Nezaměstnanost v lednu mírně vzrostla. Jako každý rok
Foto: Unsplash

Nezaměstnanost v lednu mírně vzrostla. Jako každý rok

8. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Úřad práce ČR evidoval ke konci ledna celkem 283 059 uchazečů o zaměstnání. Je to o 11 256 více než v předchozím měsíci a o 15 983 více než o rok dříve. Podíl nezaměstnaných osob meziročně vzrostl o 0,3 procentního bodu na 3,9 procenta. V mezinárodním srovnání byla míra nezaměstnanosti v ČR podle posledních dostupných dat Eurostatu za prosinec 2022 nejnižší v celé EU, a to 2,2 procenta. Průměr EU je šest procent.

Generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon konstatoval, že „v přijímání nových zaměstnanců jsou zaměstnavatelé letos opatrnější než v předchozím roce. Zaměřují se, zejména kvůli dražším energiím či surovinám, i na efektivnější vytváření finančních rezerv. Počet volných pracovních míst, která přes ÚP ČR nabízejí, klesl. V následujících měsících by nezaměstnanost mohla stagnovat, případně mírně vzrůst. S příchodem jarního počasí a rozjezdem sezónních prací by pak mohla začít klesat,“ uvedl Najmon.

Do konce ledna 2023 získalo dle dostupných zdrojů v ČR od vypuknutí konfliktu práci celkem 190 356 osob z Ukrajiny pod dočasnou ochranou. Zhruba 75 procent z nich (132 573) tvoří ženy. Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 94 383 občanů Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském (16 620 osob) a Plzeňském kraji (13 872 osob), nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě nebo jako obsluha stacionárních strojů a zařízení.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články