forma prezentace obrovský vzestup,“ podotýká Josef Hladík.

Klíčem k úspěchu je opakování

Po dvou týdnech měli prvního klienta. Dnes, po čtvrt roce provozu, jich mají zhruba pět. „Ono to chvíli trvá. Je potřeba se domluvit, vše vymyslet, připravit. Obsah vytvoříme ve spolupráci s klienty. Oni znají své pole podnikání, já vím, jakým způsobem to podat tak, aby to bylo pro diváka zajímavé. Vymyslím příběh, připravím scénář, zajedu na konkrétní místo, natočím, sestříhám, dodám efekty,“ podotýká Charlie Greenberg.

Na jednom sedmi až patnáctiminutovém videu prý pracuje až osm hodin a klient za něj zaplatí osm až deset tisíc korun. „Cena jednoho videa se odvíjí od jeho délky a četnosti spolupráce,“ dodává Josef. Podle dvojice je ideální, když firma každý týden zveřejní jedno video se zajímavým tématem, novinkami, příběhem. Vždy je podle nich dobré reagovat na aktuální události. „Lidé mají rádi opakující se věci, které jim přinášejí pozitivní dojmy a pocity. Nestanete se tedy populárním za 10 ani 20 videí. Bude potřeba jich vydat desítky, abyste si získali přízeň diváků," popisují autoři, v čem podle nich spočívá úspěšnost youtubové kampaně.

Typickými klienty Buumerangu jsou podnikatelé, kteří prodávají koncovému zákazníkovi. „Když prodáváte koncovému zákazníkovi, máte nějaký příběh. Není to tak, že byste na videu ukazovali hrníček, vychvalovali ho a nabádali, ať si ho lidé koupí. Ale my vytvoříme takový příběh, který diváka k té koupi přiměje,“ tvrdí Charlie, podle kterého je důležité „krmit" firemní kanál kvalitním obsahem. Video prý může mít klidně 15 minut, pokud v něm ale máte co říct.

Charlie Greenberg má v hlavě mnoho projektů. Ve svém volném čase píše knihy a nyní ho nejvíc zaměstnává role otce.

Oběma podnikatelům bylo od samotného počátku jasné, že chtějí podnikat spolu. Charlie nemá rád dluhy, a tak věděl, že potřebuje investora. Josef byl jasnou volbou: „Pepa má obrovské zkušenosti, vyzná se mezi podniky, umí jednat s klienty a jako osobnost za něj můžu dát ruku do ohně. Rozumíme si i lidsky. To pro nás oba bylo zásadní.“

Jak shodně dodávají, zatím je příliš brzy ohlížet se zpět, svou práci chtějí hodnotit zhruba po roce trvání. „U YouTube to není hned lusknutím prstu. Čekáme, až se začnou skládat fanoušci, kteří jsou pro firmu tím hlavním. My jim kanál spravujeme po celou dobu trvání smlouvy a právě jeden rok je naprosto ideální. Pak má smysl vše vyhodnotit. Viděli? Koupili? Vrátí se jim investice?“

Zda se Josefovi jeho půlmilionová investice vrátí jako bumerang, kterým vyslali cosi nového do světa, to se teprve uvidí. Zatím hodlají rozvíjet službu na tuzemském trhu, protože spíše rozumějí české mentalitě a vědí, co si zde mohou dovolit a co funguje. „Musíme reagovat na aktuální témata. Zatím tedy pracujeme jen ve dvou, ale jak se bude firma rozvíjet, nabereme další lidi a každý bude dělat to, v čem je nejlepší,“ shodují se a Josef k tomu dodává: „Momentálně po třech měsících dosahujeme měsíční obrat 90 tisíc Kč. Po půl roce bychom rádi obrat 200 tisíc měsíčně. Nejsem zvyklý prohrávat. Žádný můj projekt nikdy neprodělal,“ uzavírá.

foto: archiv Charlieho Greenberga

Michala Jendruchová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články