Austrálie vykročila na cestě k regulaci kryptoaktiv
Foto: Unsplash

Austrálie vykročila na cestě k regulaci kryptoaktiv

20. úno 2023 Ondřej Černý 1 min

Ministerstvo financí Austrálie vydalo konzultační dokument o mapování tokenů. Jde o první krok k zavedení vhodného regulatorního rámce pro kryptoaktiva. Dokument zmiňuje také některé právní a regulatorní problémy spojené se smart kontrakty.

Australská veřejnost má možnost se v rámci konzultace k dokumentu vyjádřit. Tamní vláda pak připomínky zohlední při přípravě návrhu rámce pro licenční řízení v polovině roku 2023.

Otázka regulace a přístupu ke kryptoměnám je aktuálně velmi živá po celém světě. Americká centrální banka (FED) se po propadech hodnoty kryptoměn v posledních měsících na jejich adresu vyjadřuje velmi rezervovaně. Člen bankovní rady FEDu Christopher Waller konstatoval, že má obavy ze zapojení amerických bank do činností, které dle něj představují zvýšené riziko podvodů, právní nejistoty a kde převládají nepřesné a zavádějící finanční informace.

Waller také řekl, že pro něj osobně není krypto aktivum ničím jiným než spekulativním aktivem jako jsou například baseballové kartičky. „Pokud lidé chtějí držet takové aktivum, jděte do toho. Neudělal bych to, ale také nesbírám baseballové karty,“ doplnil Waller.

V rámci Evropské unie má regulaci smart kontraktů ošetřit tzv. Data Act, od kterého si Evropská komise slibuje zajištění spravedlnosti v digitálním prostředí, podporu konkurenčního trhu s daty, otevření příležitostí pro inovace založené na datech a zpřístupnění dat pro všechny.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články