Brněnský Grit automatizuje administrativu pro Rohlík, Mall i Pilulku. Osedlat jednorožce je těžký úkol, říká CEO Veselý
Nový CEO Lubomír Veselý plánuje expanzi do zahraničí i nové pobočky v Česku. Foto: Grit

Brněnský Grit automatizuje administrativu pro Rohlík, Mall i Pilulku. Osedlat jednorožce je těžký úkol, říká CEO Veselý

14. čvc 2022 Zuzana Hübnerová 4 min

Téměř 44 ušetřených pracovních dnů ročně. Nárůst efektivity až o 67 procent a úspora 2,5 milionu korun ročně. To jsou průměrné výsledky, kterých podle tvrzení brněnské IT společnosti Grit dosahují firmy díky jejím nástrojům. Nabízí řešení pro automatizaci celého dodavatelsko-odběratelského řetězce a mezi jejich zákazníky patří například Mall, Pilulka nebo Rohlík. Vloni se do čela společnosti postavil Lubomír Veselý a má v plánu především expanzi firmy do zahraničí.

Brněnský Grit má ve svém portfoliu mnoho významných českých e-shopů včetně jednorožce v podobě Rohlíku. Díky jejich řešení se značně zrychluje a zefektivňuje celý proces od poptávky po dodání zboží zákazníkovi. CEO Lubomír Veselý potvrzuje, že spolupracovat s „jednorožci” má svá specifika. „Osedlat koně není úplně jednoduchý úkol, ale dá se to zvládnout. Osedlat jednorožce je těžší. Jak z předchozí věty vyplývá, děláte něco unikátního a to s sebou nese spoustu unikátních změn, na které jako organizace musíte reagovat a musíte je zvládnout. Taková spolupráce vám přináší spoustu negativních i pozitivních inovací a vaším úkolem je uřídit je,” vysvětluje pro SJ News.

Někteří digitalizují dobrovolně, jiní musí

Pomáhat firmám zefektivňovat práci se Grit rozhodl v roce 2019, kdy se rebrandoval z CCV Informační systémy a implementaci cizích systémů vyměnil za vývoj vlastních cloudových nástrojů. Nabízí například nástroje pro elektronickou výměnu dokladů, příjem faktur za pomoci umělé inteligence či systém pro řízení skladu. Co je ale podle Veselého jednoznačně nejžádanější, je jejich elektronická výměna dat, takzvané EDI. „Tu si osvojil celý automotive i největší hráči v e-commerce, například Alza, Mall, Pilulka. A přidávají se další velké společnosti z různých oblastí. V nedávné době třeba firmy z oblasti stavebnin - PRO-DOMA, DEK Stavebniny, Izomat,” vyjmenovává Veselý.

Podle něj velcí zákazníci přivádějí ty menší. „Čím víc se zapojí těchto větších hráčů, tím víc přijde i menších společností. Někteří protože musí, jiní protože si uvědomí všechny výhody, které jim to v čase přinese,” dodává Veselý. Také vysvětluje, co znamená, že někteří „musí”. Pokud totiž na jejich systém přejde například Rohlík, je nutné, aby na něj přešli i jeho dodavatelé. „Je to tak. Výhoda elektronické výměny dokumentů plyne z toho, že ji používá jak odběratel, tak dodavatel. Prostřednictvím EDI se pak přenáší všechny obchodní doklady,” objasňuje.

V praxi to znamená, že díky systému od Gritu například odběratel pošle objednávku. Jakmile je dodavatelem zboží odesláno, pošle avízo o dodání zboží společně s dodacím listem, po příjmu zboží odběratel zašle příjemku a dodavatel vystaví fakturu. „To vše je elektronicky, rychle, přehledně a z velké části automaticky,” říká k tomu Lubomír Veselý.

Řešení za pár stovek i miliony korun

Při pořízení nástrojů od Grit zaplatí firmy jednorázový poplatek za jejich zprovoznění a integraci. Dále pak platí měsíčně podle množství přenesených dokladů. „A v případě našeho skladového řešení je to podle počtu využívaných funkčních modulů,” upřesňuje Veselý.

K pobočce v Brně by měly letos přibýt i kanceláře v Praze a Plzni. Foto: Grit

Digitalizovat firmu podle něj nemusí být drahé. „Samozřejmě je otázka, jak moc to společnost s digitalizací myslí vážně. Obecně se ale snažíme o menší kroky, které vedou k výsledkům v čase. Není tak výjimkou, že máme jak zákazníky platící stovky korun, tak ty, co platí miliony,” podotýká.

Digitalizace v Česku - strach i pohodlnost

Covidová situace předchozích dvou let podle Lubomíra Veselého zájem českých firem o digitalizaci, a tím i o služby Gritu, zvýšila. „Najednou nešlo běhat s fakturami na poštu a podobně. Takže to firmy musely začít řešit. Na druhou stranu je ale nutné dodat i to, že covid přinesl také strach z větších investic. Takže zatímco jedny společnosti digitalizovaly, jiné investice pozastavily a čekaly, co se bude dít,” říká Veselý.

Obecně pak podle něj digitalizaci v Česku nejčastěji brzdí strach ze ztráty dat, z nových technologií i pohodlnost. „Některé organizace nechtějí měnit procesy. Řeknou si, že když něco dělají takhle dvacet let, tak proč to měnit,” upozorňuje a dodává, že změna začíná v otevřenosti přemýšlení vedení společnosti. „Je potřeba přiznat si, že to nemusíme dělat nejlíp, a začít se o tom bavit. Být otevřený novým cestám,” myslí si Lubomír Veselý.

I proto letos Grit spustil informační kampaň, která má digitalizaci představit srozumitelně. „Digitalizace je hrozně široké téma a myslím si, že i kvůli své šířce a neuchopitelnosti budí u firem obavy. Je to často omílaný termín, pod který se dá schovat kdeco,” podotýká.

K expanzi využívá Grit své zákazníky

Robotizaci rutinní práce chce Grit nabídnout i v zahraničí. Právě expanze byl jeden z hlavních cílů Veselého, když vloni v říjnu převzal vedení firmy od spoluzakladatele Gritu a dosavadního CEO Dalibora Damborského. „Náš přístup k expanzi na zahraniční trhy je oportunistický. Otevíráme je totiž společně s našimi klienty. V současnosti tak třeba expandujeme společně s Rohlíkem,” říká Veselý.

Nyní už firma působí kromě Česka a Slovenska také v Německu, Rakousku či Maďarsku a nedávno vstoupila i na italský, španělský a rumunský trh. „Tento způsob expanze se nám potvrzuje jako správná cesta. Další z našich klientů míří do stejných států, takže do budoucna počítáme s upevňováním naší pozice na těchto trzích,” dodává.

Grit nemá ambice pouze v rozšiřování množství trhů, na kterých budou produkty dostupné. Vysoké cíle si klade, i když přijde řeč na obrat. „Vloni jsme dosáhli na 113 milionů korun. Letos bychom chtěli růst o 40 procent,” nastiňuje plány Veselý.

Pomoct by v tom měla stovka zaměstnanců, kteří nyní firmu tvoří. K pobočkám v Brně, Opavě a Nitře by letos také mohly přibýt dvě nové - v Plzni a Praze. „Bude ale hodně záležet na skladbě kandidátů. Zájemcům proto doporučuju sledovat náš web,” uzavírá Lubomír Veselý.

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články