3D tisk a průmyslové roboty expandují. Nejvíce v rámci automobilového průmyslu
Foto: Unsplash

3D tisk a průmyslové roboty expandují. Nejvíce v rámci automobilového průmyslu

23. led 2023 Ondřej Černý 1 min

Jako k nezbytnosti i výhodnému pomocníkovi v době růstu inflace i mzdových nákladů přistupují firmy k automatizaci a další technologizaci výroby. Průmyslové nebo servisní roboty loni v Česku používaly téměř dvě třetiny (64 procent) velkých podniků s více než 250 zaměstnanci ve zpracovatelském průmyslu. Malých firem bylo v tomto odvětví sedm procent.

V Česku se nejvíce uplatňují průmyslové roboty fungující jako robotická ramena s pevnou základnou. Využívají se především pro automatizaci výrobních činností, nejčastěji v automobilovém průmyslu, kde je loni používalo 48 procent podniků.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v roce 2021 tisklo trojrozměrné předměty 52 procent velkých průmyslových podniků. 3D technologii využívalo 49 podniků podniků z elektronického a 35 procent firem z automobilového průmyslu. Mimo průmysl využívají 3D tisk nejčastěji subjekty z odvětví výzkum a vývoj, kde se jednalo o 43 procent podniků.

PŘEČTĚTE SI: Roboti zvyšují produktivitu a řeší problém nedostatku lidí. O chytré technologie od KINALI mají zájem i malí výrobci

PŘEČTĚTE SI: Koboty od Universal Robots pomohou dělníkům na lince a vyleští kytaru. „Bez lidí jsou stroje zbytečné,” ujišťuje šéf pražské pobočky

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články